Cod roșu la Casa Albă, stare de asediu

0

                Cod Roșu la Casa Albă, titlu original Olympus has fallen, e un thriller american regizat de Antoine Fuqua după un scenariu scris de Creighton Rothenberger şi Katrin Benedikt . Filmul s-a lansat în 2013 şi la la un buget de 70 de milioane de dolari, a avut încasări de 161 de milioane de dolari. L-am revăzut deoarece pe 18 martie se va lansa în cinematografe continuarea acestui film intitulată Cod Roşu la Londra. Filmul are ca subiect atacul Casei Albe de către terorişti. În 2013 s-au lansat 2 filme cu acest subiect, al doilea film fiind White House down. Mie cinstit mi-a plăcut mai mult al doilea film pentru că nu e aşa serios. În acest film totul depinde de Mike Banning. White House down a avut încasări de 205 milioane de dolari, dar un buget de 150 de milioane de dolari. De aceea acest film a avut succes şi celalălalt nu. Chiar și Air Force One mi-a plăcut mai mult. 😉

Cod roșu la Casa Albă

                Mike Banning e un agent al serviciului secret prieten cu familia preşedintelui Benjamin Asher. Într-o iarnă când pleacă cu toţii de la Camp David pentru o întâlnire are loc un accident, iar soţia preşedintelui, Margaret Asher (Ashley Judd) moare. Acțiunea se mută la 18 luni după acest incident și vedem că Mike are o slujbă de birou la trezorerie, iar de protecția președintelui se ocupă agentul Roma (Cole Hauser). Toți știu că Mike a procedat corect salvând viața președintelui în acel accident, dar președintelui îi e foarte greu să-l vadă pe Mike, pentru că îi aminteşte de soția sa decedată. De aceea Mike nu mai face parte din grupul de protecție a președintelui.

Cod roșu la Casa Albă

                După stabilirea unei importante întâlniri de negocieri, Casa Albă devine ținta unui atac terorist pus la cale de o grupare nord-coreeană. Printre focuri de armă și detonări de bombe, însuși Președintele Americii este luat prizonier. Cum toţi cei care se ocupă de protecţia preşedintelui sunt ucişi, toate eforturile serviciului se securitate și ale poliției de salvare a instituției se bazează acum pe informațiile furnizate de Mike Banning, blocat în clădire fără ca teoriștii să știe de existența sa. Ce vor teroriştii de fapt, veţi afla urmărind acest film.

Cod roșu la Casa Albă

Gerard Butler e Mike Banning, un fost agent al Serviciului Secret. L-am îndrăgit pe Butler din 300 şi când am aflat că el va juca am fost fericit. Îmi place să-l văd în filme de acţiune. De data asta întruchipează o combinaţie între John Rambo şi John McClane (First Blood și Die hard). Mike face ce ştie el mai bine… Ucide pe oricine îi stă în cale şi trece prin podele fără să păţească mare lucru;

mike

Aaron Eckhart e preşedintele Benjamin Asher. Singura sa preocupare e aceea ca fiul său Connor (Finley Jacobsen) să nu fie găsit. E un om puternic și rezistă oricărei torturi, dar dacă teroriștii ar pune mâna pe fiul său… ;

benjamin

Morgan Freeman e preşedintele Camerei Reprezentanţilor Allan Trumbull. Cum preşedintele şi vicepreşedintele sunt luaţi prizonieri în buncăr, el devine preşedintele provizoriu;

Trumbull

Angela Bassett e Lynne Jacobs, șefa Serviciului Secret;

lynne

Rick Yune e Kang Yeonsak, un terrorist nord-coreean deghizat într-un consilier ministerial sud-coreean;

kang

Dylan McDermott e Dave Forbes, un fost agent al Serviciului Secret care lucrează pentru serviciul privat de securitate al prim-ministrului sud-coreean;

dave

Melissa Leo e Ruth McMillan, Secretarul Apărării;

Nu uita sa citesti

ruth

Radha Mitchell e Leah Banning, soția lui Mike și o asistentă medicală;

leah

Robert Forster e generalul Edward Clegg, Șeful Statului Major al Armatei.

edward

                Cum pelicula a fost filmată prea departe de locația sa actuală din Washington D.C., întreaga producție s-a bazat foarte mult pe efecte vizuale. De exemplu, aproape toată secvența de început în care Prima Doamnă este ucisă într-un accident de mașină a fost creată pe calculator. Aşa de bine e realizată încât nici nu vă veţi da seama. Pentru scenele în care actorii au fost filmați mergând în interiorul sau în afara Casei Albe s-au construit intrarea și fațada primului etaj, în timp ce al doilea etaj, acoperișul, dar și restul peisajului din Washington D.C. au fost create pe calculator. Scenele de acțiune din exterior au fost filmate în câmp deschis, iar apoi orașul și Casa Albă au fost adăugate în procesul de post-producție. Vă amintiţi?! 300 a fost filmat într-un hangar.

Cod roșu la Casa Albă

                M-a dezamăgit pentru că am avut alte aşteptări şi faţă de alte filme cu acelaşi subiect (atacuri teroriste) nu aduce nimic nou. Regizorul Antoine Fuqua a primit cu entuziasm propunerea de regiza acest film. Propunerea a venit din partea lui Gerard Butler, care de această dată este atât actor, cât şi producător. Acesta declara: „Filmul pare brutal, tocmai pentru că este ancorat în realitate. Ne-am documentat foarte mult pentru a da autenticitate scenelor. Am încercat sa alegem până şi cele mai eficiente tipuri de arme folosite. Ne-am întâlnit cu scenariştii şi am prelucrat atent fiecare scenă în parte. Ei deja scriseseră o versiune aprofundată a întâmplărilor din Casa Albă. În ceea ce priveşte asediul clădirii, nu există nicio scenă care să nu se poată întâmpla, într-o anumită măsură, şi în realitate”.

Cod roșu la Casa Albă

                 Antoine Fuqua a ţinut să precizeze că  s-au investit resurse ieşite din comun pentru ca tot ce se întâmplă pe marele ecran să fie cât mai realist şi credibil. Echipa a primit acces în Casa Albă şi a avut interviuri cu şefii de securitate ai preşedintelui, spune Fuqua. Cu siguranţă nu a primit toate detaliile protocoalelor de protejare a preşedintelui american. Dar după ce am revăzut filmul a 4-a oară pe blu-ray stau şi mă gândesc: oare aşa să fie? Aşa de proşti să fie agenţii americani şi să stea să tragă cu mitralierele în timp ce un avion îi ciuruie?! Puteau să se baricadeze în Casa Albă şi să tragă de acolo. Dar ei stau „în câmp” și trag așteptând parcă să fie ciuruiți. Orice om cu mintea la cap încearcă să se protejeze. Ei parcă vor să moară pentru președinte și țară mai repede decât trebuie.

Cod roșu la Casa Albă

                Cel mai mult mi-a plăcut de Aaron Eckhart care a jucat impecabil rolul de președinte, de soț și de tată iubitor. În schimb, Butler nu știe decât să amenințe, să ucidă și să tortureze. Nu aduce nimic în plus față de rolurile de acțiune cu care ne-a obișnuit. Are o față de parcă vine Sfârșitul Lumii. So serious!!! Cu siguranță fanii genului vor savura din plin acest film. Și eu sunt fan al acestui film, dar de când am făcut acel curs de cinematografie americană parcă am devenit mai critic și am început să observ toate defectele.

Cod roșu la Casa Albă

                În concluzie, Cod Roșu la Casa Albă are tot ce-i trebuie unui thriller: elicoptere, avioane, scene de acţiune, lupte corp la corp cu arme albe, multe împușcături și nu lipsesc armele gen: pistole, mitraliere, RPG-uri. Chiar sunt curios ce surprize ne va rezerva Cod roșu la Londra care are un buget de 105 milioane de dolari.

                Dacă vreți să revedeți filmul și vreți să-l aveți în colecția de filme originale, țin să vă spun că filmul s-a lansat în România pe DVD și Blu-ray, prețurile fiind acceptabile: 10 lei, respectiv 40 lei.

bd

[review]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar