Codul lui Da Vinci, titlu original The Da Vinci Code e un thriller lansat în 2006, regizat de Ron Howard după un scenariu scris de Akiva Goldsman care a fost inspirat din romanul cu același nume scris de Dan Brown. Succesul fenomenal al romanului lui Dan Brown, Codul lui Da Vinci de abia începea să invadeze conștiința publicului, când producătorul John Calley a fost încurajat de Președintele lui Sony, Howard Stringer, să citească cartea. Astfel drepturile cinematografice pentru film au fost cumpărate cu 6 milioane de dolari. Acțiunea din Codul lui Da Vinci urmărește cu sfințenie acțiunea din roman, asa că nu lasă niciun pic de suspans pentru adepţii înfocaţi a teoriei lui Brown. Dar având în vedere că pe 14 octombrie 2016 se lansează al 3-lea film cu Robert Langdon, m-am gând să revăd primele 2 filme din serie şi să le fac un scurt review.
În concepția lui Dan Brown, Sfântul Graal ajunge să semnifice Sang Regal, adică Sânge Regal. Conform acestei teorii, Isus ar fi fost căsătorit cu Maria Magdalena şi ar fi avut urmași. Sfântul Graal nu reprezintă aici decât arborele genealogic al lui Isus Hristos, urmașii săi pe linia sângelui despre care se crede că ar mai exista şi în zilele noastre. Argumentele de care se leagă Dan Brown pentru a-şi susține această teorie fac referire la o societate secretă, Le Prieure de Sion, din care se spune că a făcut parte şi Leonardo da Vinci, societate care este păstrătoarea şi ocrotitoarea Graalului. Se pare că Leonardo da Vinci ar fi lăsat anumite indicii în opera sa, prin care să sugereze că el știa încă de pe atunci de existența unei soții a lui Isus. Ca drept dovadă, în celebra sa frescă Cina cea de Taină, artistul se îndepărtează de ideile Bisericii, care susțin că la această ultimă cină au luat parte 13 persoane, Isus împreună cu cei 12 apostoli, şi pictează în dreapta lui Isus, pe locul de onoare, o siluetă feminină cu părul roșcat, despre care se crede că ar fi Maria Magdalena.
Faimosul semiolog Profesorul Robert Langdon (Tom Hanks) este chemat într-o noapte la Muzeul Luvru unde custodele Jacques Saunière a fost ucis, lăsând în urma sa o urmă misterioasă plină de simboluri și indicii. Doar că poliția franceză condusă de Bezu Fache, îl consideră pe Langdon suspectul nr. 1 pentru asasinarea directorului muzeului. Fiind în joc propria sa supraviețuire, Langdon, ajutat de agenta de poliție criptolog de profesie Sophie Neveu, pornesc într-o cursă pentru a dezlega secrete ascunse de mii de ani care pun la îndoială istoria bisericii creștine.
Tom Hanks e Robert Langdon un semiolog acuzat de uciderea lui Jacques Saunière. Acum trebuie să-și dovedească nevinovăția. Ca semiolog el îți poate spune ce reprezintă cele trei semne de pe peretele unei peșteri, ce reprezentau ele atunci și cum au ajuns să fie interpretate de-a lungul veacurilor. Este o persoană care în continuu observă totul. Vede toate conexiunile, în permanență;
Audrey Tautou e Sophie Neveu, agentă de poliție și criptolog de profesie. Jacques Saunière a fost bunicul ei;
Ian McKellen e Sir Leigh Teabing un prieten a lui Langdon și expert în Sfântul Graal;
Paul Berrany e Silas. Silas este un individ incredibil de alienat care caută cu disperare o figură de părinte. Prima persoană care se poartă frumos cu el este Aringarosa. Propriul tată îl numea fantomă, iar Silas ajunge în închisoare pentru că l-a ucis;
Alfred Molina e arhiepiscopul Manuel Aringarosa. acesta îl folosește pe Silas, cel psihic vătămat, drept brațul său înarmat. Scopul acestuia e să distrugă orice dovadă că Isus ar fi avut moștenitori;
Jean Reno e Bezu Fache, căpitan în poliția franceză. Îl consider suspect pe principal pe Rober Langdon. Numele de Bezu reprezintă locația unei fortărețe a Cavalerilor Templieri din Sudul Franței. Și fache în franceză înseamnă supărat.
Ordinul Cavalerilor Templieri a luat ființă în anul 1118 după ce Ierusalim a fost recucerit de forțele creștine în timpul primei cruciade. Emblema lor era o cruce roșie pe o tunică albă, în timp ce subordonații lor purtau roșu pe negru. Acești războinici de legendă și-au extins mandatul de la protejarea pelerinilor la a lupta pentru toate cauzele Sfântului Regat al Ierusalimului. Rivalii Templierilor erau Ospitalierii, un ordin care a fost înființat în 1070 să aibe grijă de pelerini și să le ofere celor mai puțin bogați găzduire. Refuzul celor două puternice ordine de a lucra împreună și o îndatorarea crescândă față de aceștia, a lor a devenit o problemă pentru conducătorii seculari ai Europei, dar Ospitalierii au continuat cu operele de caritate, fapt care a îndepărtat mânia contra lor, care în cele din urmă i-a distrus pe Templieri. În ziua de vineri, 13 octombrie 1307 Regele Filip IV al Franței a emis ordine pentru arestarea Templierilor și confiscarea proprietăților lor. Templierii capturați au fost torturați și au mărturisit o varietate de erezii și perversiuni. În ciuda eforturilor de a salva ordinul forțele care se opuneau lor erau prea hotărâte să îl distrugă, și Jaques de Molay, ultimul Mare Maestru al Ordinului, a fost ars pe rug în 1314, sfârșindu-se cu ordinul Cavalerilor Templieri după 200 de ani.
În film apar cele 3 opere de artă ale lui Leonardo Da Vinci: Mona Lisa, Cina cea de taină și Fecioara dintre stânci. Echipa de producție a Codului lui Da Vinci a călătorit din Franța în Marea Britanie, în Malta, oprindu-se la câteva din cele mai fascinante și mai semnificative repere istorice din Europa. În Franța au fost filmate străzile Parisului, împrejurimile din apropierea muzeului din Luvru, și Castelul Villette de lângă Versailles. În marea Britanie a fost filmată Biserica Templierilor și Westminster Abbey. Pe insula Malta au fost filmate un număr de secvențe de flash-back, inclusiv scenele din Țara Sfântă și Spania. Situată în inima Mediterenei, Malta a fost punctul de răscruce pentru oamenii mării, în antichitate și în timpurile moderne, lucru care este reflectat de arhitectura variată a insulei.
Adevărul despre Graal probabil că nu va fi cunoscut niciodată, dar tocmai acest lucru lasă loc la numeroase interpretări și dă naștere la diverse teorii, care mai de care mai originale şi mai năucitoare. Oricum Codul lui Da Vinci a primit o nominalizare la Globurile de Aur pentru cea mai bună coloană sonoră.
Codul lui Da Vinci s-a lansat în România pe DVD și Blu-ray. Pe Blu-ray veți putea viziona ediția extinsă a filmului și elemente speciale.
[review]