Îmi cer scuze în avans în caz că uit vreun amănunt. Nu am mai văzut filmul din ianuarie când l-am văzut la cinema, filmul având premiera la noi pe 27 decembrie 2013. Dar o scriu pentru că oricum nu mi-l cumpăr original din România. De ce? În România filmul nu se lansează în format 3D. În schimb, se lansează un film chinezesc cu Jet Li, The flying swords 3D și un documentar 3D Amazing Africa. Niciunul din aceste 2 filme nu mă interesează. Filmul care mă interesa nu se lansează la noi în format 3D. Filmul a avut foarte multe recenzii negative. Mie mi-a plăcut. Îmi place cultura japoneză și tot ce ține de ea. Mai bine de atât nu cred că putea fi făcut. Singurul lucru de care îmi pare rău este că nu a avut succes. Ronin: 47 pentru răzbunare este un exemplu emblematic de loialitate, sacrificiu, perseverență și onoare pe care toți oamenii trebuie să le păstreze în viața de zi cu zi, şi totodată, un adevărat exemplu al aplicării codului de onoare al samurailor, numit Bushido.
47 ronin este bazat pe epopeea care a devenit una din legendele nemuritoare ale Japoniei, această poveste extraordinară a unui curaj incredibil îşi are originile la începutul secolului al 18-lea. Mai exact, lord Asano, liderul celor 47 de samurai, este obligat să-şi facă seppuku după ce încearcă să-l omoare pe unul dintre oaspeţii săi, lordul Kira, fiind sub influenţa unei vrăji puse la cale de acesta cu scopul de a pune stăpânire pe provincia Ako. Rămaşi fără stăpân, samuraii sunt declaraţi ronini, sunt alungaţi şi li se interzice dreptul de a-şi răzbuna stăpânul, iar Oishi, cel mai titrat dintre ei, este aruncat într-o temniţă. În plus, fata lui Asano primeşte un an de doliu după care va fi obligată să-l ia de soţ pe lordul Kira. După acest an, roninii se reunesc şi, conştienţi de faptul că vor fi condamnaţi la moarte pentru că încalcă legea, decid să se răzbune.
Este un film mitologic în care apar vrăjitoare, monștri și animale nemaivăzute.
Din distribuție face parte Keanu Reeves, care a devenit faimos pentru interpretarea rolului lui Neo din trilogia Matrix. În acest film îl interpretează pe Kai, un personaj care e jumătate uman, jumătate creatură mitică, un gaijin (cuvânt folosit de japonezi pentru străini, cei care nu sunt japonezi) Ceea ce trebuie să știți este că Keanu Reeves a intrat în proiect cu mult timp înainte, cu aproape doi ani şi jumătate înainte de a începe filmările şi s-a implicat cu entuziasm în numeroase aspecte ale producţiei.
Cea mai complicată a fost distribuția celorlalți actori. Oricum distribuția a fost aleasă pe “sprânceană”. Din distribuție fac parte:
– Hiroyuki Sanada, star al cinematografiei japoneze, pe care l-ați putut admira în The last samurai, Rush hour 3, Speed racer, The Wolverine și în serialul Lost. El îl interprtează pe Oishi, liderul roninilor;
– Ko Shibasaki o interpretează pe Mika, fiica lui Asano, fata de care se îndrăgostește Kai. Realizatorii căutau o actriță care să poată încarna o prințesă dispusă să desfidă tradiția. A fost aleasă Ko Shibasaki, fenomen muzical în Japonia.
– Tadanobu Asano îl interpretează pe lordul Kira. El este celălat pretendent la iubirea lui Mika, acesta fiind dușmanul de moarte al lui Kai. Pe acest actor cu siguranță îl veți recunoaște pentru că a jucat în blockbuster-ele Thor, Thor: The Dark World și în filmul cu iz de blockbuster Battleship;
– Rinko Kikuchi, cea pe care am văzut-o în Pacific rim, este duplicitara Vrăjitoare, personaj care în legendă nu există, dar care aduce un plus de fantezie acestei noi reinterpretări;
– Min Tanaka este Lord Asano, fostul maestru al roninilor;
– Cary-Hyroyuki Tagava este Shogun Tsunayoshi. Shogun, de fapt Sei-i-tai shogun, este „marele general care subjugă barbarii din est”. Pe actor sigur îl veți recunoa;te din Showdown in Little Tokyo, Mortal kombat, Tekken, Rising sun, Elektra și Pearl harbor.
Numai un singur daimyo putea la un moment dat să se bucure de acest titlu. Orice daimyo care se împotrivea shogunului se considera a fi răzvrătit împotriva tronului, era înlăturat de îndată și își pierdea domeniile. Daimyo erau conducători puternici și cei mai puternici în afară de shoguni, sub conducerea lor din secolul X până la începutul secolului XIX. În provincia lor, daimyo aveau putere militară și economică completă. Daimyo aveau multe proprietăți și armată care să le apere, cât și pe muncitori. Cei mai puternici dintre conducători deveneau rareori Shoguni. Armatele Daimyo erau formate din războinici samurai. Samuraii erau sub mâna lui Daimyo, dar aveau anumite privilegii și de asemenea un statut social mai înalt decât oamenii de rând. Aceste privilegii includeau un nume adițional, un simbol al familiei și purtarea a doua săbii. Oamenii cu nume de Samurai sunt încă trațati cu respect în Japonia din zilele noastre. Deși majoritatea samurailor nu erau bine educați, aveau un strict cod de onoare sau „calea războinicului”, cunoscut ca bushido în japoneză. Dacă un samurai încălca codul bushido și aducea dezonoare lui însuși, se aștepta ca acesta să comită seppuku sau ritualul sinuciderii. Femeilor le era permis să servească ca samurai dar numai sub conducere bărbătească.
Efectele speciale și scenografia sunt de vis. Din echipa de efecte speciale au făcut parte și 2 români, Alexandru Popescu şi Traian Constantinescu, care lucrează la compania londoneză The Moving Picture Company (MPC), una dintre cele mai mari companii de efecte vizuale din lume, care a lucrat la efectele speciale din 47 Ronin.
În continuare vă las să urmăriți trialer-ul filmului:
Din păcate, în România se va lansa doar în format DVD și blu-ray
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise