Ea

1

E greu să vorbesc despre un film ca Her. Pe de-o parte, e un film emoționant, dureros, care te umple de melancolie și îți scaldă privirea în imagini speciale, mai ales din punct de vedere cromatic, pe de altă parte, trezește în tine un sentiment de revoltă la adresa oamenilor și a hăului spre care se îndreaptă. Pentru că oricât de specială și incredibilă ar fi legătura dintre Theodore, personajul principal, și sistemul său de operare, Samantha, nu poți să nu te întrebi, cu teamă și neîncredere: oare ăsta e viitorul? Distopia lui Spike Jonze te aruncă într-un Los Angeles tern și liniștit, în care distanța dintre suflete devine din ce în ce mai mare, pe măsură ce oamenii își înlocuiesc semenii cu sisteme de operare. Poate din nevoia de a fi ascultat, de a fi înțeles, Theodore apelează la un astfel de sistem; rezultatul e șocant, chiar absurd: se îndrăgostește de acest sistem, iar sistemul îi împărtășește iubirea.

h1

Din punct de vedere al poveștii, pot să spun că mi-a plăcut originalitatea arătată de Spike Jonze, regizor și scenarist, ca dovadă că a luat și premiul cel mare pentru cel mai bun scenariu original. Deși foarte puțin probabilă, legătura care se formează între Theodore și Samantha pare să-i satisfacă pe amândoi, în ciuda diferențelor evidente dintre cei doi. Theodore, un om al cuvintelor, care compune scrisori pentru a-și câștiga traiul, se îndrăgostește de o voce și de cuvintele potrivite rostite de Samantha. Folosindu-se de imaginația care nu pare a fi atrofiată nici măcar într-un viitor absurd ca cel prezentat în film, Theo îi permite Samanthei să-l ajute, să-l scoată din starea de melancolie și înstrăinare în care căzuse odată cu divorțul său de Catherine. În schimb, el o ajută pe Samantha să se descopere, să evolueze, să aibă sentimente, fără a mai ține cont de ceea ce fusese programată să facă.

h2

Judecat în grabă, filmul poate fi considerat o povestioară improbabilă și nefolositoare, despre un tip care nu-i în stare să-și controleze sentimentele și nu face față unei relații adevărate; eu prefer să cred că nu-i așa, îmi place să mă gândesc că, în spatele acestei istorioare incredibile, se află o morală complexă și demnă de a fi urmată: aceea că oamenii nu sunt perfecți, dar nici invențiile lor nu sunt, că orice experiență îți poate fi de ajutor, că poți învăța din absolut orice relație dar că, în final, te potrivești cu cei ca tine. Mi-a plăcut sfârșitul, deși mi s-a părut un pic ironic; cei care vor urmări filmul sau au făcut-o deja își vor da seama despre ce vorbesc. E interesant de văzut cum Joaquin Phoenix duce aproape singur tot filmul în spate și cum vocea extrem de sexy, puțin răgușită, dar suavă, a lui Scarlett Johansson îl vrăjește la orice oră din zi sau din noapte.

h4

Nu uita sa citesti

Cumva, Theo ne învață că și ceea ce spui e important, nu doar ceea ce faci, dar fără corelarea potrivită între acțiune și vorbe, nu poate exista nicio relație mulțumitoare; că aspectul (sau lipsa lui, haha) nu mai este atât de important atunci când celălalt îți simte durerea și-ți alungă orice gând negru. Filmul e ca o metaforă și trebuie luat ca atare, bucurați-vă de zâmbetul lui fericit, de muzica superbă pe care Samantha, femeia perfectă, dar nepotrivită, la urma urmei, o compune pentru ei doi. Se pare că omul nu poate cere perfecțiune, atâta timp cât nici el nu o posedă; Her e un film care merită văzut pentru că nu te lasă rece, din contră, te prinde în mreje și te poartă, alături de Theodore, într-o lume în care ordinea pare a fi dată peste cap. Vă las aici o piesă absolut superbă de pe coloana sonoră a filmului, o melodie care cuprinde toată gama de sentimente prezentată de-a lungul poveștii:

https://www.youtube.com/watch?v=pIBaV6oxZwc

[review]

[rwp-review id=”0″]

 

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

1
Postează un comentariu

avatar
0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors