Cronică Cinderella

                Azi am revăzut Cinderella (Cenușăreasa), o animație din 1950, realizată de studiourile Walt Disney. Animația a avut 3 niminalizări la Oscar în 1951 pentru: cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun cântec original și cel mai bun sunet. Din păcate, nu a câștigat niciun premiu Oscar.

                Vocea Cenușăresei a fost a actriței și cântăreeia Ilene Woods. Din păcate, acesta a decedat la vârsta de 81 de ani. În ultimii ani din viață a fost bolnavă, suferind de maladia Alzheimer.

                Ilene Woods a fost selectată pentru a fi vocea Cenușăresei chiar de legendarul Walt Disney. În 2003, a primit Premiul Disney Legends pentru Cinderella.

                Chiar dacă animația nu a câștigat niciun premiu Oscar, ea a câștigat alte 2 premii la Berlin în 1951: Premiul publicului – placa mare de bronz și Ursul de Aur pentru cel mai bun muzical.

wand

                Cenușăreasa este una din poveștile nemuritoare ale acestei lumi, ecranizată într-o mulțime de variante… un basm care va încânta multe generații de acum încolo, indiferent ce animații făcute pe calculator vor apărea. Este o animație clasică la care au lucrat sute de desenatori.

mice

                Cine nu a auzit de Cenușăreasa, este momentul să o cunoască. Din păcate, în zilele noastre, copii nu se mai uită la animații clasice, se uită doar la animații create pe calculator. Dar noi, cei care am crescut cu aceste animații, ar trebui să învățăm copiii că animațiile clasice sunt de fapt animațiile nemuritoare. Din păcate este această tendință, ce e vechi nu mai este bun. Dar atât în cazul animațiilor cât și în cazul filmelor, sunt producții vechi care vor rămâne pentru totdeauna în sufletul cinefililor. Cinderella este unul din acele filme.

dress

                A fost odată ca niciodată, într-un ținut îndepărtat, un mic regat, iubitor de pace, înfloritor, plin de povești și tradiții. În acest tărâm de vis, într-un falnic conac, trăiau un văduv și fetița lui, Cenușăreasa. Deși era un tată bun și devotat și îi oferea copilei preaiubite tot luxul și confortul, simțea că îi lipsește mângâierea unei mame. Astfel, s-a recăsătorit cu o femeie de condiție bună, care avea două fete de vârsta Cenușăresei, Anastasia și Drizella.

bal

                Însă o dată cu moartea timpurie a tatălui Cenușăresei, a ieșit la iveală adevăratul chip al mamei vitrege. Era rece, crudă, nespus de invidioasă pe farmecul și frumusețea Cenușăresei și hotărâtă să-și promoveze interesele celor două fiice ale sale. Astfel, odată cu trecerea timpului, conacul a ajuns o ruină, căci averea familiei se risipea pe mofturile răsfățatelor surori vitrege, pe când Cenușăreasa era vitregită și umilită, fiind în cele din urmă obligată să devină slujnică în propria casă.

curat

                Dar cu toate acestea, Cenușăreasa a rămas la fel de blândă și bună la inimă. Zorile îi reaprindeau speranța că, într-o zi, visul ei de fericire va deveni aievea. Cenușăreasa este prietena tuturor animalelor: șoareci, cai, câini, păsări. Ea este cea care are grijă de toate animalele gospodăriei. Cel ce face zile fripte șoarecileor este nimeni altul decât pisoiul Lucifer.

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

cinderella

                Dar totul se schimbă, în momentul în care Regele hotărăște că fiul lui, Prințul, trebuie să se însoare. Așadar, Regele organizează un bal la care sunt invitate toate fetele bune de însurătoare, poate, poate Prințul își va găsi o mireasă pe măsura lui. Din păcate, rochia Cenușăresei este sfâșiată de cele două surori vitrege, astfel ea neputând să onoreze invitația la bal.

magic

                Dar, ca în povești, își face apariția Zâna cea Bună (Ursitoarea), care transformă un dovleac în caleașcă, 4 șoricei în armăsari veritabili, căluțul casei devine vizitiul, iar câinele Bruno este transformat în lacheu. Cenușăreasa primește o rochie nemaipomenită și conduri de cristal. Dar magia nu ține decât până la 12 noaptea, așa că Cenușăreasa trebuie să se grăbească.

dance

                Încercând să ajungă acasă în timp util, Cenușăreasa își pierde unul din condurii de cristal și astfel începe aventura.

shoe

                În continuare vă las să urmăriți trailer-ul acestei animații clasice:

https://www.youtube.com/watch?v=CUxAlnYP5aU

                Cinderella s-a lansat și la noi pe DVD și blu-ray. Eu am animația pe blu-ray pentru că următoarele 2 continuări ale animației au apărut în România doar pe blu-ray. Pentru colecţionari, ALTEX are şi o ofertă, toate 3 animaţiile pe blu-ray la 140 RON. Din păcate Cinderella, ca mai toate animațiile clasice, are o imagine 4:3. Nu se vede pe tot ecranul:

BD

Cumpără acum

                 PS: O veți putea revedea pe Cenușăreasa în cele două continuări ale animației: Cinderella 2: Dreams come true (Visele se împlinesc) și Cinderella 3: A twist in time (Întoarcere în timp). Să nu uităm, Cenușăreasa mai apare în serialul Once upon a time și în 2015 va avea filmul propriu live action, numit simplu Cinderella, care va fi regizat de Kenneth Branagh. S-au mai încercat ecranizări live action, dar nu sunt demne de menționat. Totuși cea mai răsărită dintre aceste ecranizări este Ever After, în care Drew Barrymore o interpretează pe Cenușăreasa.

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise