Cronică Daybreakers

                Bine aţi venit în aprilie, 2019. V-aţi gândit vreodată ce s-ar întâmpla dacă vampirii ar exista? Dacă ar fi așa, atunci ar fi doar o chestiune de timp pâna când aceştia ar deveni majoritari şi ar stăpâni Pământul. Daybreakers (Imperiul vampirilor) ne prezintă varianta în care tot Pământul este populat de vampiri, în urma unei epidemii ciudate. Oamenilor li s-a oferit şansa de a fi asimilaţi, dar au refuzat. Prin urmare, sunt duşmanii statului. Vor fi capturaţi şi folosiţi pentru producţia de sânge.

day7

                Ce m-a atras la acest film? Subiectul. Edward Dalton e un cercetător care trăieşte în 2019. Cea mai mare pare a populaţiei planetei (90%-95%) a fost transformată in vampiri de o epidemie cu cauze necunoscute. Oamenii sunt din ce în ce mai puţini, aşa că vampirii decid să „cultive” oameni pentru a avea cu ce se hrăni. Cu toate astea, un misterios grup de vampiri face o descoperire remarcabilă, care ar putea să salveze omenirea de la extincţie. Ei îl conving pe Dalton să-i ajute pentru a inversa efectul epidemiei. Între timp, vampirii (care au preluat societatea formată de oameni şi chiar au îmbunătăţit-o) se văd în situaţia de a nu mai avea sânge decât pentru o lună… Dalton lucrează acum contracronometru, să găsească un substitut al sângelui, fiind vânat de poliţie şi armată.

day8

                Ideea cu oameni păstraţi în incubator îmi aminteşte de The Matrix, hitul fraţilor Wachowski din 1999 care l-a avut pe Keanu Reeves în rol principal.

day2

                Subiectul este interesant, aş putea spune chiar original, însă cel mai surprinzător aspect al filmului este modul în care e organizată această societate condusă de vampiri. Sunt stricţi, reci şi calculaţi, au un sistem foarte organizat, sunt persoane educate şi elegante, profitând pe de-a întregul de nemurire. Casele lor sunt foarte stilate, minimaliste, maşinile sunt prevăzute cu sisteme de protecţie împotriva razelor soarelui pentru a putea naviga şi ziua.

day4

                Personajul principal este un cercetător, Dr Edward Dalton, care, bineînţeles, este un vampir. Hematolog ce caută un înlocuitor fiabil pentru sângele uman, el este condus de dorinţa de a renunţa la victimele umane, acestea provocându-i milă, remuşcări şi regrete. Cu alte cuvinte, este un alt gen de vampir. Este un vampir care ţine la rasa umană, încercând să o protejeze, nu să profite de ea. Ed este altfel, este un vegetarian într-o societate bazată pe capturarea oamenilor.

day6

                Însa Ed are o problemă. Toate încercările de a produce sânge sintetic au dat greş, iar întreţinerea ultimilor oameni în viaţă ca sursă de sânge nu prea a dat rezultate. Societatea “perfectă“ în care trăieşte este pe cale să dispară, riscând să se autodistrugă, foamea transformând fiecare vampir într-un monstru imposibil de stăvilit.

day3

                Daybreakers nu este film un film extraordinar. Dar nu vizionăm un film cu vampiri şi avem pretenţia să fie un film de artă. Când ne uităm la un astfel de film trebuie să ştim ce aşteptări să avem. Oricum, este unul din cele mai bune filme cu vampiri văzute până acum şi are şi ceva în plus faţă de celelalte: o idee originală. De obicei, în acest gen de filme, vampirii sunt căsăpiţi şi nu devin o majoritate ca în Daybreakers.

day5

                Daybreakers a fost regizat de fraţii Michael şi Peter Spiering. În cinematografe, filmul a rulat 2D, iar în noiembrie 2011, a fost relansat pe blu-ray 3D, fiind convertit. Nu am decât cuvinte de laudă. E adevărat, 3D-ul nu e cel original şi nu iese nimic din ecran. Dar câte filme filmate cu camera 3D aţi văzut şi nu a ieşit nimic din ecran? Vă spun eu, multe. Sunt foarte puţine producțiile filmate în 3D la care să şi iasă ceva din ecran.

end

                Distribuţia este una excepţională:

– Ethan Hawle îl interpretează pe Edward Dalton. Are 35 de ani şi a fost transformat în vampir de fratele său Frankie;

edward

Nu uita sa citesti

– Michael Dorman este Frankie Dalton. Este fratele lui Ed  şi l-a transformat pe acesta în vampir de frică să nu-l piardă;

frankie

– Willem Dafoe este Lionel “Elvis” Cormac. “Elvis”, de profesie mecanic, e cel care a inventat protecţia împotriva razelor soarelui, pentru a se putea naviga ziua;

elvis

– Sam Neill este Charles Bromley. El este cel mai mare distribuitor de sânge din ţară. În anul 2008 fusese diagnosticat cu cancer, înainte de infecţie, şi i se dăduseră doar câţiva ani de trăit. S-a transformat în vampir pentru a se vindeca şi pentru a fi nemuritor;

charles

– Isabel Lucas este Alison Bromley. Este fata lui Charles. Aceasta l-a părăsit când Charles s-a transformat în vampir;

Alison Bromley

– Claudia Karvan este Audrey Bennet. Ea este o femeie educată, care se ascunde împreună cu familia sa, refuzând să devină vampir. Ea îl găseşte pe Elvis şi îl adăposteşte, împreună încercând să găsească un leac.

audrey

                Dar dacă în loc de un substitut al sângelui s-ar găsi un antidot pentru vampirism? Cine ar mai vrea să devină om? Este oare posibil aşa ceva? Cu siguranţă veţi vedea dacă urmăriţi filmul. Daybreakers a fost lansat pe DVD şi blu-ray 3D şi în România. Filmul pe blu-ray 3D conţine şi varianta 2D a filmului, pentru cei care nu au televizoare 3D. De ce vă spun acest lucru? Filmul pe blu-ray 3D costă 20 lei.

bd

Cumpără acum

                În continuare, cum v-am învăţat, vă las să urmăriţi trailer-ul filmului:

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Cmentariile sunt închise