Cronică Oblivion

                Azi aş vrea să vorbesc despre filmul meu preferat din anul 2013, Oblivion. Azi l-am revăzut a 5-a oară. L-am văzut la cinematograf, dar l-am achiziţionat şi pe blu-ray. Ceea ce mi-a plăcut la acest film sunt schimbările de situaţie. Nu bănuieşti niciodată ce se întâmplă. Pe mine mă fascinează filmele în care nu intuiesc care este următoare mişcare. Filmul este inspirat din romanul grafic al lui Joseph Kosinski, regizorul filmului Torn legacy. El este şi regizorul acestui SF fantastic.

                Acum, pentru cei care nu cunosc subiectul: Este 14 martie 2077, cinci ani după o ştergere obligatorie a memoriei, Jack şi Victoria au misiunea de proteja dronele. În două săptămâni misiunea se va incheia şi cei 2 li se vor alătura celorlalţi. Au trecut 50 de ani de când extratereştrii au distrus luna. Forţaţi să-şi părăsească planeta muribundă, au venit s-o ia pe a noastră. Fără Lună, Terra a fost aruncată în haos. Cutremurele au răsturnat oraşele în câteva ore, valurile tsunami au distrus ce a mai rămas. Apoi a urmat invazia. Omenirea a folosit bombe nucleare. Au câştigat războiul, dar omenirea a pierdut planeta, care a fost contaminată, cea mai mare parte fiind nelocuibilă. Ce a rãmas din omenire a trebuit sa părăsească Terra. A fost construit Teth, Centrul de Control al misiunii, o staţie spaţială temporară înainte de migrarea spre Titan, cea mai mare lună a lui Saturn. Toată lumea e acum acolo.

                oblivion4

SUPRIZĂ!!! Nimic nu e ce pare a fi.

Tom Cruise este Jack Harper, un inginer care se ocupă de repararea dronelor. Ele sunt distruse de extratereştrii rămaşi şi sunt programate să ucidă extratereştrii rămaşi. Tom Cruise este din nou la înălţime. Sigur îl ştiţi din Top gun şi seria Mission impossible.

                Jack Harper formează o echipă eficientă cu Victoria (Vica) interpretată de englezoaica Andrea Riseborough. Că echipa este eficientă, se asigură în fiecare dimineaţă Sally, interpretată de Melisa Leo. Cei doi sunt colegi de muncă şi iubiţi, iar memoria le este complet ştearsă. Ei nu-şi aduc nimic aminte de invazia extraterestră. Ochii Vicăi sunt permanent dilataţi, la fel cum erau ochii Oliviei Wilde în Tron legacy. Vica este cea care se complace în rutină, pe când Jack încearcă să se agaţe de lucrurile de pe Pământ, care acum a devenit monoton şi lipsit de viaţă.

oblivion1

                Ceea ce este de apreciat la acest film sunt imaginea, sunetul, jocul actorilor şi atenţia pentru detalii. Jack şi Vica au baza în Skytower, o locuinţă futuristă din care nu lipseşte nimic, nici măcar piscina. Filmul s-a realizat în Islanda, unde sunt în jur de 20 ore de lumină pe zi, într-o locaţie mai mult decât inspirată, unde peisajele sunt de vis. Chiar îţi dă senzaţia de sfârşitul lumii.

oblivion sky tower

                Tensiunea este la ea acasă. Acastă monotonie est ruptă în momentul în care se prăbuşeşte pe Pământ o navă, la bordul căreia se află capsule cu supravieţuitori, care sunt în hibernare. Dronele distrug capsulele, dar Jack se pune în faţa unei capsule deoarece în aceea capsulă se află femeia care apare în visurile lui. Femeia este interpretată de Olga Kurylenko (fosta fată Bond din Quantum of solace). De aici are loc un lanţ de evenimente care ne aduc tot mai aproape de adevăr.

 

oblivion2

Nu uita sa citesti
Related Posts

În film îşi fac apariţia Morgan Freeman şi alcolitul său Nicolaj Coster-Waldau (cunoscut din serialul Game of thrones unde îl interpretează pe Jaime Lannister). Ceea ce urmează este de vis: urmăriri de drone, acţiune cât cuprinde, un adevăr alterat etc.

oblivion3

                Eu sunt înnebunit după sunet şi toate filmele bune le cumpăr pe blu- ray pentru sunet şi imagine. Dronele se aud demenţial, nu doar când zboară, ci şi când sunt în plină acţiune şi trag.

oblivion drone

                Singurul meu regret este că Tom Cruise şi Olga Kurylenko se potrivesc ca nuca în perete. El are 1,70 m înălţime pe când ea are 1,76 m înălţime. Dar pentru Tom Cruise sigur nu a fost o problemă pentru că fostele sale soţii (Mimi Rogers, Nicole Kidman şi Katie Holmes) au fost toate mai înalte decât el.

                Nu am mai văzut demult un film cu un asemenea scenariu care să mă surprindă în mod plăcut. Coloana sonoră este la fel de superbă. Este un film care merită revăzut ori de câte ori aveţi ocazia. Ca de obicei, în continuare, vă las să savuraţi trailer-ul filmului subtitrat în limba română:

                P.S.: Pentru cei care vor să-l aibă la colecţie, filmul s-a lansat şi în România pe DVD şi blu-ray.

oblivion dvd si bd

Cumpara acum

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise