Din adâncuri – să văd cine mai vrea la mare acum

0

Nu cred că a existat ceva care să mă sperie mai tare în copilărie decât filmele cu rechini; nu-mi era așa frică de alea cu fantome sau alți monștri de genul pentru că știam clar că n-au cum să existe în realitate. Dar marea e imensă, nu poți vedea cu ochiul liber ce se ascunde în măruntaiele-i albastre, de aceea când mergeam la mare mă asiguram mereu că la noi nu sunt rechini. Groaza de abis și de ce s-ar putea afla sub picioarele mele, fie înot, fie în barcă, m-au împins incontrolabil și paradoxal către filmele de acest tip, gândindu-mă probabil că așa mă voi lecui. Nope, n-a mers deloc, tot mai tresar gândindu-mă la ceea ce se ascunde pe fundul apelor. Am așteptat cu sufletul la gură acest film în care am putut s-o văd din nou pe Blake Lively preluând controlul asupra unei povești în care ea vorbește, ea face, ea ne poartă prin toate emoțiile posibile. Din adâncuri oferă exact ceea ce promite, nu te duce cu zăhărelul jumătate de film pentru a-ți trânti la repezeală un final tulburător.

ts4

Această poveste este una despre supraviețuire și are marele avantaj de a-și vedea de ținta propusă – nedorind să ajungă un blockbuster sau să plictisească publicul, filmul te aruncă rapid în cele mai groaznice ape, în care un singur om luptă împotriva unei bestii. Cadrele din apă, când Nancy e trasă la fund sau se avântă ea în adâncuri încercând să se salveze, sunt extraordinare.

ts6

Deși nu se ridică la nivelul strămoșului Jaws sau fraților mai mari Gravity și 127 HoursThe Shallows impresionează printr-o poveste care te țintuiește rapid în scaun și te sufocă datorită atmosferei. Desigur, cadrele cu insula și marea învolburată sunt superbe, coloana sonoră te seduce rapid, iar Blake Lively se descurcă mai mult decât onorabil, dar tensiunea creată de aparițiile misterioase ale rechinului este elementul de bază al filmului. Te duci la film să vezi dacă un om poate să iasă învingător dintr-o situație imposibilă, dar o faci pentru că vrei să vezi cadre cu acel rechin care, odată cu personajele, îți sfâșie și ție calmul. Dar aici regizorul se joacă atât de frumos cu suspansul încât te lasă așteptând mult și bine pentru doar câteva cadre concludente. În rest, te sperie umbrele, codița lui îți dă coșmaruri, absența lui prelungită de pe ecran te distruge mai rău decât apariția lui și a dinților săi uriași.

ts7

Care ar fi prima ta reacție dacă un ditamai rechinul alb te-ar ataca în timp ce tu ai face surfing liniștit? Deși cel mai comun răspuns ar fi că ai leșina (subscriu), Nancy luptă din răsputeri pentru a se adăposti de prădătorul groaznic ce i-a luat urma și nu se mai oprește din a-i da târcoale. Rănită și speriată, fata reușește să se cațere pe o stâncă unde își oblojește cum poate piciorul, folosindu-se de ce are la îndemână; faptul că e studentă la medicină o ajută să-și îngrijească rana care arată groaznic, dar nu îi oferă și o soluție clară de salvare. Încercând din răsputeri să-și păstreze judecata și dramul de energie rămase, Nancy ajunge să împartă stânca cu un pescăruș la fel de rănit ca ea.

Nu uita sa citesti

ts5

Blake Lively face un rol bun, convingător, în care pare să dea totul mai ales din punct de vedere fizic. Mi-ar fi plăcut ca motivele pentru care Nancy pare descumpănită în viață să fie aprofundate, iar aportul familiei sale, de care pare atât de puternic legată, să fie mai consistent, dar înțeleg că accentul a căzut pe felul în care este spusă povestea și pe tensiunea care se acumulează de la un minut la altul. Personal, consider că filmul merită măcar o vizionare, pentru că nu plictisește nici măcar o secundă, iar parcursul lui Nancy și tăria sa sufletească sunt absolut incredibile.

ts2

Jaume Collet-Serra va ști să te transpună rapid în sânul acestui film de groază, care începe atât de vesel și superficial, cu poze și apeluri video, și se sfârșește atât de sângeros. Coloana sonoară se potrivește perfect cu derularea acțiunii, parcă auzi și bătăile surde ale inimii, nu doar strigătele de disperare ale personajului feminin. Melodia Siei e cea care transmite mesajul mai departe, că trebuie să lupți pentru tine, pentru viața ta, indiferent de șansele infime de care te bucuri. Ți-o las aici să te bucuri și tu de ea, filmul te așteaptă în cinematografe începând cu 15 iulie, adus în România de InterCom Film:

[review]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar