“Doar sfârşitul lumii”, drama unei familii care se destramă

1

Doar sfârşitul lumii” (“Juste la fin du monde”, “It’s Only the End of the World”) este o producţie canadiană-franceză scrisă şi regizată de Xavier Dolan. Pelicula are la bază piesa “Juste la fin du monde” scrisă de Jean-Luc Lagarce.

Din distribuţie fac parte: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Marion Cotillard, Léa Seydoux şi Vincent Cassel.

Pelicula în regia lui Xavier Dolan, poreclit “copilul teribil al Canadei”, a fost premiată la Festivalul de Film de la Cannes 2016 şi a fost selectată pe lista scurtă pentru Cel mai bun film străin la Premiile Oscar 2017.

Am avut ocazia să vizionez Doar sfârşitul lumii” vineri la cinematograful Elvira Popescu. Filmul prezintă povestea unei familii care nu ştie să iubească, să ierte şi să uite trecutul, care se resimte puternic în prezent.

Louis, un scriitor bolnav în fază terminală, se întoarce acasă, după o absenţă de 12 ani, pentru a-şi anunţa familia că urmează să moară. Însă reuniunea nu decurge prea bine deoarece tensiunile şi îndoielile îşi fac simţite prezenţa încă de la început.

Acţiunea se desfăşoară pe parcursul a câteva ore când are loc întâlnirea dintre Louis şi familia sa: Martine, mama sa, Antoine, fratele său, Catherine, soţia lui Antoine, şi Suzanne, sora sa mai mică.

Drama familială este sfâşietoare, membrii familiei par să vorbească fără încetare, iar Louis nu găseşte momentul potrivit pentru a le da tragica veste. Martine şi Suzanne îl primesc cu entuziasm, însă fratele său mai mare, Antoine, priveşte cu neîncredere agitaţia care a cuprins familia datorită întoarcerii lui Louis. Mai mult, din replicile lui Antoine putem deduce că se confruntă cu mai multe probleme, fiind nesigur şi având un comportament batjocoritor la adresa celorlalte persoane din casă.

Filmul se împarte în scenele de grup când toată familia este reunită şi cele în care Louis vorbeşte cu câte unul din membrii familiei. Astfel, regizorul spune povestea prin intermediul figurilor actorilor, filmate în prim-plan, oferindu-le acestora prilejul să transmită trăirile puternice ale personajelor pe care le interpretează.

Nu uita sa citesti

Dialogul surprinde suferinţa familiei. Catherine se chinuie să exprime în cuvinte ceea ce simte, însă nu reuşeşte, fiind întreruptă şi ironizată frecvent de Antoine. Martine pare o persoană cochetă, uneori puţin superficială, însă îşi ascunde propria durere. Suzanne, fiica şi sora rebelă, este, pe de o parte, bucuroasă să îşi vadă fratele, dar, pe de altă parte, nu îl cunoaşte bine pe Louis deoarece acesta a plecat de acasă atunci când ea era doar un copil. Antoine este chinuit de stări contradictorii, fiind supărat pe Louis şi considerând că viaţa pe care acesta din urmă o duce departe de casa familiei este lipsită de importanţă.

Regizorul pune accent pe fiecare personaj şi ne arată cum o familie se destramă din cauza homofobiei şi lipsei de comunicare. Personajele vorbesc mult, însă nu sunt capabile să exprime ceea ce simt cu adevărat. Apar reproşuri, frustrări şi totul culminează cu o scenă foarte intensă.

Coloana sonoră accentuează excelent stările personajelor care creează un amalgam de sentimente: frustrare, ură, iubire, milă, înţelegere, durere.

Maniera lui Xavier Dolan de a-şi filma personajele foarte aproape este deja cunoscută. Actriţa Marion Cotillard a explicat la conferinţa de presă de la Cannes că nu ştia cum anume o filma camera pentru că o vedea că este foarte aproape şi, chiar dacă îşi imagina că este în prim-plan, nu ştia exact ce urmăreşte.

Doar sfârşitul lumii” (“Juste la fin du monde”, “It’s Only the End of the World”) a avut premiera în România ieri, 6 ianuarie 2017. Filmul este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

1
Postează un comentariu

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Avramescu Alexandru Virgil Recent comment authors
Avramescu Alexandru Virgil
Editor

Un film premiat. Francezii fac și filme pentru public. Acest film nu e pentru publicul larg. E făcut pentru premii exact cum sunt majoritatea filmelor românești. Am citit review-ul, nici nu-mi dau seama dacă ți-a plăcut. Mi se pare că ai încercat să spui doar lucruri bune. Acum că nu se mai dau note… nici nu pot să-mi fac o impresie 😛