“Everything, Everything” (“Absolut tot”) este o dramă romantică regizată de Stella Meghie după un scenariu scris de J. Mills Goodloe, având la bază romanul omonim semnat de Nicole Yoon.
Din distribuţie fac parte: Amandla Stenberg, Nick Robinson, Anika Noni Rose, Ana de la Reguera şi Taylor Hickson.
Am văzut “Everything, Everything” la Cinema City Afi Palace Cotroceni. Inspirat din romanul pentru adolescenţi al autoarei Nicola Yoon, filmul spune povestea unei tinere de 18 ani, Maddy Whittier (Amandla Stenberg), care suferă de o boală cumplită, imunodeficienţă severă combinată (SCID). Diagnosticată cu SCID de când era copil, un sindrom rar şi periculos, Maddy este nevoită să rămână închisă în casă, unde dispune de tot ceea ce are nevoie, un mediu protejat de exterior. Aproape şi, în acelaşi timp, departe de exterior, Maddy simte că ratează momente importante din viaţa oricărui tânăr. Casa ei se află aproape de ocean, însă nu l-a văzut niciodată deoarece dacă şi-ar părăsi locuinţa, ar risca să îşi piardă viaţa.
În mediul din casa ei, sigilat ermetic, Maddy încearcă să îşi imagineze ce se întâmplă dincolo de fereastra camerei sale, cum ar fi dacă ar putea să respire aerul proaspăt al dimineţii sau cum s-ar simţi dacă ar vedea oceanul, cum ar fi să meargă la şcoală şi să aibă prieteni, cum ar arăta o lume în care nu ar fi bolnavă şi în care ar trăi o viaţă normală, bucurându-se de tot ceea ce înseamnă exteriorul casei sale. Cred că nouă, spectatorilor, ne este greu să ne punem în locul ei şi să încercăm să ne imaginăm ce înseamnă să nu poţi să îţi părăseşti niciodată locuinţa, iar întregul univers să fie în interiorul propriei case. “N-am ieșit din casă de 17 ani”, aşa îşi începe Maddy povestea şi ne face să realizăm cât de norocoşi suntem că putem să ne bucurăm de natură, de soare, de flori, de ploaie, de zăpadă, de tot ceea ce ne înconjoară.
În ciuda problemelor cu care se confruntă, Maddy face tot felul de activităţi: citeşte foarte mult, scrie recenzii, participă la un curs online de arhitectură şi vorbeşte prin intermediul reţelelor de socializare cu persoane care, la fel ca ea, suferă de anumite boli.
Fiecare zi a lui Maddy este la fel, dar totul se schimbă când îşi face apariţia Olly. Olly împreună cu familia lui se mută în casa vecină, iar cei doi tineri se împrietenesc încă din prima zi şi încep să comunice prin mesaje şi e-mail-uri şi chiar să vorbească la telefon. Dar, nu au cum să se întâlnească pentru că, în casă, nu pot intra străini. Singurele persoane care au voie sunt Carla (Ana de la Reguera) şi fiica acesteia (Danube Hermosillo). Mama lui Maddy, Pauline (Anika Noni Rose), este medic şi se asigură că fiica ei nu ia contact cu vreo sursă din exterior care i-ar putea pune în pericol sănătatea şi, implicit, viaţa.
Treptat, prietenia dintre Maddy şi Olly se transformă în ceva mai puternic, în dragoste, iar Maddy va risca absolut tot pentru a trăi o zi în exterior alături de prima sa iubire, Olly.
“Everything, Everything” este o dramă romantică care pune accentul pe dragostea dintre doi adolescenţi, bifând toate momentele importante, precum prima întâlnire, primul sărut sau exprimarea sentimentelor pe care fiecare le simte. Însă, povestea lor este complicată deoarece boala lui Maddy îi împiedică să fie împreună. Mama lui Maddy, Pauline, se opune, de asemenea, unei posibile relaţii, considerându-l pe Olly un pericol pentru fiica sa.
Poate că, pentru unii, filmul va fi mult prea siropos, însă pe mine nu m-a deranjat aspectul acesta, din contră, mi-a plăcut deoarece poveştile de dragoste mi se par încântătoare.
Filmul spune povestea lui Maddy, din perspectiva ei, iar această alegere este foarte inspirată. În prima scenă a peliculei, adolescenta ne explică ce înseamnă SCID şi care sunt riscurile bolii, iar, pe parcurs, spectatorii vor vedea lumea prin ochii lui Maddy, căci ea este naratoarea.
În ceea ce priveşte distribuţia, Amandla Stenberg şi Nick Robinson se descurcă excelent în rolurile principale. Ambii actori aduc umor şi vulnerabilitate personajelor pe care le interpretează, la care se adaugă teama şi dubiile primei iubiri, mai ales dacă prima dragoste este împărtăşită cu o adolescentă care a interacţionat doar cu trei persoane, cum este cazul lui Maddy care şi-a petrecut întreaga viaţă închisă în casă.
Rolurile secundare nu sunt dezvoltate prea mult. Anika Noni Rose este Pauline, mama lui Maddy, doctorul ei şi cea mai bună prietenă. Soţul şi fiul Paulinei au murit cu mulţi ani în urmă şi, de atunci, centrul universului ei este Maddy. Ana de la Reguera este Carla, asistenta şi prietena lui Maddy. Danube Hermosillo este Rosa, fiica Carlei şi prietena lui Maddy, cele două fiind de aceeaşi vârstă.
Scenariul este, din punctul meu de vedere, solid, construit cu grijă, atent la detalii şi nu cade în capcanele acestui gen.
În concluzie, “Everything, Everything” este un film încântător cu o poveste de dragoste magică dintre doi adolescenţi, Olly şi Maddy, şi un final pe care vă invit să nu îl rataţi.
Distribuit în România de Forum Film/CineForum, “Everything, Everything” are premiera în cinematografe vineri, 23 iunie 2017. Vizionare plăcută!