Dacă tot suntem la filme cu gangsteri, păi să vorbim de filme cu gangsteri. Un film cu gangsteri este bun dacă dacă gangsterul a fost măreț. În The Godfather, i-am avut pe Vito și Michael Corleone, în Scarface pe Tony Montana, în The Untouchables pe Al Capone, iar în Gangster Squad îl avem pe Mickey Cohen.
Fiecare om poartă cu sine o insignă. Un simbol al loialității față de cineva. Avea cicatricile unui boxer ce urcase cu pumnii în ierarhia Mafiei. Un evreu care câștigase respectul macaronarilor prin setea lui de sânge. Violența era crezul lui. Și stăpânul lui era propria sa sete de putere. Voia să fie stăpânul orașului. Numele său: Mickey Cohen.
Acțiunea se petrece după al doilea război mondial, în anul 1949, Los Angeles. Sergentul John O’Mara spunea vis-a-vis de ce ziceam eu mai sus: „Pe insigna mea scria POLIȚIA LOS ANGELES”. Când John s-a întors din război nu și-a mai recunoscut orașul pe care l-a lăsat în urmă. Era plin de bordeluri, droguri, bătăi de stradă… Totul era stăpânit de Cohen. Acesta își construia imperiul. John are o părere deja formată: răul triumfă dacă oamenii buni nu fac nimic. Aceștia sunt speriați și, decât să riște, mai bine nu fac nimic. Dar Cohen nu e singurul luptător. John e pregătit să intre în ring, pentru că e sătul de lumea coruptă din orașul său. Când șeful poliției, Parker, îi cere să formeze un grup de polițiști capabili să acționeze dincolo de lege pentru a-l opri pe Mickey, John nu dă înapoi. În scurt timp, își formează echipa de incoruptibili și începe să acționeze împotriva lui Mickey. Alături de o echipă formată din cinci oameni, aleși chiar de soția sa: Jerry Wooters, Coleman Harris, Conway Keeler, Max Kennard și Navidad Ramirez, sergentul John O’Mara nu se dă de la nimic în lături să-l oprească pe Cohen.
Primele acțiuni împotriva lui Mickey scot în evidență neîndemânarea. Nătângi, naivi, inconştienţi de vreme ce atacă frontal sau se lansează în luptă fără să aibă o strategie, ei nu se gândesc la resursele gangsterilor, deși sunt foarte curajoşi, incoruptibili, dintr-o stofă pe care Mickey Cohen nu o înţelege, gata să lupte cu pistoale contra arme automate. Dar apoi băieții devin din ce în ce mai pricepuți. Când lucrurile ajung la urechea celui care deține orașul, gașca de incoruptibili se pregătește să-l doboare.
Ce mi-a plăcut la Gangster Squad? Mi-au plăcut momentele cu selectarea membrilor viitoarei echipe anti-gangster. Aşa îi cunoaştem pe fiecare în parte. Episodul are o mulţime de poante, gaguri şi ceva acţiune. Vedem că cei „aleși” nu sunt perfecți, ci sunt vulnerabili și în multe situații nătângi. Mi-a mai plăcut personajul Grace Faraday, prinsă în acest război. Dorind să devină celebră, devine iubita lui Mickey, dar…
Acum să prezint actorii care au jucat în acest film:
Sean Penn este Mickey Cohen, gangsterul care deşi ucide cu sânge rece, manifestă un interes deosebit pentru bunele maniere;
Josh Brolin este sergentul John O’Mara, liderul echipei;
Ryan Golsing este sergentul Jerry Wooters, „raționalul” echipei;
Anthony Mackie este Coleman Harris, „cuțitarul” echipei;
Giovanni Ribisi este Conway Keller, eminența cenușie a echipei
Robert Patrick este pistolarul Max Kennard;
Michael Peña este Navidad Ramirez, ucenicul pistolarului;
Mireille Enos este Connie O’Mara, soția însărcinată a lui John;
Emma Stone este Grace Faraday, o fată care voia să devină celebră și este prinsă în acest război. Emma Stone este strălucitoare și dă culoare acestui film;
Nick Nolte este Șeful poliției, Bill Parker, care-l pune la conducerea echipei pe John O’Mara;
Sullivan Stapleton este Jack Whalen, un prieten din copilărie al lui Wooters, care îi furnizează informații lui Cohen.
Confruntările sunt spectaculoase, presărate cu umor și multă atitudine. Celebrele mitraliere Thompson sunt din nou în prim plan, numai că nu prea reușesc să facă multe victime. Fac zgomotul și oferă spectacolul necesar pentru un public, care cel mai probabil a uitat de celebrul The Untouchables regizat de Brian De Palma. Atmosfera anilor ’40 este foarte bine surprinsă prin costume, machiaje, club și muzică. Nu lipsește umorul care e dozat în proporții mici, exact cât să facă filmul interesant.
Scenariul filmului a fost inspirat din evenimente reale. Gangster squad este un film de acțiune cu persnanje bine conturate și cu băieți cu atitudine. A lipsit ceva filmului? Din punctul meu de vedere, acea profunzime din The Godfather. Însă acțiunea curge, ritmul este alert, mii de gloanțe sunt trase, oameni mor, mașini explodează, proprietăți sunt cuprinse de flăcări, în concluzie este un film pe care-l veţi savura la maxim şi nu vă va lăsa o clipă să vă plictisiţi. Gangster squad, tradus la noi Elita gangsterilor, este un „must see”.
Ceea ce este posibil să nu știți e că filmul trebuia să aibă premiera pe 7 septembrie 2012 cu un alt final, echipa de gansteri urmând să elibereze o ploaie de gloanțe asupra spectatorilor unui cinematograf. Dar în urma dramaticei întâmplări petrecute într-un cinematograf din Aurora, Colorado, la una din avanpremierele lui The Dark Knight Rises, în care au fost ucise 12 persoane și rănite peste 50, premiera a fost amânată până pe 11 ianuarie 2013, deoarece realizatorii peliculei au modificat această scenă.
În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul acestui film cu un ritm al acțiunii „infernal”:
Filmul a fost lansat și în România pe DVD și blu-ray. Eu vă recomand să-l achiziționați pe blu-ray, deoarece imaginea și sunetul sunt impecabile.
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise