Jocuri patriotice, viaţa familiei în pericol

                Jocuri patriotice, titlu original Patriot Games, e un thriller american lansat în 1992. Filmul a fost regizat de Phillip Noyce după romanul cu acelaşi nume scris de Tom Clancy. E continuarea thriller-ului din 1990, Vânătoarea lui Octombrie Roşu. De scenariu s-au ocupat Donald Stewart şi Peter Iliff.

Jocuri patriotice

                Fostul agent CIA Jack Ryan se află în vacanţă la Londra împreună cu soţia sa, Caroline, şi cu fiica lor, Sally.  Dându-şi întâlnire cu familia în faţa Palatului Buckingham, Ryan este prins în mijlocul unui atac terorist asupra Lordului Holmes, membru al familiei regale. Ryan reuşeşte să respingă atacul şi devine erou local, însă actul său de curaj face din el o ţintă vie pentru teroristul Sean Miller, pe al cărui frate l-a omorât în schimbul de focuri. Grupul de atacatori făceau parte din cadrul Ulster Liberation Army, o facţiune teroristă desprinsă din celebra IRA. Ulterior, Ryan depune mărturie la tribunal împotriva lui Miller şi îl trimite la închisoare.

Jocuri patriotice

                O dată întors în Statele Unite ale Americii, Ryan află că teroristul Sean Miller este ajutat să evadeze de către camarazii lui în timp ce era transferat la închisoarea Albany şi jură să se răzbune pe bărbatul care i-a omorât fratele. După ce propria familie este pusă în pericol, Jack Ryan se întoarce în rândurile agenţilor operativi ai CIA pentru a proteja ce are mai scump pe lume: familia sa.

Jocuri patriotice

Harrison Ford e Jack Patrick Ryan, autor de cărţi şi profesor la Academia Navală din SUA, din Annapolis, Maryland. El e fost locotenent de marină. E rănit în schimbul de focuri, încercând să-l salveze pe Lordul Holmes;

jack ryan

Anne Archer e doctorul Caroline Catherine Ryan, soţia lui Jack, care e şi chirurg. Ea e însărcinată cu al doilea copil;

cathy

Thora Birch e Sally Ryan, fiica lui Jack şi a lui Cathy;

sally

Patrick Bergin e Kevin O’Donnell, liderul Ulster Liberation Army. El e cel care i-a crescut pe Sean ş Patty Miller după ce tatăl lor a fost ucis;

Kevin O'Donnell

Polly Walker e Annette, iubita lui Kevin. Aceasta îi ajută pe băieţi în misiunea lor;

annette

Sean Bean e Sean Miller, teroristul care vrea să-şi răzbune fratele mort;

sean miller

James Fox e Lordul William Holmes, secretarul de stat pentru Irlanda de Nord şi totodată un membru marcant al familiei regale britanice;

holmes

Nu uita sa citesti

Samuel L Jackson e locotenentul Robby Jackson, un prieten al lui Jack;

Robby Jackson

James Earl Jones revine în rolul amiralului Jim Greer.

Jim Greer

                Jack Garner de la Gannett News Service spunea: „Jocuri patriotice e o experienţă tensionată şi plină de acţiune”. Sunt perfect de acord cu el.

Jocuri patriotice

                Producătorul Mace Neufeld spunea: „Alegerea filmului Jocuri patriotice ca al doilea film cu Jack Ryan a fost destul de interesantă. Directorul Paramount de atunci, Frank Mancuso, a discutat cu mine în timp ce eram pe avion, întorcându-ne de la premiera Vânătoarea lui Octombrie Roșu, despre cum am putea să facem un alt film cu Jack Ryan. Eu i-am sugerat 2 cărți care puteau fi transformate în film: Jocuri patriotice și În slujba președintelui. Aveam drepturile pentru ambele cărți. Simțeam că, acum făcând al doilea film, trebuia să-l cunoaștem mai bine pe Jack Ryan. Al 3-lea era mai mult un film de acțiune, dar acesta era mai mult un film de familie, în care familia lui Ryan era în pericol. Astfel, s-a decis să fie scrise 2 scenarii în același timp.”

Jocuri patriotice

                Ceva s-a întâmplat în timp ce pregăteau acest film. Alec Baldwin nu mai putea juca și l-au înlocuit cu Harrison Ford. Baldwin voia să joace într-o piesă pe Broadway. A preferat să joace în piesă decât să joace în în această continuare. Conform spuselor lui Mace, Harrison Ford tocmai renunțase la un film de la Paramount, iar David Kirkpatrick, care era directorul de producție Paramount, a zis: „Hai să-i trimitem scenariul lui Harrison Ford.” Astfel, Ford a fost cooptat în echipă.

Jocuri patriotice

                Harrison Ford declara despre personajul său: „Niciodată n-am considerat că Ryan e un erou de acțiune. Nu l-am văzut niciodată din această perspectivă. E un familist și un tip care lucra la birou. Lucra ca nalist. Nu e deloc un personaj tip James Bond sau Indiana Jones.” Astfel, Harrison Ford a jucat rolul ca un individ care acționa numai ca să se apere sau când era necesar.

Jocuri patriotice

                S-a lucrat cu storyboard-uri când trebuia filmată o secvență de acțiune sau o cascadorie, nu doar pentru a crește eficiența, ci și din motive de siguranță.

                Jocuri patriotice s-a lansat în România pe Blu-ray şi are sunet True HD 5.1. Ca bonusuri puteţi urmări: Jocuri patriotice din spatele scenei (subtitrat în limba română) şi trailer-ul.

bd

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Cmentariile sunt închise