Vânătoarea lui Octombrie Roşu, titlu original The Hunt for Red October, e un thriller lansat în anul 1990, bazat pe romanul cu acelaşi nume scris de Tom Clancy. A fost regizat de John McTiernan după un scenariu scris de Larry Ferguson şi Donald Stewart. E primul film dintr-o serie de 5 filme, al cărei personaj principal e agentul CIA Jack Ryan. Celelalte filme din serie sunt: Jocuri patriotice (1992), În slujba președintetului (1994), Pericol absolut (2002) și Jack Ryan: Agentul din umbră (2014).
În noiembrie 1984, cu puțin timp înainte ca Gorbaciov să vină la putere, un submarin sovietic, tip taifun, a ieșit la suprafață la sud de Marile Nisipuri. Apoi s-a scufundat în adâncuri, având, se pare, o problemă legată de radiații. Relatările neconfirmate au indicat că o parte din echipaj a fost salvat, dar conform unor declarații repetate, atât ale guvernului sovietic, cât și cele ale guvernului american, tot ceea ce urmează să vizionați e doar pură ficțiune. Problema e că, Căpitanul Ramius se află la cârma celui mai performant submarin sovietic, Octombrie Roşu. Fără avertizare, acesta deturnează submarinul, în timpul unui exerciţiu obişnuit, îndreptându-se către Statele Unite.
Submarinul nuclear Octombrie Roşu, căci despre el e vorba, a fost numit aşa în amintirea Revoluţiei din octombrie 1917. E o variantă din clasa Taifun, de aproximativ 200 de metri lungime şi volum imers de 32.000 de tone. Imaginiţi-vă!!! E la fel de mare ca un portavion din al II-lea război mondial. Acest submarin e dotat cu deschideri la provă şi la pupă, care reprezintă de fapt un sistem de propulsie unic. Propulsie magneto-hidrodinamică sau jet, care-i permite submarinului să se deplaseze aproape fără zgomot. Acest sistem de propulsie îl face pe Octombrie Roşu imposibil de dedectat, fiind invizibil pentru sistemele americanilor de securitate din Atlantic. Acest submarin e proiectat să se apropie în secret şi să arunce asupra ţintei multiple rachete nucleare balistice, cu avertisment minim sau inexistent înaintea impactului. A fost conceput pentru a porni un război.
E clar de ce americanii sunt speriaţi. Aceştia nu ştiu intenţiile căpitanului Ramius şi suspectează că submarinul are drept misiune atacarea coastei americane. Singurul care nu e de acord e analistul Jack Ryan, care crede că Ramius vrea să dezerteze, dar are doar câteva ore la dispoziţie să-l găsească şi a-şi dovedi teoria, deoarece întreaga flotă a comandamentului naval şi aerian sovietic urmăreşte acelaşi lucru. Misiunea sovieticilor e acela de a scufunda submarinul pentru a nu a ajunge pe mâna americanilor. Aşa că… Ţineţi-vă bine!!! Vânătoare începe!
Alec Baldwin e analistul CIA Jack Ryan. În timp ce era la Academie, în vara anului 3, s-a prăbuşit cu elicopterul în Marea Mediterană. Pilotul şi echipajul au murit. Ryan a stat 10 luni la pat. I-a trebuit 1 an să reînveţe să meargă. Anul 4 l-a făcut în spital, făcând parte din promoţia anului 1972;
Sean Connery e căpitanul Marko Aleksandrovich Ramius, e cel mai bătrân şi respectat căpitan, fiind căpitanul submarinului Octombrie Roșu, ultimul din clasa Taifun. În ultimii 10 ani, a făcut voiajul inaugural cu toate navele cap de serie. I-a antrenat pe majoritatea căpitanilor ruși de navă de atac. Ruşii îl numesc „Profesorul din Vilnius”;
Scott Glenn e comandantul Bart Mancuso, comandat pe submarinul USS Dallas. El se află în urmărirea submarinului Octombrie Roşu;
Sam Neill e căpitanul Vasili Borodin, al doilea la comanda submarinului Octombrie Roşu;
Tim Curry e doctorul Yevgeniy Petrov, doctor pe submarinul Octombrie Roşu;
Stellan Skarsgård e căpitanul Viktor Tupolev, căpitan pe submarinul VK Konovalov. A fost elevul căpitanului Ramius, iar acum misiunea lui Viktor e aceea de a scufunda Octombrie Roşu;
James Earl Jones e admiralul James Greer, directorul CIA şi dorectorul lui Jack Ryan.
Producătorul Mace Neufeld i-a propus lui Kevin Costner să-l joace pe Jack Ryan, dare Kevin era entuziasmat că va face un film cu bivoli. Mace l-a întrebat pe Kevin: „Preferi un film cu bivoli în locul unuia cu submarine?” Apoi, regizorul și producătorul s-au decis să caute un actor energic și ambițios. L-au găsit în persoana lui Alec Baldwin. E rolul care l-a făcut star.
Alec Baldwin declara: „Mi-aduc aminte că m-au sunat să merg la Paramount, să mă întâlnescu cu McTiernan și Mace.” Astfel, a ajuns la studio, a dat probă și McTiernan a fost mulțumit. Baldwin continua: „Mi s-a părut incredibil, pentru că era primul film de avengură și primul rol de amploare pe care l-am jucat.”
James Earl Jones spunea despre Alec: „Alec putea să memoreze pagini întregi de dialog steril. Când i-au cerut să vorbească în acea sală de conferințe, în fața amiralilor și generalilor care încercau să înțeleagă dacă Octombrie Roșu avea intenții rele sau dacă echipajul voia să dezerteze din marina rusă, tot ceea ce spune Alec atunci fusese memorat cu o seară înainte.” James s-a gândit: „Tipul ăsta are un creier extraordinar.”
Nici Sean Connery nu a fost prima opțiune pentru rolul căptanului Ramius. Klaus Maria Brandauer trebuia să interpreteze acel rol. Dar cum Klaus nu a putut să joace, agentul lui Sean Connery l-a sunat pe Mace și i-a spus că Sean vrea să joace. Mace a fost de acord și i-a transmis scenariul lui Sean prin fax, în Marbella. Sean declara: „Mă pregăteam să-mi iau o vacanță, să joc golf și să merg acasă, în Scoția. Într-o zi, m-au prins în Londra și mi-au trimis pe fax scenariul preliminar, așa că… Povestea m-a prins și a fost foarte greu să nu fiu de acord.”
Dar ajunge… Pentru mai multe detalii puteți urmări bonusurile de pe blu-ray. Vânătoarea lui Octombrie Roșu a fost premiat cu un premiu Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor și a mai primit alte nominalizări la prestigioasele premii pentru: cel mai bun sunet și cel mai bun montaj.
Vânătoarea lui Octombrie Roșu s-a lansat în România pe DVD și blu-ray, având sunet DTS 5.1 pe DVD și True HD 5.1 pe Blu-ray. Blu-ray-ul conține ca bonusuri: comentariul regizorului John McTiernan, documentarul În adâncuri și trailer-ul filmului. Documentarul În adâncuri e subtitrat în limba română.
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise