0

Sacha Baron Cohen este genul de om care nu lasă rece pe nimeni. De fapt, tipul său de umor și comediile în care joacă nu pot decât să trezească reacții intense: ori te strici de râs (deși poate la unele faze îți pui mâna la ochi), ori te ridici de pe scaun și fugi mâncând pământul. Pentru cei care-l știu pe Cohen, e deja cunoscut faptul că nu poți avea de toate în filmele lui: poveștile credibile nu se pupă bine cu umorul său pe alocuri nesimțit, dar fără îndoială extrem de haios pentru amatorii genului. Vrei un fir narativ cât de cât verosimil? N-avem, în schimb îți dăm scene de un umor nebun (în funcție și de gusturi, mai precizez o dată), cu tentă mult prea sexuală pe alocuri, care te oripilează dar te și amuză. Personal, mărturisesc că m-am distrat foarte bine la film, deși de-acum înainte nu voi mai putea să văd un elefant fără să mă crispez. Frații din Grimsby vor fi greu de uitat.

3

N-am văzut multe filme de-ale lui Cohen (cel puțin, nu Borat), dar l-am văzut în The Dictator și am recunoscut același stil care parodiază orice fără nici cea mai mică jenă. Bineînțeles că omul și-a ridicat în cap mulți nemulțumiți când noul său subiect de mișto a fost Grimsby. Primarul orașului a făcut chiar un filmuleț promoțional pentru a arăta că nu e chiar atât de neagră viața în Grimsby, iar rezidenții s-au supărat rău de tot când orășelul lor a fost adus pe micile ecrane ca un ghetou violent și plin de gunoaie (propriu și figurat), unde copiii fumează și beau, ba chiar mai și aruncă chestii de la geam. Dar așa se întâmplă mereu atunci când cineva pune degetul pe o rană și carnea putredă parcă începe să sfârâie. Luând peste picior aceeași intrigă obosită cu spioni (tipul bun e acuzat aiurea de o crimă, dar are pe cineva în organizație care încă îl ajută și astfel reușește să-și spele numele), filmul atrage atenția asupra unor clișee periculoase de care ne tot împiedicăm. Făcând, desigur, aluzii geniale (chiar cele mai tari părți ale scenariului) la diferite persoane din lumea noastră sau la alte filme.

1

Nu uita sa citesti

Grimsby nu e un film la care te duci să diseci scenariul și unghiurile din care se filmează, te lași purtat de val, dacă-ți place, și te amuzi cu doi frați absolut opuși, dar la fel de simpatici. Poate că Sacha Cohen se strâmbă și se scălâmbăie în majoritatea filmelor sale, dar l-am văzut în Sweeney Todd și omul chiar știe să joace, deci asta nu-i un argument, cum că ar fi actor prost. Dacă ar fi prost, nu i-ar ieși rolurile astea tâmpite atât de bine, nu? Prin contrast, Mark Strong întruchipează un mezin mult mai calculat și cu picioarele pe pământ, spion MI6 care și-a tăiat legăturile cu trecutul. Cody și Nobby trebuie să facă echipă pentru a-și salva nu doar reputația, ci și pielea, căci cineva e în mod constant pe urmele lor. Fetele sunt și ele super-sexy și simpatice, dar nu eclipsează echipa-șoc, deși Isla Fisher și Penelope Cruz chiar sunt o alternativă plăcută după ce îi tot vezi burta lui Nobby. Din păcate, prea puține scene cu Rebel Wilson, potențial comic neexploatat suficient.

2

De la glume cu Donald Trump și Lord Voldemort la scene cu faimoșii „hooligans”, filmul chiar are un repertoriu bogat de momente comice, unele te amuză, altele te dezgustă. Dar dacă ești obișnuit cu stilul, nu poți decât să rămâi până la final să vezi ce prostii mai fac cei doi frați. Îmi place și ideea de CM alternativ, cu o finală în care nu apare Brazilia, chiar m-a amuzat teribil partea aceea și glumele la adresa FIFA. Chiar nu cred că nu poți găsi măcar câteva perle care să te bucure din câte prostii reușesc ei să debiteze în film. Oricât de aberantă sau idioată poate părea povestea, de distrat te poți distra. În plus, muzica este foarte ritmată și chiar te  va ține în priză de la început până la sfârșit. Dar cu siguranță unul din cele mai faine elemente este introducerea flashback-urilor care sunt nu doar adorabile pentru că-i arată pe frățiori când erau mici, ci sunt și nițel mai emoționante. Contrastând, evident, cu fața melodramatică a lui Nobby în situaţiile în care e pe cale să-şi piardă fratele. Filmul e adus în România de InterComFilm și se va lansa în cinematografe începând cu 4 martie. Fanii lui Cohen ar face bine să stea la coadă la bilete!

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar