The Godfather (Naşul), realizat în 1972
Inspirat de romanul lui Mario Puzo, The Godfather, filmul este povestea grandioasă a lui Don Vito Corleone (Marlon Brando), un mafiot din Sicilia, ajuns cap al unei importante reţele mafiote în America. Fiul cel mai mic al familiei Corleone, Michael (Al Pacino), se întoarce din al doilea război mondial ca un erou, pentru nunta surorii lui. Ştie că familia sa se ocupă cu crima organizată şi nu vrea să se amestece. Dar când tatăl său, Don Corleone, este împuşcat, Michael se simte îndemnat să se răzbune printr-o crimă, legându-se prin sânge şi prin noțiunea de „onoare” de lumea violentă a puterii subterane. Nașul prezintă o viziune extrem de realistă a acestei lumi mai puțin accesibile unde cuvântul dat și promisiunile făcute au o valoare capitală, iar onoarea este la mare preț. Mai târziu, Michael va moșteni rolul de cap al familiei, îndepărtându-şi soţia neînţelegătoare (Diane Keaton) pentru a primii omagile cuvenite unui nou „Naş”.
Mi-a plăcut la nebunie fraza: „Îi vom face o ofertă pe care nu o va putea refuza”.
Cei de la Motion Picture Guide au spus: „Filmul Naşul a fost realizat cu consilieri de specialitate şi aduce pe ecran povestea ascensiunii, a decăderii şi a noii ascensiuni a unei familii mafiote din New York. Naşul înseamnă trei ore de film dur, adesea şocant, un portret realist şi necruţător al cartelului crimei organizate devenit omniprezent în SUA, creionat fără nici o reţinere. Toţi actorii sunt uimitori şi creează personaje de neuitat, până şi în rolurile secundare”.
În continuare, voi prezenta actorii care au făcut parte din familia Corleone:
Marlon Brando este Don Vito Corleone. Acesta a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor, dar a trimis un fals indian la ceremonia decernării premiilor Academiei Americane de Film pentru a refuza Oscarul. Multă lume a spus că Marlon Brando şi-ar fi umflat obrajii cu vată, dar nu e adevărat, acesta şi-a lipit de măsele gogoloaie de răşină;
Al Pacino este Michael Corleone, cel mai mic fiu al familiei Corleone şi viitorul „Naş”. Al Pacino a şi primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar;
James Caan este Santino „Sonny” Corleone, fratele cel mare a lui Michael. Şi James Caan a primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar;
Robert Duvall este Tom Hagen, fiul adoptat al familiei Corleone, fiind avocatul şi consilierul familiei. De asemenea, Robert Duvall a primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar;
Diane Keaton este Kay Adams, cea de-a doua soţie a lui Michael şi mamă a doi copii;
John Cazale este Frederico „Fredo” Corleone, fiul mijlociu;
Talia Shire este Constanzina „Connie” Corleone, cel mai mic copil și unica fată din familia Corelone. Ea se mărită cu Carlo Rizzi la începutul filmului;
Naşul i-a transformat pe Al Pacino şi pe James Caan în vedete. Este unul dintre marile filme americane ale tuturor timpurilor, iubit de toţi, nu doar de către cei cărora le plac tipii de genul Corleone, ci şi de oamenii de afaceri, care îl consideră un adevărat izvor de înţelepciune. Adaptând romanul lui Mario Puzo, Francisc Ford Coppola a realizat un adevărat spectacol cu gangsteri, un poem epic despre patriarhat, familie şi despre America însăşi.
Multe dintre scenele îndrăzneţe ale filmului sunt deja legendă: capul calului din pat, măcelărirea lui Sonny sau extraordinarul final în care o serie de asasinate marchează botezul unui nou Corleone. Calităţile majore ale filmului dovedesc că regizorul cunoştea foarte bine tradiţia filmelor clasice hollywoodiene, a filmelor de scandal, a filmelor noir şi a dramelor sociale, dar una dintre criticile la adresa filmului Naşul este faptul că glorifică Mafia.
The Godfather (Naşul) a câştigat 3 premii Oscar pentru: cel mai bun film, cel mai bun actor (Marlon Brando) și cel mai bun scenariu scris după un material (Mario Puzo).
The Godfather: part II (Naşul – partea a 2-a), realizat în 1974
Naşul, partea a -2 a este mai tragic şi mai profund în exploatarea efectului coruptor al puterii. De această dată, sunt interpuse 2 poveşti în paralel: asccensiunea la putere a lui Michael şi evoluţia tatălui său, Don Corleone (Robert de Niro).
Sărbătorile în familie sunt din nou esenţiale. În anul 1958, vedem scena unei fastuoase petreceri la moşia de lângă lacul Tahoe a lui Michael (Al Pacino) şi Kay (Diane Keaton), dată cu prilejul afirmării fiului lor Anthony. Aflăm cu această ocazie că Michael derulează un plan capital pentru a-şi legaliza posesiunile, urmându-şi în acelaşi timp interesele criminale din Nevada până în Cuba. Are loc şi un atentat asupra vieţii lui şi a familiei sale. Vă las să descoperiţi singuri cine este de vină pentru acest atentat. Michael este asaltat de probleme de familie, de vigilenţa guvernului şi de ameninţarea pe care o prezintă rivalii şi asociații săi care nu privesc cu ochi buni extinderea puterii acestuia.
Dintre aceşti duşmani face parte Hyman Roth, interpretat de faimosul regizor de la Actors Studio, Lee Strasberg, în rolul său de debut în film, în vârstă de 71 de ani.
Paralel cu evoluţia lui Michael, aflăm povestea tatălui său, Don Corleone. Naşul s-a născut Vito Andolini, în oraşul Corleone, din Sicilia. Tatăl său a fost ucis pentru că a insultat un cap al Mafiei. Fratele său mai mare Paolo, a jurat răzbunare şi a dipărut în munţi lăsându-l pe Vito singur cu mama lor la înmormântare. Vito avea doar 9 anişori. Dar Paolo este ucis în această zi de doliu şi mama acestuia merge să ceară îndurare domnului Ciccio pentru viaţa fiului său mai mic. Dar aceasta este ucisă şi Vito rămâne orfan. Fiind ajutat, acesta ajunge emigrant ilegal în SUA pe insula Ellis. Ani mai târziu, în Cartierul de Est din New York, vânzător acum la un magazin şi cap de familie, tăcutul Vito observă felul în care şeful local al Mafiei mânuieşte puterea şi, în taină, fără niciun fel de remuşcare, i-o uzurpă. Respectat deja şi prosper, Vito se întoarce în Corleone pentru a încheia nişte conturi mai vechi, în timp ce are grijă de viitoarea moştenire a fiilor săi.
După succesul uriaş al primului film, studiourile Paramount au dorit atât de mult să facă o continuare, încât i-au făcut lui Copolla o „ofertă pe care n-a putut-o refuza”: un procent bun din profit și control total asupra procesului artistic.
Filmul este din nou plin de personaje complex desenate și de scene superbe: festa din Mica Italie, revoluția de Anul Nou din Havana ș.a.m.d.. Totuși, ultima secvență a filmului este cea care continuă să fascineze spectatorii, cu imaginea tulburătoare a lui Michael, rămas singur cu povara deja de neiertat a păcatelor sale.
Filmul a încasat 6 premii Oscar pentru: cel mai bun film (acordat vreodată unei continuări), cea mai bună scenografie, cea mai bună coloană sonoră (categoria dramă), cel mai bun actor în rol secundar (Robert de Niro), cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu scris după un material (Francis Ford Coppola).
The Godfather: part III (Naşul – partea a 3-a), realizat în 1990
Cel mai important în viața unui om sunt familia și copiii. În epilogul seriei Nașul, Al Pacino revine în rolul lui Michael, liderul puternic al familiei. Acțiunea are loc în 1979, când Michael are aproape 60 de ani. Acesta încearcă să legalizeze interesele familiei, urmărind să iasă din lumea violentă a familiilor mafiote, dar această tentativă se va dovedi mult mai dificilă decât și-a imaginat. Michael este dominat de două pasiuni: să-şi elibereze familia de crime şi să găsească un succesor potrivit. Acesta ar putea fi pătimaşul Vincent (Andy Garcia), dar el, de asemenea, să și schimbe dorinţa lui Michael de a face afaceri legale într-un infern al violenţei.
Din distribuție fac parte:
Al Pacino, care revine în rolul lui Michael Corleone, capul familiei;
Diane Keaton – Kay Adams, fosta soție a lui Michael, care îi crește pe cei 2 copii, Anthony și Mary;
Talia Shire – Connie Corleone, sora lui Michael;
Andy Garcia – Vincent Corleone, fiul nelegitim al lui Sonny. Andy Garcia a primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar;
Sofia Coppola este Mary Corleone, fiica lui Michael. Sofia a primit Zmeura de Aur pentru cel slab actor într-un rol secundar;
Franc D’Ambrosio este Anthony Corleone, fratele lui Mary și băiatul lui Michael;
Eli Wallach este Don Altobello;
Joe Mantegna este Joey Zasa;
Bridget Fonda este Grace Hamilton.
Nașul partea a 3-a a avut parte de critici împărțite. Conform comentariului lui Coppola de pe DVD, Mario Puzo ar fi vrut ca titlul celei de-a treia părți să fie Moartea lui Michael Corleone, însă Paramount Pictures nu a acceptat acest titlu. Coppola menționează că seria Nașul constă de fapt în două filme, al treilea fiind epilogul.
Filmul a avut 7 nominalizări la Oscar: cel mai bun film, cea mai bună imagine, cea mai bună scenografie, cel mai bun montaj, cea mai bună muzică originală, cel mai bun actor într-un rol secundar și cel mai bun regizor. Chiar dacă filmul nu a câștigat niciun premiu Oscar, din punctul meu de vedere este cel mai bun din serie.
Trilogia s-a lansat și în România pe DVD într-un box set de colecție.
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise