Hacker

1

Sau Blackhat, titlul original. Foarte bună mișcarea să traduci un titlu din engleză printr-un termen tot din engleză, haha, aproape la fel de reușită ca traducerea la Iron Man. Eh, să zicem că lumea mai știe cât de cât ce înseamnă hacker, așa că e ok. Când vezi un film cu titlul Hacker, te aștepți ca piratul informatic din rolul principal să fie așa, mai ca un șoricel de bibliotecă – asta e părerea generală, e stereotipul de care se lovesc bieții informaticieni. Dar echipa care s-a ocupat de casting a preferat să aducă pe poster un actor popular, atrăgător, probabil în ideea că va reuși astfel să momească în cinematografe măcar fanii lui Thor, ca un plus al calităților evidente ale lui Chris Hemsworth (mie chiar mi se pare talentat și cu un viitor promițător). Bună ideea, sunt convinsă că cei care-s deja fanii lui și cei care-s fani filme de acțiune vor fi foarte încântați de această producție marca Michael Mann. Cine n-a auzit de el, ar trebui să îi caute filmele și să le urmărească, sunt grozave: Ultimul Mohican, Heat, Collateral, Miami Vice etc. Pe parcurs mi s-a părut că recunosc stilul din Collateral, un super film în care joacă Jamie Foxx și Tom Cruise, dar per total, Hacker mi s-a părut mai slab. Filmul a fost adus în România de RO IMAGE.

b3

De ce? Pentru că, deși actorii sunt foarte buni (cu un plus pentru Viola Davis), muzica e super alertă sau foarte melancolică, depinde de moment, iar scenariul, deși nu e super original, are unele momente excelent gândite, mai ales finalul, te ia de cap cu niște cadre parcă neclare, mișcate, ai impresia că toți cameramanii aruncau camerele de la unii la alții, nu alta. Plus încăpățânarea de a arăta de vreo 2 ori prin ce labirint de cabluri și dispozitive trebuie să treacă informația pentru a ajunge la destinație – imaginile alea erau atât de luminoase și de încâlcite, te dureau ochii nu alta. Dacă n-ar fi fost cadrele astea când ba se băgau parcă-n sufletul actorilor, ba totul devenea neclar și se mișca odată cu personajele, filmul mi-ar fi plăcut mult de tot. Așa, rămâne doar un film de acțiune bun și cam atât.

b2

Povestea mi-a adus un pic aminte de White Collar, când un infractor periculos, dar genial, este scos de la închisoare pentru a fi consilierul FBI într-un caz mult prea dificil pentru a putea fi rezolvat în întregime de agenții federali. Spre deosebire de Neal, Hathaway se ocupă de fraudă cibernetică, nu de opere de artă. Acesta mai are încă mulți ani de stat la închisoare pentru jafurile sale, dar FBI-ul îi oferă șansa de a se alătura unei echipe mixte, formată din americani și chinezi ce vor să prindă un alt hacker periculos, care a provocat un dezastru în China (pentru început).

b9

Scenariul se derulează mai lent la început, când Hathaway se acomodează cu noua sa situație, iar stropul de romantism ce pare să nu lipsească din niciun film își face efectul. Apoi, când acțiunea se mută pe alt continent, ritmul se accelerează iar fazele tensionate apar de unde nu te aștepți. Pentru amatorii de filme de acțiune, Hacker are tot ce-i trebuie: lupte corp la corp, urmăriri, împușcături cu nemiluita, mașini în flăcări, personaje ce cad secerate, explozii. Ceea ce mi-a plăcut cu adevărat și mi s-a părut că a salvat mult din film e finalul – confruntarea dintre bine și rău se termină exact așa cum trebuie, personajul negativ primește fix ce a meritat, nici mai mult nici mai puțin.

b7

Actorii mi-au plăcut foarte tare, mai ales Viola Davis, care dă viață unui agent FBI greu de păcălit, pentru că are o experiență bogată și știe cum să obțină ceea ce vrea. Carol Barrett e personajul meu preferat din film; Chris Hemsworth e Hathaway, un hacker prea priceput, singurul capabil să-i dea de urmă celui care a făcut atâtea stricăciuni în China, de unde provin ceilalți 2 membri ai echipei – Chen (Leehom Wang), fostul coleg de cameră al lui Hataway) și sora sa, Lien (Wei Tang), pe cât de frumoasă, pe atât de descurcăreață.

b6

Numele inițial al filmului era Cyber, dar cred că cel ales până la urmă se potrivește mai bine, căci black hat are un sens figurat – face referire la răufăcătorii din Vestul Sălbatic, care purtau pălării negre – și un sens propriu – un hacker „black hat” produce pagube și dezastre din răutate și pentru câștigul său personal. Au existat hackeri și pe platoul de filmare – aceștia au fost consilieri,  ca Hathaway.

b10

De la Heat încoace, acesta a fost primul film în care Mann a utilizat din nou lentile anamorfice – nu știu dacă asta a provocat cadrele alea enervante, cert este că au existat și sunt convinsă că nu doar pe mine m-au deranjat. Muzica a salvat și ea multe momente, Harry Gregson-Williams (Kingdom of Heaven,  The Chronicles of Narnia – The Lion, the With and the Wardrobe) și Atticus Ross (Gone Girl, The Book of Eli) chiar au făcut o treabă bună, abia aștept să ascult din nou soundtrack-ul. Până atunci, vă invit să vizionați trailerul subtitrat în limba română și apoi filmul, dacă vă place acest gen și sunteți atras de povestea captivantă:

[review]

[rwp-review id=”0″]

 

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

1
Postează un comentariu

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Universal Film lansează din nou filme pe DVD, blu-ray și blu-ray 3D în România | Starfilme.com Recent comment authors
trackback

[…] povestea nespusă (Dracula untold), De neînvins (Unbroken), Lucy, Ex Machina, animaţia Boxtroli, Hacker (Blackhat), Ted […]