Harry Potter sau filmele unei copilării târzii

2

Toată lumea a auzit de Harry Potter – fie că unii au citit cărțile lui J.K.Rowling, fie că alții au văzut cele 8 filme lansate pe parcursul unui deceniu, începând cu 2001. Până anul ăsta, tot ce știam eu despre această serie se limita la câteva secvențe văzute când eram mai mică, la TV. A, și mai știam că e seria favorită – de cărți vorbesc – a celei mai bune prietene ale mele. Care m-a amenințat că rupe relația dacă nu mă uit măcar la filme, pentru că era deja cam târziu să citesc volumele, deși, poate le voi citi cândva. Și bine mi-a prins acest maraton început vara trecută și terminat anul ăsta – a durat atât căci pentru H.P. îți trebuie un mood anume, nu poți să te uiți chiar așa, fără să ai un pătuț confortabil și mintea limpede. Și pentru că am încercat să văd maratonul cu prietena mea, dar nu prea am reușit să ne sincronizăm. Poate-l vom relua, cert este că vreau să mai văd seria o dată, cap-coadă, este prea tare.

HP0

Prima parte a seriei, apărută în 2001 sub numele de Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, a primit 3 nominalizări la Oscar, pentru scenografie, coloană sonoră și costume. Harry Potter este un orfan de 11 ani, crescut de unchiul lui și de mătușa sa; destinul lui se schimbă atunci când află că părinții săi fuseseră 2 vrăjitori puternici, iar lui îi este oferit un loc la Hogwarts, o școală pentru vrăjitori care se găsește pe un tărâm magic, departe de lumea oamenilor obișnuiți. Ajuns la Hogwarts, Harry își face noi prieteni, dar atrage și ura altor colegi, din cauza legendei care-l înconjoară. Copil inteligent, dar foarte încăpățânat, el încearcă să afle ce li se întâmplase părinților săi și descoperă că ei fuseseră uciși de He who must not be named. Daniel Radcliffe face un rol minunat, norocul nostru că Liam Aiken, cel ce primise prima oară rolul, nu era englez de origine și a fost astfel schimbat.

HP1

În cea de-a doua parte, care a apărut un an mai târziu, Harry (Daniel Radcliffe), alături de cei mai buni prieteni ai săi, Hermione Granger (Emma Watson) și Ron Weasley (Rupert Grint), revine la Hogwarts pentru cel de-al doilea an de studii. Nu după mult timp, tot soiul de evenimente stranii au loc la școală, iar cei 3 prieteni sunt nevoiți să dea de capăt misterelor răsărite peste noapte. După cum spune și titlul, Harry Potter and the Chamber of Secrets, se pare că sursa răului se află în această Cameră a Secretelor. Cu ajutorul profesorului Dumbledore, jucat de Richard Harris (care a murit la puțin timp după lansarea filmului), Harry, Hermione și Ron fac tot posibilul să înlăture amenințarea ce plutește asupra Hogwarts. Curios este faptul că această parte este și cea mai lungă, 161 de minute, deși e inspirată din cea mai scurtă dintre cărți.

HP2

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) ni-i prezintă pe Harry, Hermione și Ron în al treilea an la Hogwarts, marcat de evadarea celui mai periculos criminal din istorie, Sirius Black. Deși din Fortăreața din Azkaban este imposibil să evadezi, iată că Sirius (Gary Oldman) o face și pornește pe urmele lui Harry Potter. Confruntarea dintre cei doi pare de neînlăturat, profesorul Lupin (David Thewlis) alăturându-se eroului, pentru a-l ajuta să înfrunte pericolul. De această dată, regizorul nu mai este Chris Columbus, ci Alfonso Cuarón, iar schimbarea este vizibilă – această parte fiind mai întunecată și tensionată, șocantă pe alocuri, de aceea este și favorita mea. Nu mai avem de-a face cu filme pentru copii, simpatice și ușor de urmărit, scenariile devin tot mai complexe de la film la film, iar atmosfera tot mai apăsătoare, gotică pe alocuri. Sunt unele scene ce par rupte din filmele de groază.

HP3

Cea de-a 4-a parte, Harry Potter and the Goblet of Fire (2005), a primit de asemenea o nominalizare la Oscar, spre deosebire de partea anterioară, care a primit 2. Cu un nou regizor la cârmă, Mike Newell (primul de origine britanică) această parte este plină de răsturnări de situație și apariții spectaculoase. Hogwarts găzduiește în acest an un concurs la care participă cele mai renumite școli pentru vrăjitori, Harry este ales ca reprezentant al Hogwarts, dar în timpul întrecerii se vede nevoit să-și învingă nu doar colegii de la alte școli, ci și pe Lord Voldemort (Ralph Fiennes), cel al cărui nume nu se spune și care-i asasinase părinții. Lordul întunericului încearcă din răsputeri să-i curme viața lui Harry, singurul capabil să-i facă față și cel care a supraviețuit masacrului pe care-l condusese cu ani în urmă. Inevitabil, există și un strop de romance în această parte, doar eroii noștri au mai crescut între timp.

HP4

Nu uita sa citesti

Bullet Train

Related Posts

Elvis

Harry Potter and the Order of the Phoenix  (2007) ne spune povestea celui de-al cincilea an pe care cei 3 prieteni îl petrec la Hogwarts. Lucrurile nu mai merg atât de bine pentru cei 3 eroi, pentru că nimeni nu crede că Harry l-ar fi văzut cu adevărat pe Lordul Voldemort. Directorul Albus Dumbledore, jucat de-acum de Michael Gambon, îi ia apărarea lui Harry și crede în cuvântul său, ceea ce duce la instalarea unui nou profesor de Apărare împotriva Magiei Negre la Hogwarts, o individă insuportabilă ce are ca scop supravegherea lui Dumbledore. Cursul ei nu este însă de niciun ajutor tinerilor ce sunt pe cale să înfrunte forțele întunecate, de aceea Harry preia conducerea și învață, în secret, un grup de studenți cum să se apere de Magia Neagră. David Yates regizează această parte, scenariul fiind scris de Michael Goldenberg, celelalte 7 scenarii find scrise de Steve Kloves.

HP5

Cea de-a 6-a parte se numește Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009) și ne prezintă eforturile pe care Dumbledore le face pentru a-l pregăti pe Harry în vederea confruntării finale. Cu ajutorul unei cărți vechi, marcată ca fiind proprietatea Prințului Semipur, Harry învață tot mai multe lucruri despre Lord Voldemort și încearcă să-i afle punctele slabe. Povestea include și idilele în care sunt implicați cei 3 prieteni, 2 dintre ei fiind îndrăgostiți unul de celălalt, dar prea orgolioși sau naivi ca să recunoască. Tot în această parte veți avea ocazia să-l urâți și mai mult pe Severus Snape (Alan Rickman). Cu ajutorul operatorului cinematografic Bruno Delbonnel, Yates a oferit un nou aspect filmului, alte tonuri și nuanțe, ceea ce a dus la obținerea singurei nominalizări la Oscar, pentru cea mai bună imagine (Harry Potter and the Half-Blood Prince este singura parte nominalizată la categoria aceasta).

HP6

Ultima carte din serie a fost ecranizată cu ajutorul a două filme, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010) și Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011). Prima parte prezintă călătoria în care se avântă cei 3 prieteni, pentru a găsi cele 7 obiecte în care Voldemort și-a ascuns sufletul și care trebuie distruse, pentru a-l putea elimina pe Lord. Considerați niște nelegiuiți de noua conducere a ministerului magiei, Harry, Hermione și Ron trebuie să se păzească pentru a nu fi capturați, în timp ce își continuă căutările. Faptul că mintea eroului nostru este cumva conectată cu cea a Lordului îi permite lui Harry să afle informații despre inamicul său, care se află și el în căutarea unor obiecte stranii, the Deathly Hallows – talismanele morții. Nominalizată la două premii Oscar, această parte a avut-o chiar pe autoarea cărților ca producătoare.

HP7

Ultima parte a seriei, reprezentând cea de-a doua jumătate a ultimei cărți, ne oferă un final demn de eroii noștri, plin de emoție și suspans. Cu 3 nominalizări la Oscar, filmul se laudă cu un scenariu inteligent și bine pus la punct, efecte vizuale de milioane și un machiaj foarte bine realizat. Acting-ul superb și regia de calitate nu fac decât să întărească impresia plăcută pe care o lasă această serie unui cinefil. Nu pot să judec cât de bine au fost respectate cărțile, dar pot să mă declar foarte mulțumită de povestea oferită, care se întinde pe 8 părți, prezentând un univers fabulos, specific unei autoare de-o creativitate rară. Indiciile se adună încet încet, iar la final putem vedea puzzle-ul complet, surprizele oferite de unele personaje fiind incredibile. Yates merită felicitat pentru că a rămas la cârma ultimelor 4 filme, reușind să le lege foarte bine și să păstreze aceeași atmosferă neliniștită sau veselă, după caz.

HP8

Țin să remarc și muzica absolut superbă, de care s-au ocupat John Williams pentru primele 3 părți, Patrick Doyle pentru cea de-a patra, Nicholas Hooper pentru părțile 5 și 6 și Alexandre Desplat pentru ultimele două părți.

[review]

[rwp-review id=”0″]

2 Comentarii
  1. […] Alan Rickman cam toată lumea îl cunoaște din seria Harry Potter, ceea ce nu știu mulți, iar eu am aflat abia zilele trecute, e că „Snape” este și […]

  2. Alexandru Virgil Avramescu spune

    Mie cele mai bune mi s-au părut 1,2,4 şi 8. Oricum ultimele 2 sunt 3D. Primele 6 le pe DVD. Le-am cumpărat la ofertă cu 20 lei bucata, iar ultimele 2 sunt pe BD3D. Şi eu vreau să mă uit la ele încă o dată în această vară 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata