0

Hellboy este un reboot bazat pe seria de benzi desenate de la Dark Horse, regizat de Neil Marshall pentru studiourile Lionsgate. Este distribuit în România începând cu 12 aprilie de către Vertical Entertainment, care a organziat de asemenea un eveniment de lansare la Cinema City din AFI Cotroceni.

David Harbour joacă rolul titular și sincer i se potrivește ca o mănușă, exact ca mâna pietroasă a personajului. Nici Ron Perlman nu a fost de lepădat, însă în contextul unui reboot apărut la 11 ani după Hellboy 2, Harbour a fost cea mai bună alegere din punctul meu de vedere. E foarte ușor să-i îndrăgești personajul, care pare ursuz la prima vedere însă îi pasă de cei nevinovați de dreptate. De fapt pare să fi venit cu o bună parte din trăsăturile lui Hopper din Stranger Things, rolul care l-a făcut cunoscut. Ia în calcul și tehnologia actualizată și tehnicile de machiaj îmbunătățite față de acum un deceniu și rezultă noua față a lui Hellboy.

Prefer să nu intru în amănuntele poveștii. În mare, ce se întâmplă este că pentru prima oară de când a fost adus din Iad în lumea noastră în 1943, Hellboy află adevărul complet despre originile sale pe măsură ce o urmărește pe vrăjitoarea Nimue, Regina Sângelui (jucată excelent de Milla Jovovich), a cărei intenție este să conducă lumea și să se răzbune pe omenire.

Pe undeva am simțit că povestea este cam încărcată cu informații pe măsură ce apar noi dezvăluiri. În viteza cu care se desfășoară sângeroasa acțiune parcă nu prea ai timp să asimilezi diversele informații. Pe de altă parte nimeni nu stă să ne istorisească orginile personajelor în vreun mod plictisitor. Până la urmă Hellboy este un film de acțiune în toată regula, fapt pentru care narațiunea nu numai că nu se ia pe de-a întregul în serios, dar are și o aură comică.

Personajele negative de exemplu nu sunt profund dezvoltate, dar tonul filmului nici nu prea îți permite așa ceva. Regina, Baba Cloanța și alte personaje odioase par să parodieze câteodată tipologiile în care se încadrează fără să fie seci și fără gust. Pentru mine, cel puțin, sunt cât de cât memorabile.

Nu uita sa citesti

Toate personajele, mai ales monștrii, inclusiv cei care apar numai în câte o secvență, arată demențial. Mi s-a părut totuși puțin ciudat cum deși s-a promovat ca un film în care echipa și-a dorit să folosească cât mai mult costume și machiaj pentru a conferi o imagine autentică, se vede cu ochiul liber grafica generată de computer prezentă mai peste tot. Chiar dacă grafica nu este mereu convingătoare – câteodată sângele nu pare deloc realist sau în unele scene se vede prea clar diferența dintre om real și efect grafic – design-ul este încântător pentru fanii horror-fantasy. De la uriași la vampiri, toți monștrii sunt memorabili. Nici personajele umane nu se lasă mai prejos când ne gândim la costumația autentică.

Scenele de acțiune sunt îmbibate în sânge într-o manieră dadătoare de satisfacție pentru orice fan al genului, cu siguranță unele faze fiind grețoase pentru cei slabi de ficat. Pentru mine a trecut ceva timp de când nu am mai văzut ceva de genul, un film care să nu se sfiască de nimic când vine vorba de sânge sau înjurături. Asta de la Deadpool 2 încoace, ba chiar acest nou Hellboy a avut de câteva ori mai multe membre tăiate pe ecran. Lipsa 3D-ului mi-a făcut mai confortabilă clătirea ochilor cu asemenea scene spurcate însă poate fi o dezamăgire pentru alți devoratori de acțiune. Toate aceste lupte memorabile (cu precădere am adorat bătaia cu cei trei uriași) sunt acompaniate de numeroase piese rock energice adăugate cu gust în coloana sonoră.

hellboy recenzie starfilme

Finalul lasă loc de o continuare, evident, ce film bazat pe benzi desenate nu ar face asta? Per total filmul a fost pentru mine exact ce simțeam nevoia să fie în cele două ore petrecute în sală: acțiune interzisă minorilor cu sânge care curge non-stop, umor negru vizual, personaje pestrițe și muzică care m-a făcut să dau din cap și să bat din picior. Nu înseamnă că m-a impresionat, dar în ziua de azi pentru mine este o veste bună când un film măcar nu mă deazmăgește și nu m-am simțit mințit de trailer când am ieșit din sală.

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar