Inception, fenomenal

                Inception, tradus la noi Începutul, este un film regizat de genialul Cristopher Nolan. În caz că nu știați, el a regizat Memento, trilogia The Dark knight, The prestige și în acest an trebuie să lanseze ultimul său proiect, Interstellar. Nolan este unul dintre puţinii regizori din ziua de astăzi care face numai filme bune, fiecare film nou ridicând ştacheta genului din care face parte. Povestea este originală şi excelent redată vizual. Tot el a scris și scenariul. Este un film greu de înțeles, dacă nu sunteți atenți.

1

                Dar ce este Inception? Inception este un film despre vise, mai precis despre felul cum visele pot fi influenţate, controlate, falsificate sau manipulate. Sunt două modalităţi principale de intervenţie într-un vis: Inception (inserare) și Extraction (extracție). Ambele tehnici se fac cu ajutorul unui aparat care are rolul de a interconecta două sau mai multe persoane care visează, legându-le într-un vis comun.

2

                Ca să înțelegeți Inception, înainte să vă prezint o scurtă descriere a peliculei, aș vrea să vă explic „regulile jocului”. Există un arhitect, mai multe persoane care sunt conștiente de starea lor de visare și au întodeauna un scop și mai e o persoană care nu știe că doarme, care ia visul ca o realitate de sine stătătoare. Astfel, această persoană este expusă manipulării și o numim „personajul”. În continuare, voi prezenta scopul acestor vise. Extracţia se petrece atunci când „personajului” i se ia ceva din minte prin intermediul visului, fie o informaţie fie o imagine anume. Inserarea urmăreşte ca „personajului”, adică celui care nu e conştient că visează, să i se introducă în minte o idee nouă.

3

                Dom Cobb e unul din cei mai buni spărgători de vise, un hoț specializat în furtul ideilor din mintea celor vizați prin intermediul unor vise conștiente. În afara faptului că este un bun teoretician și arhitect de vise, el este un teribil om de acțiune. El și mâna sa dreaptă, Arthur, sunt contactați de Saito pentru o treabă diferită față de ce făceau ei până acum. Trebuie să insereze o idee pentru ca fiul competitorului său să decidă să destrame imperiul tatălui său. Astfel, Cobb ar avea posibilitatea de a se întoarce acasă în America, unde copii lui îl aşteaptă, un loc unde nu putea să se întoarcă pentru că fusese acuzat că și-a ucis soția. Prin urmare, Dom își formează o echipă și pune la cale un plan fabulos (modelarea subconștientului, proiecții mentale, labirinturi capcană, moartea în vis) pentru a pătrunde în mintea țintei și a sădi acea idee care să evolueze natural. Din echipa sa fac parte: arhitecta Ariadne, responsabilul cu siguranţa, Arthur, chimistul care trebuie să le inducă tuturor starea de somn profund, Yusuf și Eames, un falsificator de vise și un hoț iscusit.

4

                Mai este o întrebare. Cum își dă seama Cobb că visează sau că e treaz? Are un titirez pe care-l învârte. În cazul în care titirezul se învârte într-una, înseamnă că visează, în caz contrar, el este treaz.

titirez

                Mai țineți minte păpușa rusească numită matrioska? În caz că nu vă mai amintiți, este acea păpușă care are în interiorul ei mai multe păpuși mai mici, identice. Inception ne prezintă un fel similar de a visa, unde într-un vis se poate încep un al doilea vis, iar în al doilea se poate începe un al treilea. Un vis pe 3 nivele. Efectul principal al unui vis în alt vis este că timpul se dilată din ce în ce mai mult. Astfel, 5 minute în primul vis poate însemna chiar şi o oră în al doilea vis, şi până la câteva luni în al treilea. Al treilea vis este cel mai profund, dar şi cel mai periculos, de unde rişti să nu mai ieşi. Iar în acest al treilea nivel de vis este locul unde Cobb şi echipa sa trebuie să planteze o idee nouă în mintea lui Robert Michael Fischer, fiul competitorului lui Saito.

5

                Inception beneficiază de o distribuție excepțională:

Leonardo DiCaprio este Dominic Cobb, unul din cei mai buni spărgători de vise, un hoț specializat în furtul ideilor din mintea celor vizați prin intermediul unor vise conștiente;

dominic cobb

Ellen Page este arhitectul Ariadne;

Ariadne

Joseph Gordon-Levitt este Arthur, responsabilul cu siguranța;

Arthur

Ken Watanabe este Dl. Saito;

saito

Nu uita sa citesti
Related Posts

Inside Out 2

The Fall Guy

Marion Cotillard este Mal Cobb, soția decedată a lui Dom;

Mal Cobb

Tom Hardy este Eames, un falsificator de vise și un hoț iscusit;

Eames

Cillian Murphy este Robert Michael Fischer, fiul competitorului lui Saito;

robert

Dileep Rao este chimistul Yusuf, care trebuie să le inducă tuturor starea de somn profund;

Yusuf

Michael Caine este profesorul Stephen Miles, mentorul și socrul lui Dominic.

Miles

                Inception  a câștigat 4 premii Oscar pentru: cea mai bună imagine, cel mai bun sunet, cel mai bun mixaj sonor, cele mai bune efecte vizuale și a primit tot atâtea nominalizări pentru: cel mai bun film, cea mai bună scenografie, cea mai bună coloană sonoră și cel mai bun scenariu (Christopher Nolan).

6

                În continuare, vă invit să urmăriți trailerul acestui film superb:

                Inception s-a lansat pe DVD și blu-ray și în România. Costă 20 lei pe DVD și 50 lei pe blu-ray. Bineînțeles, eu îl am la colecție pe blu-ray pentru că filmul are un sunet și o imagine de excepție.

BD

Cumpără DVD                       Cumpără BD

*Alertă spoiler*

                În cazul în care n-ați vizionat încă filmul, vă propun să citiți următoarele rânduri după ce-l vizionați:

„Titirezul cade la sfârşit. Dacă sunt acolo, înseamnă că totul este real, pentru că eu nu sunt niciodată în vis”, a spus Caine despre personajul său. Deci Cobb se reîntâlneşte cu copiii săi în REALITATE şi nu într-un alt nivel al visului, aşa cum s-a tot vehiculat.

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise