Închisoarea îngerilor, o capodoperă

                The Shawshank Redemption a fost tradus la noi Închisoarea îngerilor. De ce acest titlu și nu Înschisoarea Shawshank?! Răspunsul e destul de simplu. Înschisoarea Shawshank? N-ar fi spus nimic. Pe când Închisoarea îngerilor mi se pare un titlu potrivit. De ce? Directorul acestei închisori este un om credincios, dar care se dovedește a fi corupt până în măduva oaselor. Iar prizonierii sunt „îngerii” acestui loc uitat de Dumnezeu.

1

                Multe din textele horror ale scriitorului Stephen King au fost transpuse cu succes pe marele ecran. Dintre aceste ecranizări amintesc: Misery, Carrie, The Shining şi The green mile. Dar cele mai bune ecranizări sunt probabil cele care au la bază povestirile sale non-horror, precum Stand by me şi adaptarea unui text numit Rita Hayworth and the Shawshank Redemption.

2

                Evenimentele din Închisoarea îngerilor sunt povestite de Ellis Boyd „Red” Redding, începând din anul 1946 până în 1967.

3

                În anul 1946, Andy Dufresne, un bancher de succes dar foarte rezervat, este condamnat pe nedrept pentru uciderea soției și amantului acesteia. El primește două sentințe pe viața în închisoarea Shawshank din statul american Maine. Aceasta era recunoscută pentru tratamentele foarte severe din partea gardienilor. În prima noapte de detenție, tratamentul barbar al șefului închisorii, căpitanul Byron Hadley, are ca rezultat moartea unui nou deținut.

4

                După aproape o lună, Andy se împrietenește cu Red și cercul său de prieteni. Red este un om înțelept în interiorul închisorii și este cunoscut de toți ceilalți condamnați ca „omul care știe cum să facă rost de anumite lucruri” pentru ei, adică contrabandă, pentru profit. Prietenia care se leagă între Andy și Red începe după ce Andy îi cere lui Red ca în schimbul unui comision, să îi facă rost de un piolet cu scopul de a își menține hobby-ul de colecționar de roci, pe care apoi le modeleazǎ sub forma unor piese de șah. Mai târziu, îi cere lui Red un poster cu Rita Hayworth pentru peretele din celula sa, înlocuindu-l de-a lungul anilor, cu cele ale lui Marilyn Monroe și Raquel Welch.

5

                Pioletul este o unealtă multifuncțională pentru zăpadă și gheață folosită în alpinism, pe trasee de urcare sau coborâre care implică condiții de zăpadă și gheață. Poate fi ținută și folosită în diverse moduri, în funcție de tipul de teren sau dificultatea întâlnită. În cea mai simplă formă poate fi folosit ca sprijin la urcare sau coborâre, ținând capul în palmă cu spinul orientat spre sol și vârful spre spate. Poate fi îngropat și folosit ca ancoră pentru a asigura un alt alpinist sau poate fi îngropat în cădere și folosit ca frână. Mica lopată poate fi folosită pentru a săpa scări în zăpadă și gheață.

6

                În timpul unei zile de muncă pe acoperișul închisorii, Andy îl aude pe căpitanul gărzii Byron Hadley plângându-se de plățile impozitelor pentru o viitoare succesiune. Andy își asumă riscul de a fi pedepsit, prin a-i explica lui Hadley cum să evite plata taxelor din punct de vedere legal; Hadley acceptă sfatul lui Andy și îi recompensează pe prietenii săi cu un scurt răgaz și câte două beri. Consultanța financiară a lui Andy este solicitată în curând de către ,majoritatea polițiștilor de la Shawshank și de la alte închisori din apropiere. Lui Andy îi este dat chiar și un spațiu pentru a putea lucra la problemele lor financiare, sub pretextul de a administra biblioteca închisorii alături de un deținut în vârstă, Brooks Hatlen. Andy este capabil sǎ ajute la extinderea bibliotecii prin trimiterea a mai multor cereri cǎtre guvern, acestea materializându-se după o perioadă de timp sub formă de donații de bani și de cǎrți. În plus, organizează examene la care să participe deținuții și ajunge să lucreze pentru directorul închisorii. În tot acest timp, Andy pune la cale un plan ingenios și elaborat de evadare, pe care nimeni nu l-ar fi bănuit.

7

                În continuare, voi prezenta o parte din actorii care dau viață personajelor din acest film:

Morgan Freeman este Ellis Boyd „Red” Redding. Acesta a primit şi o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun rol;

red

Tim Robbins este Andy Dufresne, un bancher de succes dar foarte rezervat;

andy

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

Bob Gunton este directorul închisorii Samuel Norton, care se pare a fi un adevărat creştin, dar acţiunile sale dovedesc că este corupt, nemilos şi fără remuşcări;

director

Clancy Brown este căpitanul Byron Hadley;

capitan

James Whitmore este Brooks Hatlen, unul dintre cei mai bătrâni condamnaţi, acesta fiind încarcerat din 1905;

brooks

Gil Bellows este Tommy Williams, un delicvent tânăr care ştie că Andy nu este vinovat de crimele comise.

tommy

                Lăsând la o parte povestea tipică a unui deţinut într-o închisoare, Shawshank Redemption reuşeşte să prezinte o poveste incredibilă care în final se dovedeşte a fi o dramă cu happy-end. Interpretată cu simplitate şi emoţie de Freeman şi Robbins şi bazată pe un scenariu minunat compus de regizorul Frank Darabont, Închisoarea îngerilor este o poveste complexă, captivantă, cu personaje puternice şi bine conturate, care, deşi nu a fost un succes deosebit la lansare (1994), a devenit un film cult apreciat de cunoscători.

8

                Închisoarea îngerilor a avut 7 nominalizări la premiile Oscar pentru: cel mai bun film, cea mai bună imagine, cel mai bun sunet, cel mai bun montaj, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun actor (Morgan Freeman) şi cel mai bun scenariu scris după un material (Frank Darabont). Din păcate, nu a câştigat niciun premiu.

9

                În continuare, vă las să urmăriţi trailer-ul acestui film superb:

                Închisoarea îngerilor s-a lansat şi la noi pe DVD şi blu-ray. Din păcate, pe blu-ray are acelaşi sunet ca pe DVD dolby digital 5.1. Cine vrea acest film la colecție pe blu-ray costă doar 20 lei.

BD

Cumpără acum

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise