Jocurile foamei, un fenomen mondial

                Jocurile foamei, titlu original The Hunger Games, este ecranizarea romanului S.F. cu același nume, publicat în 2008, scris de către autoarea americană Suzanne Collins. Protagonista este Katniss Everdeen, o tânără de 16 ani, care trăiește în Panem, națiunea post-apocaliptică, cunoscută odată ca America de Nord. Cartea a primit multe aprecieri din partea criticilor și a altor autori importanți. Din Tratatul Trădării: Ca pedeapsă pentru revoltă, fiecare district va oferi un bărbat și o femeie, cu vârstele cuprinse între 12 și 18 ani pentru o „Recoltă” publică. Aceștia sunt aleși printr-o „extragere” să concureze într-o luptă televizată pe viață și pe moarte. Tributurile vor fi lăsate în grija Capitalei (The Capitol). Apoi vor fi transferați într-o arenă publică, unde vor lupta până la moarte, până rămâne doar un învingător. De acum înainte, acest concurs se va numi JOCURILE FOAMEI.

1

                Înainte de extragerea concurenților pentru a 74-a ediție a acestora, este prezentat un film special, care vine tocmai din Capitală. Acum citez: „Război. Groaznicul război. Văduve, orfani, un copil fără mamă. Asta a fost revolta care ne-a zguduit țara. 13 districte s-au revoltat împotriva țării care-i hrănea, îi iubea și-i proteja. Frații luptau cu frații, până n-a mai rămas nimic. Apoi a venit pacea. Obținută cu greu, câștigată dureros. Un popor s-a ridicat din cenușă, o nouă eră s-a născut. Dar libertatea are un preț. Trădătorii au fost învinși. Am jurat ca națiune că nu vom mai cunoaște trădarea. Așa că s-a decretat ca în fiecare an, districtele din Panem să ofere ca tribut un tânăr și o tânără, care să lupte până la moarte într-un concurs al onoarei, curajului și sacrificiului. Învingătorul, scăldat în bogății, va aminti de generozitatea și iertarea noastră. Așa ne amintim trecutul. Așa păzim viitorul.”

2

                În momentul în care Primrose „Prim” Everdeen este aleasă ca tribun, sora acesteia, Katniss, o adolescentă de 16 ani, se oferă voluntar să participe la aceste jocuri. Al doilea tribun din districtul 12 este Peeta Mellark, băiatul brutarului. Katniss va trebui să-și urmeze instinctele în confruntarea cu ceilalți tribuți care s-au antrenat întreaga viață pentru acest eveniment. Dacă va reuși vreodată să se întoarcă în Districtul 12, va fi doar după ce ea va fi trebuit să facă alegeri imposibile în arenă, care vor pune în balanță supraviețuirea împotriva umanității și viața împotriva iubirii…

3

                Arenele unde se petrec aceste jocuri sunt în continuă schimbare. Plantele pot fi otrăvite, la fel și apa. Hrana și apa pot fi greu de găsit. Într-o parte a arenei, se află Cornul Abundenței, în jurul căruia fiecare jucător intră în arenă. Acesta adăpostește mâncare, provizii sau arme. Arenele sunt împrejmuite cu camere de filmat, la fel și plantele, pentru ca spectatorii să poată vedea fiecare detaliu.

4

                În continuare, voi prezenta teritoriile care formează Panem (fostul continent America de Nord):

Capitoliul este capitala țării și reședința brutalului guvern totalitar. Capitoliul este localizat în nord-vestul Munților Stâncoși, înconjurat de cele 12 Districte. Locuitorii acestuia nu duc lipsa banilor și se îmbracă extravagant, locuind în vile și apartamente de lux. Aceștia nu trebuie să participe la Jocurile Foamei, însă sunt foarte încântați de ele. Ei se atașează foarte mult de învingătorii Jocurilor.

Districtul 1 se ocupă cu fabricarea de lucruri luxoase pentru Capitoliu. De aici provin Glimmer și Marvel.

Districtul 2 are mai multe ocupații: zidărie, producție de arme, construcție de terenuri și furnizare de Apărători ai Păcii. Reprezentanții acestui district sunt Cato și Clove.

Districtul 3 se ocupă de electronice și gadget-uri. De aici provin Beetee și Wiress.

Districtul 4 are ca principală ocupație pescuitul. Majoritatea locuitorilor au experiență în utilizarea plaselor și a tridentelor, confecționarea cârligelor și năvoadelor de la zero, înot și identificarea viețuitoarelor marine comestibile. De aici provin Odair și Mags.

Industria din Districtul 5 este puterea. De aici provine Foxface.

În Districtul 6, locuitorii se ocupă cu transporturile, deși cetățenilor din  acest district nu le prea plac călătoriile. Numele tributurilor din acest district nu se știu.

Industria din Districtul 7 este cheresteaua. Majoritatea cetățenilor au experiență cu securi, topoare, ferăstraie și alte instrumente de tăiere copac. Din acest district provin Johanna Mason și Bright.

Districtul 8 are ca ocupație principală fabricarea hainelor în fabrici, dintre care cel puțin una este folosită pentru fabricarea uniformelor pentru Apărătorii Păcii.

Industria din Districtul 9 este legată de cereale.

Industria din Districtul 10 este legată de animale.

Principala preocupare a oamenilor din Districtul 11 este agricultura. De aici provin Rue și Thresh. Rue este fetița care o emoționează pe Katniss. Aceasta, deși are 12 ani, poate să sară dintr-un copac în altul fără prea mult efort.

Districtul 12 e specializat în minerit, în special cărbune. Este localizat în Munții Apalași, iar districtul în sine este împărțit geografic de cele două clase sociale. Cum locuitorii sunt printre cei mai săraci din Panem, lipsa hranei este o problemă constantă, așadar adesea, Apărătorii Păcii și primarul închid ochii la aspecte precum piața neagră și vânatul ilegal. De aici provin Katniss Everdeen și Peeta Mellark. Mentorul lor este Haymitch Abernathy, singurul învingător în viață al acestui district.

5

Districtul 13 se ocupa cu armele nucleare. Se presupune că acest district a fost distrus în timpul Zilelor Negre, închis ca un avertisment pentru alte douăsprezece districte cu privire la puterea Capitoliului.

                M-au surprins în mod plăcut stările de panică prin care trece protagonista. Meritul este al regizorului, care prin stilul de filmare (camera tremurată, imaginile mișcate), ne transmite aceste stări. Cred ca aici a fost trucul prin care Gary Ross a putut evita filmarea clară a scenelor de măcel (fentând astfel primirea unui rating restrictiv). Filmul nu este la fel de sângeros, precum acțiunea din carte.

6

                 Mi-au plăcut trimiterile la media contemporană care sacrifică orice și pe oricine pentru o audiență cât mai mare. Arhitecții show-ului sunt în stare să creeze, din nimic, proiectile de foc și feline-mutant. Din păcate, nu sunt în stare să hrănească o populație care suferă de inaniție cronică. Apropo, e incomparabil mai deștept ca seria Twilight. Partea a 2-a, The hunger games: Catching fire, mi s-a părut mult mai reușită decât această primă parte.

7

                Acum, voi prezenta o parte din actorii care au dat viață acestor personaje:

Nu uita sa citesti
Related Posts

Willow Shields este Primrose „Prim” Everdeen;

prim

Jennifer Lawrence este Katniss Everdeen, protagonista acestei serii;

katniss

Josh Hutcherson este Peeta Mellark. Acesta este „băiatul cu pâinea”, fiind îndrăgostit nebunește de Katniss și dispus să facă orice pentru a o ține în viață și a o apăra;

peeta

Liam Hemsworth este Gale Hawthorne, iubitul lui Katniss;

gale

Woody Harrelson este Haymitch Abernathy, mentorul lui Katniss și al lui Peeta. El este singurul câștigător în viață din Districtul 12 al acestui show;

Haymitch

Lenny Kravitz este Cinna. El se ocupă cu îmbrăcămintea pentru cei din Districtul 12;

cinna

Donald Sutherland este președintele Coriolanus Snow. El a inventat aceste jocuri pentru ca oamenii să știe cine este „șeful”;

snow

Wes Bentley este Seneca Crane, creatorul și mastermind-ul din spatele acestui joc;

seneca

Amandla Stenberg este Rue, fetița de 12 ani din Districtul 11, pe care Katniss o ia „sub aripa ei protectoare”;

rue

Stanley Tucci este Caesar Flickerman, prezentatorul acestei emisuni;

stanley

Elizabeth Banks este Effie Trinket. Actrița este de nerecunoscut din cauza machiajului. Ea este însoțitorul celor din Districtul 12.

Effie Trinket

                În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul acestui film:

                Jocurile foamei s-a lansat și la noi în format DVD și blu-ray. Azi l-am vizionat a 4-a oară pe blu-ray.

BD

Cumpără DVD                                                         Cumpără BD

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise