Isus din Nazaret, cea mai iubită miniserie

0

                Isus din Nazaret e un miniserial de televiziune de 6 ore și 22 de minute, regizat de Franco Zeffirelli în în anul 1977. În România filmul a putut fi văzut după decembrie 1989 (căderea cominusmului) pe casetă video (VHS), pentru ca mai apoi televiziunile să-l retransmită an de an. Filmul a fost realizat la cererea papei Paul al VI-lea, această miniserie având un extraordinar succes și a fost tradus în numeroase limbi. Dintre toate filmele despre fiul lui Dumnezeu mie cel mai mult mi-au plăcut această miniserie și Patimile lui Hristos.

Isus din Nazaret

                În România Isus din Nazaret s-a lansat pe 4 DVD-uri şi a putut fi cumpărat din ziarul Adevărul. Chiar dacă are sunet stereo eu l-am achiziționat pentru că nu-mi place să depind de programul de la TV. În plus nu am chef să vizionez reclamele lor. Isus narează nașterea, activitatea, procesul, moartea și învierea lui Isus Hristos, asa cum le cunoaștem din Noul Testament. Este omul care a devenit un Învățător considerat a fi excentric, care a adunat foarte mulți urmași, în timp ce vorbea de pace într-o formă alternativă scripturilor evreice. Până la urmă Isus cedează în fața „conducerii” religioase și civile din Palestina ocupată de Imperiul Roman, dar vocea lui a rămas auzită mult timp dupa moartea sa în creștinism, religie care predomină și în ziua de azi.

Isus din Nazaret

                O mare parte a acestei miniserie de succes i se datorează lui Robert Powell care l-a interpretat magistral pe Isus din Nazaret. Acesta fost rolul care l-a făcut pe Powell cunoscut pe întreg mapamondul. La începutul anilor ‘90, în România se credea că actorul a înnebnit sau că s-a sinucis după acest rol, deoarece nu a mai fost văzut într-un film. Zvonuri neadăvarate de altfel. Doar că regizorii s-au ferit să-i dea vreun rol important, deoarece el era perceput de publicul larg ca fiind Hristos şi nu putea primi roluri de amant, soţ sau care presupuneau măcar o scenă mai deocheată. El a interpretat totuşi câteva partituri, însă în pelicule SF sau de groază, de mâna a doua.

Isus din Nazaret

                Powell la acea vreme nu era un actor cunoscut și era un ateu convins. După acceptarea rolului a început adevăratul calvar. Acesta și-a petrecut 9 luni din viață interpretându-l pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul, fiind prezent în toate scenele. A pierdut 10 kg în timpul filmărilor și a avut de învățat câte 7 pagini de scenariu pe zi. Pentru acest rol actorul a fpst plătit doar cu 20.000 de lire sterline. Din difuzarea serialului la TV acesta nu a avut niciun profit.

Nu uita sa citesti

Elvis

Isus din Nazaret

                Serialul a avut o ditribuţie impresionantă. Alături de Robert Powell au jucat: James Farentino (Simon Petru), Ian Holm (Zerah), James Earl Jones (Balthazar), Stacy Keach (Barabbas), Ian McShane (Iuda), Laurence Oliver (Nicodeme), Donald Pleasence (Melchior), Christopher Plummer (Irod Antipa), Anthony Quinn (Caifa), Michael York (Ioan Botezătorul). Ceea ce nu ştiaţi e că Al PAcino a fost prima opţiune a lui Zeffirelli, iar Robert Powell trebuia să-l interpreteze pe Iuda. Doar că Powell l-a cucerit definitiv cu ochii săi albaştri și astfel a primit rolul lui Isus din Nazaret. O mare parte a succesului i se datorează regizorului şi a stilului său de filmare (multe prim planuri), dar o contribuţie importantă o are atât sunetul diegetic (personajele aud melodia) cât şi cel non diegetic (doar spectatorul aude melodia de pe fundal).

Isus din Nazaret

                Dar regizorul a fost ajutat şi de scenariu care se bazează pe amestecarea narațiunilor celor patru evanghelii canonice ale Noului Testament. Sunt prezentate: logodna și mai târziu căsătoria dintre Maria și Iosif; Buna Vestire; circumcizia lui Ioan Botezătorul; Nașterea lui Isus și circumcizia lui Isus; Recensământul lui Quirinius; fuga în Egipt și sacrificarea inocenților; intrarea lui Isus în Templu; Botezul lui Isus, femeia prinsă în adulter; ajutorul dat de Isus lui Petru pentru a prinde pește; Pilda Fiului Risipitor; Predica de pe Munte; vindecarea orbului din Betsaida; învierea lui Lazăr; hrănirea celor 5000; intrarea în Ierusilom; Cina cea de Taină; trădarea lui Isus de către Iuda; Patimile lui Hristos; judecarea lui Isus de către Pilat; răstignirea lui Isus și Învierea.

Isus din Nazaret

                Mai jos puteți urmări trailerul acestei miniserii de peste 6 ore:

[review]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata