Johnny English, un spion de tot râsul

0

                Este un lucru obișnuit ca filmele să fie adăptări după alte creații (cărți, piese, seriale de televiziune, chiar melodii). Dar seria Johnny English (2003, 2011) este probabil prima adaptare a unei reclame. Între anii 1992 și 1997, Rowan Atkinson a apărut într-o serie de reclame la cărți de credit britanice (Barclayard), jucând rolul unui spion de conjunctură, pe nume Philip Latham. Atunci i-a venit ideea unui film care să-l aibă în centru pe personajul din reclame. Atkinson spune: „Acele reclame, chiar dacă durau doar 60 de secunde, aveau aerul unor filme. Atmosfera era una foarte elaborată și existau multe detalii de producție. Erau niște mini-filme, deci în mod logic trebuia să existe și un maxi-film.”

Johnny English (2003)

                Johnny English e o parodie după agentul secret 007 regizată de Peter Howitt după un scenariu scris de Neal Purvis, Robert Wade și William Davies. Parodia îl are în centru pe Johnny English, un agent britanic incompetent. Nu este cel mai bun agent… este unicul rămas. Nu ştie de frică. Nu ştie de pericol. Nu ştie… NIMIC.

                Într-o lume nesigură, în mod sigur te poţi baza pe Serviciul Secret Britanic. Cunoscut în toată lumea datorită agenţilor săi valoroşi, a tehnologiei avansate în ceea ce priveşte armele, acest serviciu se numără printre ultimele bastioane ale onoarei cu adevaraţi apărători ai dreptăţii.

                Agentul Nr. 1, e trimis să rezolve un caz în Biarritz, dar e ucis pentru că trapa submarinului nu s-a deschis. Știți de ce lumea invidează MI 7?! Pentru că există întodeauna un alt agent gata de luptă. Și toți se află în jurul mormântului agentului Nr. 1. E onoare și privilegiul lui Johnny English și al lui Bogh să-i păzească în timp ce jelesc. Doar că în urma unui explozii toţi agenţii se vor alătura lui Nr. 1 pe lumea cealaltă… în urma unei explozii în timpul înmormântării. Johnny English rămâne astfel singurul agent rămas în viaţă.

                Acum el e singurul care îşi mai poate apăra ţara şi să facă lumină în acest caz. Agentul 1 credea că există un complot pentru a fura bijuteriile coroanei. Acestea au fost restaurate plătindu-se 1 milion de lire sterline, bani proveniți de la sponsorul Pascal Edward Sauvage (John Malkovich). El vor fi expuse în Turnul Londrei, iar English trebuie să supravegheze dezvelirea. Cum bijuteriile din Turnul Londrei sunt furate, lipsit de experienţă dar foarte entuziast, English primeşte o maşină foarte performantă, prin care are acces la cele mai importante informaţii secrete. Acum, toți englezii își pun speranțele în Johnny să rezolve cazul. 🙂

                Regizorul Howitt spunea despre English: „Personajul este destul de inteligent, doar că face erori de judecată pe parcurs. Nu este un incompetent notoriu. El ajunge la locul greşit, în camera în care nu trebuie dar continuă să meargă deoarece are încredere în el însuşi.” Un alt personaj important e Angus Boug (Ben Miller). El e partenerul lui English şi trebuie să aibe grijă ca acesta să nu calce „în străchini”.

                Imperiul lui Sauvage, de peste 7 miliarde de lire sterline, operează peste 400 de închisori în 60 de țări. A construit 25 în Marea Britanie. E rudă cu familia regală, Malkovich a interpretat multe personaje negative, dar nici unul de tipul lui Pascal. Este prima dată când Malkovich vorbește engleză cu un accent francez (Malkovich a trăit mulți ani în Franța și a jucat în câteva filme frantuzești, așa că nu a reprezentat o problemă pentru actor). În urmă cu 200 de ani familia lui Pascal trebuia să moștenească tronul Angliei, dar au fost proscriși. El speră ca peste câteva zile coaroana să se întoarcă unde își are locul.

                Cântăreața australiană Natalie Imbruglia o interptează pe Lorna Cambell un agent al interpolului care-l urmărește pe Sauvage. Ea spunea: „Am fost atrasă de proiectul Johnny English deoarece aveam ocazia să lucrez cu Rowan Atkinson și John Malkovich. După aceea am citit scenariul, am râs și am devenit sigură ca vreau să interpretez acest personaj.”

                Pe Rowan Atkinson îl știți cu siguranță. Ani la rând la jucat pe Mr Bean. El îl interpretează cu măiestrie pe Johnny English și stârnește hohote de râs la fiecare mișcare pe care o face. Doar e comedie și trebuie să ne binedispună. Nu-i așa?!

                Filmările pentru Johnny English au durat 14 săptămâni. Ca locuri de filmare au fost alese studiourile Shepperton din Londra și St. Albans, ajungându-se în final la Monte Carlo pentru a se filma secvența finală.

                Johnny English s-a lansat în România pe Blu-ray și DVD. 

PS: Nu uitați să vizionați scena din timpul genericului de final.

Johnny English reborn (2011)

                Johnny English… se întoarce (Johnny English reborn) e continuarea hitului lansat în 2003, fiind regizat de Oliver Parker după un scenariu scris de Hamish McColl. După cum știți cu toții la finalul primului film Johnny English devine Sir Johnny English. Din păcate, acum nu mai e Sir. De ce?!

                În urmă cu 5 ani Sir Johnny English era cel mai bun agent din MI7. Dar în urmă cu un an și-a pierdut concentrarea în Mozambic. A fost concediat și de rușine s-a retras într-o mănăstire din Tibet unde și-a petrecut timpul șlefuindu-și abilitățile unice. Dar, cînd English primește de la MI7 un apel care îl cheamă într-o misiune pe care doar el o poate îndeplini, e clar că trebuie să se întoarcă la treabă.

                Întrucât se apropie o conferință la care sunt așteptați să participe liderii politici ai celor mai de seamă state din lume, iar șefii de la MI 7 dețin informații că un grup de asasini profesioniști intenționează să-l ucidă pe primul ministrul Chinei, veteranul Johnny English este considerat persoana potrivită pentru a dejuca planurile criminalilor și pentru a salva onoarea serviciilor secrete engleze. Având o singură șansă să se reabiliteze, acesta trebuie să facă uz de cele mai avansate gadgeturi pentru a scoate la iveală o conspirație ale cărei tentacule se întind până în KGB, CIA, ajungând până și la MI7. Trebuie să folosească fiecare truc pe care îl știe pentru a salva lumea. Pentru Johnny English dezastrul poate fi o soluție, dar eșecul?! Niciodată!!!

                Alături de Rowan Atikson care revine în rolul lui Johnny English îi veți mai recunoaște pe: Gillian Anderson în rolul directoarei serviciului MI7, Pamela Thornton (aka Pegasus); Dominic West în rolul agentului special Simon Ambrose; Rosamund Pike în rolul psiholoagei serviciului de informații și obiect al afecțiunii lui Johnny, Kate Sumner; Daniel Kaluuya în rolul agentului Tucker și pe Richard Schiff în rolul fostului agent CIA, Fisher.

                Pentru Rowan Atikson a fost o plăcere să reintre în pielea personajului: „Fie că sînt Mr. Bean, fie că sînt Johnny English, mă simt foarte confortabil să interpretez aceste personaje. Iar Johnny îmi place pentru că e arogant și mult prea încrezător în capacitățile lui.”

                Filmările au durat 13 săptămâni și au început în Marea Britanie, pentru a se muta apoi la Hong Kong și în Alpii francezi. S-a filmat în studiourile Ealing, iar unele scene au fost filmate în fostul sediu european al companiei Gillette din partea vestică a Londrei, acum părăsit. Ultimele două săptămîni de filmare s-au desfășurat la Hong Kong și în regiunea învecinată, Macao. S-a filmat pe acoperișul faimoasei clădiri Chungking, dar și în portul modernizat Yau Ma Tei Typhoon. Ultimele două zile s-au desfășurat la hotelul Grand Lisboa, din Macao. După filmările de la Londra, o echipă redusă numeric s-a mutat în Alpii francezi, unde s-au filmat scenele cu telecabina, ski și sărituri cu parașuta.

                De această dată vom avea acțiune la superlativ. Rar se întâmplă ca o continuare să fie mai bună sau la fel de bună ca filmul original. În această continuare Rowan Atkinson a avut surpriza de a avea mult mai multe scene de acțiune: „Ar fi trebuit să facem toate aceste scene acum opt ani, iar acum mult mai puține. Mi s-a părut foarte provocator și m-a cam luat prin surprindere, deși am avut un cascador care m-a dublat foarte bine. Dar am supraviețuit, iar filmul s-a făcut.” Una din cele mai dificile cascadorii a fost cea în care Atkinson face o cursă nebunească cu scaunul cu rotile al lui Qatermain pe străzile orașului, ca să scape de serviciile secrete.

                Pentru ca Atkinson să-și poată face singur cascadoria a fost nevoie de lungi discuții cu studioul. Parker spunea: „Centrul de gravitate al unui scaun cu rotile este extrem de sus, așa că e destul de periculos să iei viraje sau să frînezi. Ne-am dorit ca scaunul să poată prinde 70-80 km/oră, așa că echipa de efecte speciale a trebuit să „tuneze” patru scaune cu rotile, modificîndu-le în funcție de scena în care apăreau.”

                Nici un film cu spioni nu ar fi complet fără gadgeturi. Atkinson e renumit pentru interesul față de mașini și căuta o mașină cu aspect foarte britanic, specială, care nu poate fi cumpărată dintr-un showroom. El spune: „Știam că acum cîțiva ani Rolls-Royce a creat un motor fenomenal de nouă litri, în V16. I-am abordat, iar ei au fost foarte amabili și au montat un motor dn acesta într-un Rolls- Royce Phantom cu care să putem filma.” Parker concluzionează: „Pentru noi a fost extraordinar fiindcă Rowan e capabil să întruchipeze arma supremă pentru orice inamic ar fi avut, cel mai mărunt gest al lui provocând hohoe de râs. Cheia este să-i lași suficient spațiu pentru a se desfășura.”

                Johnny English… se întoarce s-a lansat în România pe Blu-ray și DVD.

PS: 1. Nu uitați să vizionați scena din timpul genericului de final.

  1. În octombrie 2018 se va lansa al 3-lea film cu celebrul spion.
Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar