Cine a fost Barry Seal?

0

                Adler Berriman „Barry” Seal (16 iulie 1939 – 19 februarie 1986) a fost un traficant american de dorguri și arme, pilot de avioane, care a efectuat zboruri pentru cartelul de la Medelin, ulterior devenind informator cheie pentru Guvern și principalul martor în investigația DEA contra cartelurilor columbiene și legăturile CIA cu rebelii din Nicaragua. Seal s-a născut în Baton Rouge, Louisiana, a fost fiul lui Mary Lou și Benjamin Curtis Seal, un angrosist de bomboane. A început să zboare la vârsta de 15 ani. În 1955, la vârsta de 16 ani, a primit certificatul de pilot și s-a alăturat CAP (Civil Air Patrol). Ca pilot al companiei aeriene TWA, Seal a zburat pentru el din 1966 până în 1974, când a fost concediat de companie. Seal a fost apoi angajat de cartelul Medelin ca pilot și contrabandist de droguri. El a transportat numeroase încărcături de cocaină din Columbia și Panama în SUA și a câștigat până la 500.000 de dolari pe zbor. După ce a fost prins și a acceptat să devină informator DEA și-a mutat operațiunile din Louisiana într-un aeroport micuț din Mena, Arkansas. Acolo a cumpărat, vândut și pilotat multe avioane. Operațiunile includ planul de transport C-123, furnizat de el către DEA, agenția federală americană care combate traficul și consumul de droguri, care a fost folosită în obișnuit în operațiunea clandestină DEA/CIA din Nicaragua. A murit la 46 de ani, în 1986, ucis de asasinii cartelului de la Medelin deși se vorbește despre amestecul CIA și al lui George Bush Jr. Odată cu moartea sa, investigația în care era martorul principal s-a închis.

                De ce toate aceste lucruri despre Barry Seal? Pe data de 25 august în România se va lansa Barry Seal: Trafic în stil american (titlu original American made) al cărui regizor e Doug Liman. Barry Seal: Trafic în stil american e destul de personal pentru Liman, pentru că tatăl său Arthur R Liman a fost consilier șef al anchetei Senatului SUA în afacerea Iran-Contra în anii ’80. Regizorul a dezvăluit că tatăl său știa de Barry Seal și de implicarea în cazul Nicaragua Contra, iar poveștile personale ale tatălui său despre Barry Seal au ajutat să aducă ceva în plus filmului. În plus, scenaristul Gary Spinelli și Liman au stat de vorbă cu văduva lui Seal, Lucy.

                Tom Cruise îi dă viață lui Barry Seal pe marele ecran. După cum știți Tom Cruise e renumit că își face propriile cascadorii. Se pare că cea din acest film a fost foarte periculoasă conform spuselor lui Doug Liman: „A pilota avioane mici, extrem de rapide, aproape de sol e extrem de periculos. În film Cruise aruncă baloți de cocaină din avion, apoi încarcă cu arme, deci din când în când trebuia să iasă din cockpit și să se ducă în spatele avionului să arunce cocaina din el. Eu zbor pe lângă el într-un elicopter și filmez și m-a impresionat maxim. Tom s-a dus în spatele avionului și e sigur în el. E un lucru să îl ai pe Tom Cruise singur într-un avion pe care îl pilotează, e deja periculos, dar acum e singur și nu e nici măcar în cabină, ci s-a dus dincolo. Era deja o cascadorie înainte să părăsească cabina, era o cascadorie serioasă”. Din punctul de vedere al lui Liman filmul e o viziune comică asupra războiului împotriva drogurilor.

                Filmările la Barry Seal: Trafic în stil american s-au terminat cu o dramă reală. Pe 11 septembrie 2015, într-o vineri seara s-a petrecut un accident de avion. Aeronava care transporta o parte din membrii echipei de filmare și urma să aterizeze la Medellin, un oraș din sud-vestul Columbiei (unde se desfășura producția) și căderea ei a cauzat moartea a 2 persoane și rănirea gravă a celei de-a 3-a. Avionul s-a prăbușit datorită condițiilor meteo nefavorabile. Victimele: pilotul american Alan David Purwin și Carlos Berl, originar din Venezuela, și el cascador și pilot. Supraviețuitorul accidentului, un pilot american Jimmy Lee Garind a fost transportat la spital cu răni grave. Cu 10 minute înainte ca avionul piloților cascadori să decoleze, Tom Cruise urcase într-un elicopter care a avut exact aceeași rută către aeroportul din Medellin!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata