Jumanji, jocul care prinde viață

                Jumanji este un film fantastic de aventură, realizat în 1955, regizat de Joe Johnston, după un scenariu scris de Greg Taylor, Jonathan Hensleigh și Jim Strain.. Filmul este o adaptare după cartea omonimă pentru copii, din 1981, scrisă de Chris Van Allsburg. Povestea este despre un joc supranatural care aduce în lumea reală animale, vegetație și alte obiecte din junglă când cineva aruncă cu zarurile. Efectele speciale au fost produse cu ajutorul graficii de pe calculator și animațiilor create de Industrial Light&Magic. Pelicula îi este dedicată lui Stephen L. Price, supervizorul efectelor vizuale din Jumanji.

1

                Jumanji a fost filmat în Keene, New Hampshire,  deși povestea este prezentată în orașul fictiv Brantford. Filmări adiționale au avut loc în Vancouver, British Columbia. Deși a avut recenzii negative, filmul a fost un succes la box office, câștigând 263 milioane de dolari la nivel mondial, față de un buget de aproximativ 65 milioane de dolari, fiind astfel filmul cu cele mai mari încasări din 1995. În 2005, a fost lansată o continuare, numită Zathura. Și această continuare a fost adaptată după cartea lui Van Allsburg.

2

                Acțiunea din Jumanji începe în 1869 când 2 copii îngroapă jocul Jumanji cu speranța că nimeni nu-l va mai găsi vreodată. În 1969, Allan Parrish, un băiețel care provine dintr-o familie de oameni înstăriți, descoperă în curtea fabricii tatălui său jocul Jumanji. Împreună cu prietena lui Sarah, începe acest joc ciudat. De ce este ciudat? În momentul în care dai cu zarul, piesele se mută singure, iar poruncile jocului se transpun în realitate. Jocul nu poate fi oprit până nu se ajunge la sfârșit. Totuși, el se oprește când Alan dispare, ajungând într-o junglă, fiind trimis în timpul jocului. Singura cale de scăpare este ca cineva să dea cu zarul 5 sau 8.

3

                Dar care sunt regulile acestui joc? „Jumanji este un joc pentru cei care caută un mod de a părăsi lumea în care trăiesc. Arunci zarul pentru a muta pionul. Dacă dai dublă, arunci din nou. Câștigă cel care ajunge primul la capăt.” Regulile sunt simple, dar ar mai fi ceva de menționat, ceea ce Sarah și Alan n-au citit. „Atenție, aventurieri. Nu începeți dacă nu intenționați să terminați.”

4

                26 de ani mai târziu, alți 2 copii, Judy și Peter, descoperă jocul în podul casei lui Alan și, jucându-l, îl eliberează pe Alan din jungla în care supraviețuise până la vârsta de 38 de ani. Împreună, cei trei jucători trebuie s-o găsească pe Sarah, care între timp a crescut și ea, pentru a termina jocul… înainte ca jocul să-i termine pe ei, Jumanji aducând numai nenorociri: țânțari uriași, maimuțe nebune, lei, elefanți, rinoceri și câte și mai câte.

5

                Distribuția este superbă. Îi veți recunoaște pe:

Robin Williams în rolul adultului Alan Parrish, care timp de 26 de ani a fost prizonier în jocul Jumanji;

alan adult

Bonnie Hunt în rolul lui Sarah Whittle adultă, prietena lui Alan, care a fost devastată de dispariția acestuia;

sarah adult

Kristen Dunst este Judy Shepherd. Ea, alături de mătușa sa, Nora, și fratele său, Peter, sunt noi locatari ai casei;

judy

Bradley Pierce este Peter Shepherd, fratele lui Judy;

peter

David Alan Grier este Carl Bentley, prietenul lui Alan din copilărie și un fost angajat la fabrica tatălui lui Alan;

carl

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

Bebe Neuwirth este Nora Shepherd, mătușa lui Judy și Peter și tutorele legal al acestora, după ce părinții celor 2 au murit într-un accident de mașină în Canada;

nora

Jonathan Hyde și Annabel Kershaw sunt Sam și Martha Parrish, părinții lui Alan;

parents

Adam Hann-Byrd este Alan Parrish tânăr;

alan young

Laura Bell Bundy este Sarah Whittle tânără.

sarah young

                Prima oară am văzut acest film la cinema, apoi l-am revăzut pe HBO și pe casetă video. Bineînțeles, cum casetele video se demagnetizează în timp, filmul nu a mai fost bun de nimic. Dar l-am revăzut azi pe blu-ray cu subtitrare în limba engleză. Efectele speciale sunt și în ziua de azi de invidiat. Trebuie să recunosc că nu l-am mai văzut de vreo 3-4 ani, așa că a fost o surpriză plăcută să-mi placă la fel de mult ca atunci când eram mai tinerel.

6

                Știați că:

1. În ciuda evenimentelor din film, New Hampshire este unul din puținele state din S.U.A. care nu are grădină zoologică?

2. Scarlett Johansson a dat probe pentru rolul lui Judy?

3. Jonathan Hyde are rol dublu? Îl interpretează atât pe Sam Parrish, tatăl lui Alan, cât și pe vânătorul Van Pelt.

7

                În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul Jumanji:

                Filmul s-a lansat în România pe DVD, dar cum nu l-am mai găsit niciunde de cumpărat…

DVD

 

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise