Krampus: Spaima Crăciunului, ai grijă ce-ți dorești

            Cu siguranţă toată lumea a auzit de Moş Crăciun. Dar a auzit cineva de Krampus?! În fiecare an, în seara de 5 decembrie, copiii își pregătesc ghetuțele pentru a primi daruri de la Moș Nicolae. În cazul în care nu au fost cuminți, primesc o nuielușă. Aceasta e varianta pe care o ştiu toţi. Dar în Austria…   Dacă vă imaginaţi că cel mai rău lucru posibil este să fii pe lista neagră a lui Moş Crăciun, înseamnă că nu aţi auzit de Noaptea lui Krampus. Krampus este un fel de „geamăn rău” al Moşului (umbra sa terifiantă), care are drept ocupaţie pedepsirea copiilor care nu au fost cuminţi. Cu înfățișarea pe care o are, această creatură înfricoșătoare reușește să sperie și adulții, nu doar copiii. Această creatură e îmbrăcată într-o piele de oaie sau capră și are lanțuri şi coarne imense ca ale unor demoni. Legenda lui Krampus îşi are originile în regiunile alpine şi este răspândită  în Bavaria, Ungaria, Slovenia şi Austria.

Krampus            Krampus: Spaima Crăciunului e un film horror regizat de Michael Dougherty, după un scenariu scris de Todd Casey, Michael Dougherty şi Zach Shields. Krampus e este o poveste sumbră, despre un demon al Crăciunului care aruncă o lumină insolent de fantezistă asupra sărbătorii preferate a copiilor din toată lumea. Am vizionat acest film la Cinema Dacia Reşiţa, azi de la ora 16:00 şi le mulţumesc cu această ocazie organizatorilor pentru invitaţie.

Krampus            Când familia sa disfuncțională se ceartă pe tema sărbătorilor, tânărul Max își pierde interesul și refuză să se mai bucure că vine Crăciunul. Dar habar nu avea că cei care își pierd spiritul de sărbătoare dezlănțuie furia lui Krampus, o forță demonică din vremuri străvechi care are misiunea de a-i pedepsi pe cei care nu mai cred în Crăciun. Asupra familiei lui Max se dezlănțuie iadul, căci toate îndrăgitele simboluri de Crăciun prind viață și îi aruncă în asediu, învrăjbindu-i unul împotriva altuia, declanșând un adevărat război pentru supraviețuire. Cine scapă şi cine nu, cum se termină această luptă pentru supravieţuire veţi afla urmărind acest film la cinema.

Krampus            Din distribuţie fac parte:

Adam Scott e Tom, tatăl unei familii care nu mai așteaptă cu bucurie Crăciunul;

tomToni Collette e Sarah, soţia lui Tom;

sarahEmjay Anthony e Max, băiatul lui Tom şi al Sarei. El e vinovat pentru dezlănţuirea „IADULUI”;

maxDavid Koechner e Howard, unchiul lui Max. Din cauza sa s-a pierdut spiritul Crăciunului. E foarte sarcastic și crede că are întotdeauna dreptate, făcând pe toți cei din jurul său să se simtă prost;

howardAlison Tolman e Linda, soţia lui Howard şi sora Sarei;

lindaConchata Ferrell e mătuşa Dorothy;

dorothyStefania LaVie Owen e Beth, sora lui Max;

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

bethKrista Stadler e Omi, mama lui Tom. Ea vorbeşte mai tot filmul în germană.

omi            Krampus şi subalternii săi fioroşi sunt rezultatul eforturilor combinate ale companiilor Weta Workshop şi Weta Digital, ambele renumite pentru realizările spectaculoase din trilogiile The Lord of the Rings şi The Hobbit sau din King Kong. Să vă spun cinstit, sunt un fan al filmelor horror, dar pe mine nu prea m-a dat pe spate acest film. Nu e rău şi e specific sărbătorilor. Chiar am ascultat azi o prezentare a filmui pe PROFM şi prezentatorul spunea că probabil e ceva în genul Grinch şi cu siguranţă Krampus va deveni bun şi va iubi sărbătoarea. Cu siguranţă s-a documentat „foarte mult” înainte să scoată asemenea cuvinte pe gură. Țin să-i spun, în caz că citește acest review, că a GREȘIT AMARNIC.

Krampus            Criticii din SUA în schimb au păreri foarte bune despre acest film:

1) Darren Franich de la Entertainment Weekley spunea: „Dacă vă place Gremlins, dar nu aveți chef să revedeți Gremlins, considerați Krampus ca o dietă alternativă fără cofeină.”

Krampus2) Max Nichols de la IGN SUA, nu România, a spus: „Krampus îi va satisface, cu siguranță, atât pe fanii filmelor horror, cât și pe cei ai filmelor de comedie.”

Krampus3) Cei de la Hollywood Reporter îl critică, spunând că: „În timp ce scenele violente sunt bine poziționate, rezultatul este un hibrid ciudat care nu prea funcționează.”

Krampus            Să vă spun cinstit, nici nu contează ce spun unul şi altul. Nu contează nici dacă mie mi-a plăcut sau nu. Să vă spun de ce. Sunt doar un cinefil și un colecționar înrăit căruia îi place să scrie despre filme. Și eu citesc recenzii, de obicei ale americanilor. Îmi fac o idee despre film. Așa am fie așteptări scăzute, fie așteptări mari. Spre exemplu Victor Frankenstein a avut o mulțime de recenzii negative. Singura recenzie pozitivă a fost cea a Carlei. Am vizionat toate 3 filmele care au rulat la Reșița și pot să vă spun că Victor Frankenstein mi s-a părut cel mai bun din această săptămână. Eu zic să mergeţi să vă convingeţi singuri. E un film pentru această perioadă şi dacă sunteţi fani ai filmelor horror, mergeţi să vă ÎNGROZIŢII. 😀

Krampus            În continuare vă las să urmăriţi trailer-ul subtitrat în limba română:

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise