“La La Land”, un musical de Oscar

“La La Land” este un musical scris şi regizat de Damien Chazelle.

Din distribuţie fac parte: Ryan Gosling, Emma Stone, John Legend, Rosemarie DeWitt şi J.K. Simmons.

Am vizionat “La La Land” joi la Grand Cinema Băneasa. Aşteptam cu nerăbdare acest musical şi pot spune că a meritat deoarece filmul nu este bun … ci foarte bun! Am tot citit în presa internaţională despre pelicula scrisă şi regizată de Chazelle, iar criticii au primit cu entuziasm filmul care are şanse mari să ia unele din cele mai importante premii din industria cinematografiei. Trebuie să menţionez că “La La Land” a obţinut deja câteva trofee, dintre care: opt premii la Critics’ Choice Awards, Afi Awards – USA pentru Cel mai bun film etc. Mai mult, lungmetrajul a primit şapte nominalizări la Globurile de Aur şi are şanse reale să fie printre marii favoriţi la Premiile Oscar.

Acţiunea din “La La Land” se petrece la Los Angeles. Pe de o parte, o avem pe Mia (Emma Stone), o tânără care a renunţat la studii şi lucrează într-o cafenea, mergând în timpul liber la multe audiţii pentru a-şi îndeplini visul, acela de a deveni actriţă, iar, pe de altă parte, este Sebastian (Ryan Gosling), un pianist talentat şi pasionat de jazz, al cărui vis este să îşi deschidă un club cu muzică de calitate.

Povestea lor de dragoste începe pe picior greşit, însă drumurile lor se intersectează de câteva ori înainte ca cei doi să ajungă să fie împreună.

Atât Mia, cât şi Seb, luptă pentru visurile lor. Amândoi sunt artişti, însă au opinii oarecum diferite. Pentru Mia, publicul este esenţial pentru a avea succes ca artist, însă pentru Seb este suficient să fii bun în ceea ce faci.

Drumul lor profesional presărat cu multe piedici şi iubirea lor sunt completate de momente muzicale impecabile. Cântecele sunt excelente, iar coregrafiile impresionante. Se poate observa că Damien Chazelle s-a gândit la toate detaliile, iar rezultatul este perfect.

Cu toate că “La La Land” este un film diferit de ultima peliculă a lui Chazelle – “Whiplash” – ambele producţii au ceva în comun: sacrificiile pe care artiştii trebuie să le facă pentru a avea succes. Mia a renunţat la studii ca să se mute la Los Angeles şi să participe la audiţii, iar Seb acceptă să cânte muzică actuală ca să strângă bani pentru clubul de jazz la care visează.

Când aud cuvântul musical, nu pot să nu mă gândesc la Gene Kelly şi Fred Astaire şi la filmele lor minunate. Acest gen, care îmbină arta cinematografică cu muzică şi dans, ocupă un loc special în clasamentul preferinţelor mele. Primul musical de care m-am îndrăgostit a fost “The Sound of Music” (“Sunetul muzicii”), iar după aceea am continuat să vizionez cele mai de succes filme din această spectaculoasă categorie cinematografică: “Singing in The Rain” (“Cântând în ploaie”), “The Wizard of Oz” (“Vrăjitorul din Oz”), “West Side Story”, “Grease”, fiind doar câteva din musicalurile mele favorite.

O temă esenţială din musicaluri este dragostea. Personajele transpun acest sentiment în artă: dans şi muzică, iar dialogul se transformă în ceva mai pur şi mai apropiat de adevărata dragoste.

În ceea ce priveşte distribuţia, nu mă pot gândi la alţi actori pentru rolurile Miei şi lui Seb. Emma Stone şi Ryan Gosling reprezintă, cu siguranţă, alegerea perfectă. Amândoi aduc filmului energie, stil şi eleganţă. Lui Ryan i se potriveşte mult mai bine un costum decât un tricou cu blugi şi, de aceea, ne este uşor să ni-l imaginăm într-un musical din epoca de aur a Hollywood-ului. Desigur, “La La Land” se inspiră din acea perioadă când actorii erau adevărate staruri de cinema, femeile purtând ţinute şi bijuterii fabuloase, iar bărbaţii costume impecabile. Emma Stone are, de asemenea, o eleganţă aparte şi poate să treacă cu uşurinţă de la un moment comic la unul dramatic. Nu mai este nevoie să spun că Ryan şi Emma au o chimie incredibilă pe marele ecran, nu degeaba, cei doi se află la a treia colaborare după: “Crazy, Stupid, Love” şi “Gangster Squad”. Chiar dacă nici unul nu este un dansator sau cântăreţ extraordinar, amândoi se descurcă foarte bine pentru că Seb şi Mia nu sunt staruri de pe Broadway, ci două persoane, care atunci când sunt cuprinşi de sentimente puternice, fie de fericire, fie de tristeţe, exprimă toate aceste stări prin muzică şi dans.

Melodiile compuse de Justin Hurwitz sunt minunate, iar pe unele nu ai cum să nu le fredonezi, cum ar fi “City of Stars”. (Dacă nu v-am convins, puteţi asculta cântecul aici.)

Cred că ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este sinceritatea poveştii lui Chazelle care ne arată că pentru a atinge un vis este nevoie de ambiţie, implicare, muncă, noroc şi sacrificii, iar finalul este realist şi sincer.

În concluzie, uneori, lucrurile vechi, dar frumoase, se întorc la viaţă. “La La Land” este dovada şi reprezintă unul din cele mai bune filme ale anului 2016.

“La La Land” are premiera la data de 23 decembrie 2016, fiind distribuit de Freeman Entertainment. Vizionare plăcută!

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar