“Pride and Prejudice and Zombies”, Elizabeth Bennet și Mr. Darcy vs zombies

0

Pride and Prejudice and Zombies” (“Mândrie şi prejudecată şi zombi”) este un film de acțiune care are la bază romanul cu același nume scris de Seth Grahame-Smith, care îmbină povestea clasică a lui Jane Austen cu elemente moderne, creând o poveste cu zombi – oameni versus zombi – cine va câștiga?

Filmul este regizat de Burr Steers, care a scris și scenariul adaptat după cartea lui Grahame-Smith.

Din distribuție fac parte – Lily James, Sam Riley, Jack Huston, Bella Heathcote, Douglas Booth, Matt Smith, Charles Dance și Lena Headey.

Cartea “Pride and Prejudice” (“Mândrie și prejudecată”) de Jane Austen este recunoscută ca fiind o operă clasică a literaturii universale. De aceea, este ușor să deducem de ce Hollywood-ului i-a luat mult timp pentru a adapta romanul lui Grahame-Smith, care îmbină elementele clasice ale lui Austen cu cele moderne.

Ideea de a plasa lumea lui Austen în una nouă – a zombilor – este ingenioasă și interesantă, însă rezultatul trebuie să fie cu adevărat ceva bun pentru a putea îmbina cu succes cele două lumi. Nu am citit cartea lui Grahame-Smith, așadar, nu știu cât de mult filmul a reușit să respecte firul narativ al cărții, însă am citit varianta originală, cea scrisă de Jane Austen. Trebuie să recunosc că nu sunt o fană înrăită a filmelor cu zombi și a celor de groază, însă o ador pe Jane Austen și i-am citit și recitit romanele de fiecare dată cu același interes. Cu toate că mi-au plăcut toate cărțile lui Austen, trebuie să recunosc că “Pride and Prejudice” (“Mândrie și prejudecată”) ocupă un loc special și reprezintă unul din romanele mele favorite.

Lizzie Bennet

Dar să revenim la ecranizarea regizorului Burr Steers. Acțiunea este plasată în Anglia secolului al XIX-lea, într-o perioadă zbuciumată, în care aristocrația se luptă cu o mulțime de zombi și încearcă să găsească soluții pentru a-i distruge deoarece din ce în ce mai mulți oameni cad pradă atacurilor acestora.

Acțiunea filmului se concentrează pe povestea surorilor Bennet – Elizabeth (Lily James), Jane (Bella Heathcote), Kitty (Suki Waterhouse), Lydia (Ellie Bamber) și Mary (Millie Brady) – care au fost trimise în China de către tatăl lor pentru a se specializa în arte marțiale, dobândind tehnici de luptă esențiale pentru a supraviețui atacurilor celor morți. Doamna Bennet dorește să își căsătorească fiicele cu bărbați înstăriți, chiar dacă acest lucru presupune o căsnicie lipsită de dragoste.

Când domnul Bingley, un burlac bogat, închiriază o moșie în vecinătate și decide să organizeze un bal, doamna Bennet vrea cu orice preț ca una din fiicele sale să se căsătorească cu tânărul înstărit, iar visul ei are șanse să se îndeplinească deoarece el și Jane se întâlnesc la bal și se îndrăgostesc. Tot acolo Elizabeth îl vede pentru prima dată pe domnul Darcy, un bărbat arogant, iar povestea lor se complică încă de la început când Darcy refuză să danseze cu Lizzie, numind-o “tolerabilă, dar nu suficient de frumoasă ca să îl tenteze”.

Lizzie Bennet

Pe tot parcursul filmului, tema centrală este lupta dintre oameni și zombi. Numărul celor morți este în continuă creștere, iar acest fapt constituie un pericol din ce în ce mai mare. Ce pot face oamenii ca să îi oprească? Va duce oare acest război dintre cei vii și cei morți la prăbușirea omenirii, la distrugerea ei? Vor muri toți și se va crea o lume care va aparține exclusiv zombilor?

“Pride and Prejudice and Zombies”

În ceea ce privește distribuția, Lily James mi se pare o alegere inspirată pentru rolul lui Elizabeth Bennet, însă Sam Riley lasă impresia că este tensionat și încordat, portretizând un Darcy îngrijorat și a cărui haină de piele (probabil pentru a rezista mai bine la mușcăturile zombilor) îi conferă un aer de star rock, nereușind să redea un Darcy credibil. Poate faptul că am văzut trei din cele mai importante ecranizări ale cărții lui Austen (varianta din 1940 cu Greer Garson și Laurence Olivier, miniseria din 1995 cu Jennifer Ehle și Colin Firth și cel mai recent film din 2005 cu Keira Knightley și Matthew Macfadyen) m-a făcut să nu pot aprecia modul în care Riley l-a interpretat pe domnul Darcy. Laurence Olivier, Colin Firth și Matthew Macfadyen au reușit să surprindă trăsăturile acestui personaj fascinant și complex, cel mai credibil fiind, în opinia mea, Colin Firth. În schimb, Lily James reușește să portretizeze o Lizzie Bennet carismatică, independentă și puternică, care nu se teme să înfrunte zombi și luptă pentru ceea ce crede.

Burr Steers încearcă o alegorie socială – bogații își protejează casele, iar săracii sunt lăsați să sufere – pe care Austen probabil ar fi aprobat-o. Dar mă îndoiesc că ar fi acceptat ideea conform căreia doar bogații pot riposta și lupta împotriva zombilor, cei săraci nefiind capabili. Și nu cred că fanii lui Austen sunt de acord cu modul în care este prezentată Lady Catherine DeBourgh (Lena Headey), antagonista din cartea originală, care în această ecranizare este cea mai curajoasă și puternică luptătoare împotriva zombilor.

Lady Catherine DeBourgh

Aș vrea să închei cu un citat al domnului Darcy “Este tolerabilă” (referindu-se la Elizabeth Bennet). Citatul prezintă foarte bine acest film, o ecranizare modestă și previzibilă, care încearcă să capteze interesul publicului printr-o intrigă aparent complicată, o luptă dintre oameni și zombi, însă care, din punctul meu de vedere, nu reușește să convingă deoarece, în primul rând, pierde din elementele esențiale din romanul lui Austen și, în al doilea rând, în ciuda faptului că ideea filmului este interesantă și ingenioasă, aceasta nu este exploatată la maximum și eșuează în încercarea de a îmbina cu succes cele două lumi.

Pride and Prejudice and Zombies poate fi văzut începând cu 19 februarie în cinematografele din țară, fiind distribuit de IntercomFilm.

poster

[review]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar