Last action hero, o satiră la filmele marca Hollywood

                Last action hero, tradus la noi Ultima aventură, este un blockbuster la care au colaborat regizorul John McTiernan (Die Hard) și scenaristul Shane Black (Lethal weapon). Scenariul s-a dovedit a fi interesant, iar studiourile s-au grăbit să liciteze pentru el: Columbia Pictures l-au cumpărat pentru 350.000 de dolari şi apoi au abordat cel mai mare star al action-urilor acelor vremuri, Arnold Schwarzenegger. Totul părea minunat la Columbia Pictures, dar capii studiourilor au considerat că Last Action Hero nu are suficientă acţiune, iar scenariul a suferit noi modificări pentru ca filmul să devină mai spectaculos. La un buget de 85 milioane de dolari, Last action hero a avut încasări globale de doar 137 milioane de dolari.

1

                Este posibil să fi evitat acest film din cauză că a avut recenzii negative și pentru că nu este un film de acțiune. Schwarzenegger a declarat la fiecare apariție de promovare că Last action hero va fi un mega-hit şi că criticii deja îl consideră un clasic. Total neadevărat. Filmul este o satiră a filmelor care se fac la Hollywood. O sută de tipi răi trag după eroul principal și nimeni nu-l nimerește. Eroul principal nu moare niciodată. Oricâte gloanțe s-ar trage în el, personajul principal supraviețuiește. Și încă ceva!!! În filme sunt doar actrițe frumoase! Ați văzut vreuna care să fie urâtă?! Când eram mic și vedeam filme la cinema îmi doream să fiu alături de tipul bun din film. Este oare cineva care nu-și dorea acest lucru?! Acesta este și ideea de bază a scenariului.

2

                Tânărul Danny Madigan este un fan înrăit al lui Jack Slater, cel mai popular erou al marelui ecran. Jack este un adevărat supra-om care scapă din cele mai dificile situaţii, care pune la pământ o armată de inamici, care învinge răul sub orice formă s-ar ascunde el. El urmărește cu sufletul la gură de fiecare dată trilogia. Dar… Se lansează Jack Slater IV. Piciul primește un bilet magic la vizionarea în avanpremieră a filmului și…. îl propulsează în lumea eroului său preferat.

3

                Micuțul Danny ajunge în acest univers fictiv și face echipă cu Jack Slater. Îşi trăieşte astfel cele mai îndrăzneţe vise ale sale: elimină băieţi răi, zdrobeşte maşini, sare prin ferestre şi câştigă întotdeauna.

4

                Situaţia se complică însă în momentul în care duşmanii lui Slater pun mâna pe biletul magic şi sar de pe marele ecran în lumea reală. Danny şi Jack sunt nevoiţi să facă şi ei aceeaşi mişcare pentru a-i opri. Astfel, întreaga acţiune se mută pe străzile New York-ului, un decor mult mai complicat şi mai periculos.

5

                Distribuția?! Răsunătoare pentru 1993:

Arnold Schwarzenegger este Jack Slater/Schwarzenegger;

slater

Austin O’Brien este Danny Madigan, piciul înnebunit după filmele Jack Slater;

danny

Charles Dance este Benedict, mâna dreaptă a lui Vivaldi și eroul negativ al acestui film;

benedict

Robert Prosky este Nick, un bătrân operator în cinematograful din New York. El este prieten cu Danny și îi dă un bilet magic la avanpremiera Jack Slater IV;

nick

Tom Noonan este spintecătorul/Noonan;

ripper

Frank McRae este locotenentul Dekker, șeful și prietenul lui Jack Slater;

dekker

Anthony Quinn este Tony Vivaldi, antagonistul principal al filmului Jack Slater IV, până când Danny intervine și schimbă cursul evenimentelor;

tony

Bridgette Wilson este actrița Meredith Caprice, cea care o interpretează pe Whitney Slater. Este fiica lui Jack în Jack Slater IV;

whitney

Murray Abraham este John Practice, prietenul lui Jack, care se dovedește a fi un trădător. Danny nu are încredere în el pentru că acesta l-a ucis pe Mozatt, referindu-se la faptul că Abraham a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor din Amadeus (1984);

john

Mercedes Ruehl este Irene Madigan, mama lui Danny;

irene

                O apariție surprinzătoare va avea și Ian McKellen în rolul Morții, care ajunge în New York din filmul The Seventh Seal (1957) al lui Ingmar Bergman.

6

                Întrebat de Empire, John McTiernan îşi aminteşte că perioada necesară pentru filmări, montaj, efecte speciale şi promovare se ridica la doar nouă luni, o perioadă mult prea scurtă pentru un astfel de blockbuster. Regizorul Die Hard spunea: „Eram aroganţi. Capii studiourilor nu se puteau hotărî dacă făceam un action film sau un film pentru copii. Când am primit scenariul, ceea ce mi-a plăcut mai mult era faptul că tonul era extrem de ireverenţios. Pe parcursul modificărilor, glumele ireverenţioase au dispărut.”

7

                Stresul de pe platouri era foarte mare din cauza presiunii venite de la diferiţi directori executivi de la Columbia Pictures, McTiernan ajungând să pună echipa să lucreze câte 18 ore pe zi. Stress-ul face ca scenele de acţiune să fie pregătite tot mai din pripă, iar un episod în care Austin O’Brien, interpretul micului adjuvant al eroului Jack Slater, leşină din cauza unui ham prea strâns şi are nevoie de îngrijiri medicale, îi face pe toţi să îşi dea seama cât de serios a devenit totul.

8

                O greşeală de sincronizare a costat imens Last Action Hero. Avertizaţi că Jurrasic Park, noua premieră a lui Steven Spielberg, ar putea să le fure spectatorii, producătorii refuză să amâne propria lansare. Rivalitatea dintre cele două proiecte devine subiectul verii în publicaţiile specializate, iar titlurile sunt de genul „Dinozaurii i-au mâncat prânzul lui Arnie!” (Variety) sau „Dinozaurul şi câinele” (Time).

9

                În primul weekend, Last Action Hero a încasat 15 milioane de dolari, în timp ce Jurassic Park s-a apropiat de 50 milioane de dolari. Last Action Hero a devenit o adevărată legendă la Hollywood, o pildă despre cum să NU faci filme.

10

                În continuare vă invit să urmăriți trailer-ul acestei satire:

                Last Action Hero s-a lansat în România pe blu-ray.

bd

 

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Cmentariile sunt închise