LEGO Batman e Filmul de care aveam nevoie

The Lego Batman Movie este plin de culori, referințe și surprize

2

Așteptam cu mare interes filmul LEGO Batman. Părea din trailere că va fi filmul Batman de care avem nevoie acum, dar și pe care îl merităm. Ca fan, mi-a plăcut Batman v Superman în ciuda defectelor pe care nu i le neg. După două eșecuri în rândurile criticilor în 2016, celor de la Warner Bros. le prinde nemaipomenit de bine un titlu Batman care să binedispună lumea înainte să-și testeze din nou forțele filmelor live-action cu Wonder Woman și Justice League.

Distribuit de Freeman Entertainment, The LEGO Batman Movie s-a lansat în data de 10 februarie în cinematografele românilor, bineînțeles în variantele dublat și subtitrat. Impresiile mele se bazează pe experiența vizionării la IMAX a variantei subtitrate.

Dacă nu ai văzut The LEGO Movie, ai ratat un film de animație bun. Nu este însă o condiție pentru a intra în sală la Batman, căci este destul de similar ca ton și realizare, cu îmbunătățiri pe alocuri în rețeta studioului. Am încredere deja că și proaspăt anunțatul The LEGO Ninjago Movie va fi cel puțin distractiv.

Nostim și doldora de referințe, acest film chiar este ceea ce promitea că este și poate chiar ceva mai mult. Poantele pot fi gustate atât de copiii care nu sunt familiarizați cu universul DC (și al altor filme Warner Bros. dar nu numai), cât și mai ales de părinții lor familiarizați cu universurile menționate. Creatorii au construit glumele încât putem râde mai puțin de Batman și mai mult CU Batman. Autoironiile și spargerea celui de-al patrulea zid nu încalcă măsura, Batman n-a fost transformat în Deadpool.

De la origini până la B v S și Suicide Squad, mai toate filmele și serialele cu Batman sunt tratate cu umor, iar unele glume vin atât de neașteptat și de subtil că le poți rata dacă nu ești atent în vârtejul acțiunii.

M-am bucurat că promovarea filmului nu a dat în vileag reala poveste, cum se întâmplă mai nou cu trailer-ele care îți fac un rezumat întreg. Astfel, povestea a urmat sincer un curs mai puțin așteptat de mine, ceea ce mi-a plăcut. După vizionare am realizat că totuși sunt destul de mulți spectatori care s-ar fi așteptat.  Nu pentru suprize își are neapărat meritul filmul de a-ți face ziua mai bună, ci maniera inedită și savuroasă în care îți prezintă o poveste hilară cu Batman mai mult decât binevenită, picată la țanc.

Scenariul nu uzează abuziv personajele. Galeria de răufăcători este cuprinzătoare dar nu obositoare. Totodată nu s-a trecut peste personaje, oricât ar fi de mici, cu mare lejeritate. Adică nici marii răi ca Penguin și Bane, nici răii mai puțin cunoscuți ca The Condiment King sau The Calculator nu au dispărut după o prezentare succintă. Poate-poate, ce-i drept, aș fi vrut o prezență mai semnificativă din partea unora. Oricum, cine vrea să-și nareze mai multă acțiune cu respectivii își poate cumpăra seturile LEGO dedicate lor. Culmea este că unele glume chiar la rostul unor personaje în alte filme fac referire. Momente care mi-au stârnit râsul surprins.

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

Animațiile-s fluide ca apa, culorile sunt vibrante fără să te usture ochii după 104 minute. La IMAX merită văzut, spre deosebire de alte filme ce nu sunt filmate în formatul acesta, caz în care proiecția se simte forțată. Dar nu este un must. Efectele 3D nu impresionează dar fac ca imaginea să arate impecabil și captivant. Apreciez că 3D-ul nu a întunecat claritatea imaginii în maniera obișnuită și neplăcută cu care o face pentru filmele live-action.

Muzica-i excelentă, conține un mix motive Batman recunoscute și de coloană sonoră originală orchestrată pentru film, cu tente epice și melodii pop nostalgice dar și melodii rap și metal compuse de Batman. Dacă îți sună prea variat, află că până și aici creatorii au procedat corect, astfel că nu avem parte de senzația unui playlist aleatoriu care se schimbă într-una ca-n Suicide Squad.

Mi-ar fi plăcut să optez pentru o recenzie „spoilăroasă” în care să comentez toate momentele, dar nu sunt egoist. Voi avea probabil alte ocazii să discut filmul și abia le aștept. Atât de bun este.

Calitativ, m-aș întinde să spun că alături de Split este cel mai bun film de când a început anul. Oficial, tocmai s-a terminat luna filmelor slabe aruncate la început de an! Pe de altă parte poate tocmai perioada deșertică ar influența impresia pozitivă asupra filmului, dar sunt cert că este cel mai mic motiv.

Este filmul Batman de care aveam cu siguranță nevoie, după atât de mult întuneric și atâtea nemulțumiri și certuri. Privind mediile notelor, ai zice că Batman v Superman a îndurat ieri dinadins loviturile pentru ca Lego Batman să strălucească astăzi mai tare.

Cred că e o mișcare bună din partea DC să se autorironizeze puțin cu această peliculă și cu serialul Powerless, demonstrând că nu poate fi 100% un univers întunecat și serios, așa cum i se reproșează sau este ridiculizat pe seama asta.

„Cheesy” l-ar vedea unii. Dar oare chiar vrei să nu te bucuri de nici un film, să nu-i permiți să te încălzească? Morala poveștii ar fi aceea că până și Batman trebuie să învețe să mai și zâmbească. În aceste săptămâni dă-ți voie să fii copil și lasă filmul să te încânte. Uite, ca să te încurajez, îți mărturisesc că am mers la vizionare cu figurina LEGO Batman în buzunarul de la cămașă, ca să se vadă și el pe ecran.

Atât de bine realizate să sperăm că vor fi și restul filmelor cu supereroi anul acesta!

2 Comentarii
  1. chat to strangers spune

    hi!,I like your writing so much! percentage we keep in touch more approximately your post on AOL? I need a specialist on this space to solve my problem. Maybe that is you! Having a look ahead to see you.

  2. Dion Bossler spune

    Hi , I do believe this is an excellent blog. I stumbled upon it on Yahoo , i will come back once again. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and help other people.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata