Lethal Weapon, quadrologia

                Lethal Weapon este o serie de 4 filme cu o pereche de parteneri din Los Angeles, detectivii Martin Riggs și Roger Murtaugh. Toate cele 4 filme au fost regizate de Richard Donner. Au avut un succes nebun la box office și sunt una din cele mai bune serii de filme cu polițiști. Cele 4 filme din serie au fost realizate în 1987, 1989, 1992 și 1998. Arma mortală e nimeni altul decât sergentul Martin Riggs, care are probleme psihice. Soția sa, cu care a fost căsătorit timp de 11 ani, a murit într-un accident de mașină. Astfel, Martin are gânduri sinucigașe. Acesta se aruncă în tot felul de acţiuni riscante fără să-i pese de viaţă și nimeni nu-l vrea ca partener. Nici măcar Roger Murtaugh.

Lethal Weapon (1987)

LW1

                Lethal Weapon este unul dintre cele mai apreciate thrillere din toate timpurile, fiind cel mai vizionat film în 1987, cu încasări de peste 65 de milioane de dolari în SUA. La un buget de 15 milioane de dolari, Lethal Weapon a avut încasări de 120 milioane de dolari global.

I1

                Armă mortală începe cu o imagine panoramică a orașului Los Angeles, cu o blondă frumoasă într-un apartament penthouse, într-o cămașă de noapte sexy din satin alb, pe o canapea roșie de lux… Masa alăturată este plină de droguri… Ea trage pe nas niște heroină, iese pe balcon, se urcă pe balustradă și se aruncă în gol…

I2

                Filmul este povestea plină de adrenalină a prieteniei care se leagă între doi poliţişti, Martin Riggs – un alb rebel şi cam sărit de pe fix şi Roger Murtaugh – poliţist de culoare, care se ocupă de investigharea acestui caz. Familist convins, tatăl unei fiice superbe pe nume Rianne, el tocmai a împlinit 50 de ani, dar tot se mai gândeşte că ar fi putut fi medic. Singura lui dorință este să iasă la pensie.

I3

                În numai 24 de ore, cei doi devin parteneri şi trec împreună printr-o nesfârşită cavalcadă de aventuri; ucid mai mulţi băieţi răi, supravieţuiesc unei curse în deşert, mânuiesc toate armele posibile şi imposibile, sar de pe clădiri, o salvează pe Rianne, trec cu maşina prin ziduri, sunt torturaţi etc… Lethal weapon este un thriller plin de suspans, care vă va ține în transă de la început până la sfârşit. Capul tuturor atrocităţilor este un personaj amoral supranumit Generalul, care este ajutat de o bestie cu faţă de om, călăul său personal, Joshua.

I4

Mel Gibson îl interpretează remarcabil pe Martin Riggs. Este un polițist talentat, dar în același timp un clown. El detensionează de obicei atmosfera. Este carismatic și suferă de când soția sa a decedat. Are tendințe sinucigașe și nimeni nu-l vrea ca partener, pentru că nu-i pasă dacă trăiește sau moare. Este un trăgător de elită;

Iriggs

Danny Glover este Roger Murtaugh, un polițist negru care a împlinit 50 de ani. El îl are ca partener pe Riggs, deși nu-și dorește un partener cu tendințe sinucigașe. Este un familist convins. Când Rianne, fetița lui, este răpită, face echipă cu Riggs să o recupereze;

IMurtaugh

Mitchell Ryan este Generalul Pete McAllister, șeful organizației care aduce heroină în țară. El este cel care dispune răpirea fiicei lui Murtaugh;

Igeneral

Gary Busey este dl. Joshua, un ucigaș instruit, rece ca gheața, calm și mortal în același timp. El se află sub comanda generalului;

Ijoshua

Tom Atkins este Michael Hunsaker, un amic din Vietnam al lui Roger și tatăl fetei care se sinucide la începutul filmului;

Imichael

Darlene Love este Trish Murtaugh, soția lui Roger;

ITrish

Traci Wolfe este Rianne Murtaugh, fiica răpită a lui Roger;

Irianne

Steve Kahan este căpitanul Murphy;

Imurphy

Mary Ellen Trainor este dr. Stephanie Woods, psihiatrul poliției. Ea își dă seama că Martin e instabil psihic și că nu ar trebui trimis pe teren, dar nimeni n-o crede.

Istephanie

                Lethal Weapon este considerat de mulţi ca fiind cel mai bun film dintre cele patru realizate până în prezent din seria cu acelaşi nume. Accentele comice ale acestui thriller au contribuit din plin la succesul imens al filmului.

I5

                Lethal Weapon a obținut o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun sunet.

I6

                Coloana sonoră a filmului îi aparţine legendarului Eric Clapton.

                Lethal Weapon s-a lansat în România pe DVD.

DVD1

Lethal Weapon 2 (1989)

LW2

                Mel Gibson şi Danny Glover fac din nou echipă, reinterpretându-i pe ţicnitul Riggs şi pe sobrul familist Roger Murtaugh. La un buget de 25 milioane de dolari, Lethal Weapon 2 a avut încasări globale de 228 milioane de dolari.

II1

                 Riggs şi Murtaugh sunt de această dată pe urmele unui respectabil diplomat sud-african care-şi rotunjeşte veniturile din traficul cu droguri. Informaţiile preţioase sunt oferite de un personaj fără scrupule, dar haios în felul său, Leo Getz, însă neînfricatul Riggs nu se poate atinge de vreun fir de păr al ticălosului, deoarece acesta beneficiază de imunitate diplomatică.

II2

                După o serie impresionantă de situaţii limită, pigmentate din plin cu explozii spectaculoase, vorbe de duh marca Mel Gibson, cei doi poliţişti de la LAPD ajung să se lupte pe viaţă şi pe moarte cu greii din cartelele internaţionale ale drogurilor pe un vas sud-african plin cu stupefiante.

II3

                Cu un final incandescent, Lethal Weapon 2  conţine una dintre cele mai tari, şi-n acelaşi timp comice, scene de suspans din istoria filmului. Este vorba de secvenţa în care un Mel Gibson disperat încearcă să-i salveze viaţa colegului său rămas înţepenit într-o toaletă capcană, programată să explodeze dacă Murtaugh se ridică de pe ea.

II4

                Cu siguranţă, Lethal Weapon 2 şi-a câştigat un loc de frunte între filmele de acţiune, datorită secvenţelor originale, eroilor negativi de-a dreptul răi şi a eroilor pozitivi seducători. Mel Gibson de exemplu, era un sex-simbol al momentului, destul de talentat pentru a o seduce pe sud-africana cea sexy, Rika van den Haas. Această poveste de dragoste pe marele ecran a prezentat-o pe Patsy Kensit drept una din divele cinematografului american, iar secvenţa cu Gibson, în care Patsy apare topless, e foarte senzuală.

II5

                Personajele noi care apar în această continuare superbă sunt:

Leo Getz interpretat de Joe Pesci. El îi trage în piept pe traficanţi şi cere protecţia poliţiei. Ghici cine se ocupă de protecţia lui?!;

IIleo

Arjen Rudd, interpretat de Joss Ackland. El este capul rețelei traficului de droguri și profită că are imunitate diplomatică. Nimeni din poliție nu poate să se atingă nici măcar de-un fir de păr de-al lui. Dar asta nu e valabil pentru eroii noștri;

IIarjen

Rika van den Haas, intepretată de Patsy Kensit, este secretara lui Arjen. Riggs se va îndrăgosti de ea.

Nu uita sa citesti

Ramon

Babylon

Related Posts

IIrika

                În această continuare veți afla cine a pus la cale uciderea soției lui. În scenariu, Riggs trebuia să moară la sfârșitul acestui film, dar Donner a modificat finalul și bine a făcut, pentru că seria Armă mortală a mai avut parte de alte 2 continuări.

II6

                Lethal Weapon 2 a obținut o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor.

                Lethal Weapon 2 s-a lansat în România pe DVD.

DVD2

Lethal Weapon 3 (1992)

LW3

                Riggs și Murtaugh s-au întors pentru o nouă misiune. La un buget de 35 milioane de dolari, Lethal Weapon 3 a avut încasări globale de 322 milioane de dolari.

III1

                Murtagh mai are 8 zile până la pensionare, dar din cauza lui Riggs, amândoi sunt retrogradați. În timp ce sunt în patrulă, cei 2 reușesc să oprească jefuirea unui camion blindat și-l arestează pe Billy Phelps. În camera de interogatoriu, Billy este ucis de către locotenentul Jack Travis, un fost polițist care acum vinde arme la negru furate din camera de dovezi. Dar pe fir intră și cei de la Divizia Afacerilor Interne.

III2

                Martin Riggs își găsește într-un final nașul, întruchipat de Lorna Cole, o polițistă foarte frumoasă, de care se îndrăgostește. Împreună cu Roger Murtaugh, partenerul său, și cu agitatul Leo Getz, el va încerca să-l demaște pe Jack. Acest polițist corupt le pune bețe în roate la fiecare cotitură, ucigând pe toti cei cu care vorbesc, iar pentru Murtaugh afacerea devine personală când Jack îl ucide pe prietenul lui Nick, fiul său.

III3

Lorna Cole este interpretată de Rene Russo. Ea e polițistă la Divizia Afacerilor Interne. She’s a bad ass;

IIIlorna

Jack Travis este interpretat de Stuart Wilson. Jack este un fost locotenent care vinde arme la negru.

IIIjack travis

                Problema de această dată este că polițiștii nu mai sunt invincibili. Vestele antiglonț nu-i mai ajută. Prin aceste veste nu trece glonțul unui Magnum 357. Însă, pe piață se comercializează gloanțe care pentrează vestele antiglonț. Glonțul are și un nume: „Ucigașul de polițiști”.

III4

                Lethal Weapon 3 nu duce lipsă de momente comice. Lorna și Martin merg să investigheze un loc și acolo găsesc un ditamai câinele. Cum Riggs nu poate să împuște animale, încearcă să se împrietenească cu el.

III5

                De la un film la altul, seria devine din ce în ce mai antrenantă.

                Lethal Weapon 3 s-a lansat în România pe DVD.

DVD3

                P.S.: Nu opriți filmul când începe genericul de final. Veți avea parte la final de o surpriză plăcută.

Lethal Weapon 4 (1998)

LW4

                E ceva de așteptat ca atunci când intră Riggs cu Murtagh în acțiune, totul să sară în aer. La un buget de 140 milioane de dolari, Lethal Weapon 4 a avut încasări globale de 286 milioane de dolari.

IV1

                La fel începe și ultima parte din Lethal Weapon. Rianne, fiica lui Murtaugh, este pe punctul de a-l face pe acesta bunic, în timp ce Riggs va deveni în urma relației lui cu Lorna Cole un tătic foarte mândru. Acțiunea se mută aproape 9 luni mai târziu.

IV2

                Martin Riggs și Roger Murtaugh, simțindu-se prea bătrâni pentru a mai lucra, acum cu un nou polițist alături, Lee Butters, și cu Leo Getz, devenit detectiv particular, trebuie să oprească bandele chineze de a face afaceri ilegale în Statele Unite.

IV3

                Pentru a nu mai face tâmpenii și a arunca totul în aer, căpitanul Murphy îi promovează căpitani pe Martin Riggs și Roger Murtaugh. Dar, spre fericirea noastră, cei 2 nu pot sta departe de necazuri.

IV4

                Unchiul Benny, șeful cartierului Chinatown, a importat sclavi chinezi pentru a plăti un artist în a face valută chinezeacă falsă, cu care îi va răscumpăra pe cei „Patru Părinți”, liderii bandelor, înapoi de la armata chineză. Ei au de-a face cu mâna dreaptă a unchiului Benny, Wah Sing Ku. De această dată, totul devine personal când…

IV5

Jet Li este Wah Sing Ku, mâna dreaptă a unchiului Benny, un asiatic extrem de disciplinat și un profesionist în artele martiale;

IVwah

Kim Chan este unchiul Benny Chan. Scopul său este să răscumpere liderii bandelor înapoi de la armata chineză;

IVbenny

Chris Rock este detectivul Lee Butters, noul partener al bătrâniorilor Riggs și Murtaugh. El este ginerele „bunicului” Murtaugh.

IVbutters

                Din punctul meu de vedere, Lethal Weapon 4 este cel mai bun film din serie. Nici de această nu lipsește comedia. Riggs și Murtaugh îi urmăresc pe tipii răi, sar de pe autostradă într-o clădire de birouri, iar mai apoi ajung din nou pe autostradă, dar cu roțile sparte, și se opresc într-un camion.

IV6

                Pentru cei care nu știu, pentru Jet Li este primul film în limba engleză.

                Din păcate, Lethal Weapon 4 nu s-a lansat în România. Dar nu e o problemă pentru cei care-l vor la colecție: îl pot cumpăra din vestul Europei. S-a lansat toată quadrologia pe blu-ray, din păcate fără subtitrare în limba română. Păcat că cei de la Pro Video, care dețin licența WB, nu au lansat această quadrologie în România cu subtitrare în limba română. Au un stil de a lansa filme de mă întreb cum mai rezistă pe piață.

BD

                P.S.: Sper să se realizeze și Lethal Weapon 5. Este vorba să fie un reboot și să fie cu copilul lui Martin Riggs și nepotul lui Roger Murtaugh.

IV7

 

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise