Marțianul, SĂ-L ADUCEM ACASĂ

                Marțianul e un SF regizat de Ridley Scott după un scenariu scris de Drew Goddard. Scenariul a fost inspirat din romanul cu același nume scris de Andy Weir. Romanul a fost declarat cea mai bună carte SF a anului 2014, conform Goodreads. Andy Weir a crezut așa de mult în acest roman, încât după ce a fost refuzat de mai multe edituri în 2012, a publicat-o singur online. La cererea fanilor, a început s-o vândă cu 99 de cenți pe Amazon. Abia după ce au văzut câtă lume vrea s-o citească, cei de la The Crown s-au decis s-o cumpere și s-o publice în februarie 2014. Marţianul are premiera în România pe 2 octombrie, dar… Datorită distribuitorului şi organizatorilor, am avut ocazia să-l vizionez cu o săptămână mai devreme, în avanpremieră, la cinema Dacia din Reşiţa. Cu această ocazie, ţin să le mulţumesc organizatorilor pentru invitaţie.

Marțianul

                Înainte de a intra în subiectul peliculei (pe care probabil îl ştie toată lumea), ţin să vă spun că Marţianul, din punctul meu de vedere, e o combinaţie între Gravity şi I am legend. De ce fac această comparaţie?! În primul rând, cu Gravity pentru 3D şi pentru că o parte din acţiune are loc în spaţiu şi în al doilea rând, cu I am legend pentru că filmul e „one stand man”. Matt Damon ține filmul în spate, la fel cum a făcut Will Smith cu I am legend. Restul distribuției din Marțianul e neimportantă (fiind de umplutură), pentru că Matt Damon e excepțional. Și acum să revenim la subiect.

Marțianul

                În timpul furtunii, care se petrece în a 18-a zi marțiană dintr-o misiune cu durata planificată în 31 de zile marțiene, un fragment dintr-o antenă este proiectat prin costumul spaţial al lui Watney, făcându-l pe acesta să-şi piardă cunoştinţa şi dezactivându-i senzorii. (1 zi marțiană = 1 zi și 40 de minute pe Pământ). Astronautul Mark Watney este presupus mort şi lăsat în urmă de echipajul său. Dar Watney a supravieţuit şi se trezeşte singur pe planeta ostilă, fără posibilitate de scăpare. Având la îndemână doar nişte provizii sărăcăcioase, el trebuie să-şi folosească ingeniozitatea, umorul şi tăria de caracter pentru a supravieţui şi a găsi o cale de a le semnaliza celor de pe Pământ că este în viaţă. Fiind înainte de toate botanist, va trebui să găsească o soluție să-și procure hrană și apă pentru a supraviețui. Singura lui șansă e să ajungă în locația ARES 4, pentru că habitatul a fost conceput să mențină viața timp de 31 de zile marţiene.

Marțianul

                Watney se aşteaptă să dureze trei-patru ani până când se va ivi posibilitatea de a fi salvat. De obicei, în scenarii de tipul om vs. natură, e mai înţelept să pariezi pe natură. La milioane de kilometri distanţă, NASA şi o echipă internaţională de oameni de ştiinţă lucrează neobosit pentru a-l aduce acasă pe „Marţian”, în vreme ce colegii lui de echipaj pregătesc în paralel o misiune de salvare îndrăzneaţă, dacă nu chiar imposibilă. Pe parcursul desfăşurării acestor poveşti de un curaj incredibil, întreaga lume este unită în speranţa că Watney se va întoarce teafăr.

Marțianul

                Umorul lui Watney devine un mecanism de adaptare, permiţându-i să ţină la respect deznădejdea şi să nu se concentreze obsesiv asupra posibilelor consecinţe negative. Capacitatea lui de a rămâne vesel şi optimist joacă un rol vital în această poveste şi este una dintre trăsăturile care l-au atras pe Matt Damon către acest rol. El spunea: „Mi-a plăcut umorul, nu doar al lui Watney, ci şi al celorlalte personaje. Umorul nu este niciodată artificial, ci completează dramatismul profund al situaţiei, lucru rar întâlnit în genul SF.”

Marțianul

                Echipajul ARES 3 e format din: Melissa Lewis (Jessica Chastain) ea fiind comandantul misiunii Ares 3; Alex Vogel (Aksel Hennie) – navigatorul şi chimistul misiunii; Mark Watney (Matt Damon) e Marțianul, un botanist şi inginer mecanic, trimis în misiune pe Marte pentru a studia solul şi a preleva probe, în speranţa că astfel se vor afla mai multe despre compoziţia solului marţian şi despre posibilitatea de a cultiva plante; Chris Beck (Sebastian Stan) medicul misiunii; Beth Johanssen (Kate Mara) geniul tehnic şi experta în informatică a misiunii şi Rick Martinez (Michael Peña) pilotul navei spaţiale Hermes, un militar cu experienţă, glumeţ şi foarte sigur pe sine.

Ares 3

            La NASA, administratorii şi inginerii zguduiţi încă încearcă să înţeleagă că doar cinci dintre cei şase astronauţi pe care i-au trimis pe Marte se vor întoarce. Cele mai strălucite minţi de la NASA şi de la Laboratorul pentru Propulsie cu Reacţie (JPL) al agenţiei, din California încearcă acum să găsească o cale de a-l aduce acasă pe Watney. Este evenimentul media al secolului. Conducerea, dar şi savanţii de la NASA şi JPL se trezesc în centrul furtunii, cu ochii întregii lumi aţintiţi asupra lor. Vi se pare că meseria dumneavoastră este stresantă? Încercaţi să vă puneţi în locul lui Annie Montrose (Kristen Wiig), directoarea de relaţii media de la NASA. Pe lângă dificultatea de a obţine informaţii relevante de la personalul preocupat al NASA, ea are sarcina de a da piept cu mulţimea de reporteri nestăpâniţi, avizi de orice informaţie pe care s-o poată face publică. Montrose lucrează într-un mediu dominat de bărbaţi, dar şi-a câştigat respectul şefului ei, Teddy Sanders (Jeff Daniels), directorul NASA, pe umerii căruia apasă o răspundere aproape inimaginabilă. Deciziile de viaţă şi de moarte cad în sarcina sa. Unele dintre cele mai strălucite minţi ale lumii aşteaptă să se pronunţe, iar Teddy trebuie să ghideze personalităţi cu orgolii de dimensiuni planetare. La urma urmei, el lucrează cu experţi în rachete. Unul dintre aceste genii, Rich Purnell (Donald Glover), specialist în dinamică orbitală la JPL, dă buzna într-o şedinţă a şefilor şi le arată foarte sigur pe sine care ar fi soluţia necesară pentru a-l aduce pe Watney înapoi.

Marțianul

Nu uita sa citesti
Related Posts

Ennio

El buen patrón

                Fără să ştie ce funcţie înaltă ocupă Sanders, Purnell îi cere să-l ajute în timpul unei demonstraţii ad hoc a teoriei sale. Birourile lui Purnell şi al directorului JPL, Bruce Ng (Benedict Wong) sunt compartimente dezordonate, pline de resturi, care arată că cei doi trăiesc practic la locul de muncă. Watney nu este singurul care nu are cale de scăpare. Echipa de la JPL, care are sarcina de a proiecta o sondă spaţială într-un interval imposibil de scurt, îşi sacrifică timpul şi viaţa de familie în beneficiul efortului de salvare. Munca herculeană a echipei pare să dea roade.  Sanders simte că teoria lui Purnell este valabilă, lucru confirmat de directorul misiunilor pe Marte ale NASA, Dr. Vincent Kapoor (Chiwetel Ejiofor). Kapoor este direct răspunzător de gestionarea crizei declanşate de situaţia lui Watney şi şi-a pus toată echipa în stare de alertă maximă.

Marțianul

                Dar resursele NASA şi ale JPL nu vor fi de ajuns. Din fericire, omologii şefilor NASA (Eddy Ko, Chen Shu) de la Agenţia Spaţială Naţională Chineză (CNSA) fac o propunere remarcabilă, care ar putea declanşa o nouă eră de armonie şi cooperare în relaţiile internaţionale şi diplomaţie sau ar putea face şi mai precar echilibrul de pe scena politică mondială. CNSA ia legătura cu Sanders pentru a-i propune să folosească un prototip de rachetă chineză care ar putea porni spre Marte într-o misiune de aprovizionare. Aici vedem curtoazia profesională în acţiune: oameni care au un teren – sau mai degrabă un „spaţiu” – comun încearcă să găsească o cale de a ocoli birocraţia guvernamentală. Acest lucru demonstrează legătura puternică dintre profesioniştii oricărui domeniu, indiferent de locul în care se află aceştia şi de naţionalitatea lor. După ce obţine ajutorul din partea Chinei, Sanders trebuie să ia atitudine în faţa provocărilor la adresa autorităţii sale venite din partea unui membru al propriei echipe – controlorul de zbor al misiunii Ares 3, Mitch Henderson (Sean Bean). Spre deosebire de Sanders, care trebuie să aibă în vedere atât interesele lui Mark Watney, cât şi interesele NASA, nu neapărat în această ordine, loialitatea lui Henderson nu este împărţită. Problemele de relaţii publice ale NASA îi sunt complet indiferente. Singura lui preocupare este să-şi aducă astronauţii acasă, absolut toţi astronauţii.

Marțianul

                Cadrele au fost filmate în Wadi Rum din Iordania, unde se află un deșert colorat care te duce cu gândul la Marte. Fostul astronaut Chris Hadfield a declarat că filmul are o combinație bună de poveste originală, personaje interesante și o tehnică fascinantă aproape de realitate. Chiar și NASA s-a implicat în acest proiect cinematografic. A dat permisiunea de a se folosi logo-ul  lor pe costume, câțiva experți și-au oferit sprijinul pentru realizarea filmului.

Marțianul

            Marte este o planetă neprimitoare. Plaja largă de temperaturi, de la -153 grade C la circa 22 grade C în zilele de vară, face dificilă alegerea vestimentaţiei  (hainele subţiri puse una peste alta au şi ele limitele lor). Respiraţia e o problemă şi mai mare. Aerul este compus în proporţie de 95% din dioxid de carbon. În sol nu trăiesc bacteriile necesare pentru a cultiva plante alimentare. Există apă, dar numai sub formă de gheaţă. Chiar şi culoarea roşiatică a planetei este un avertisment: aici nu te aşteaptă decât moartea prin asfixie şi hipotermie. Dar acest loc ostil nu i-a descurajat niciodată pe oameni.

Marțianul

                Ce e habitatul?! Habitatul e o structură presurizată, din prelate, cu suprafaţa de 90 de metri pătraţi. Niveluri însemnate de radiaţie solară şi neutroni penetrează atmosfera subţire a lui Marte; de aceea, se impune ca exteriorul habitatului să fie protejat de straturi filtrante din folie de kevlar şi mylar şi din spumă căptuşită cu material textil. În interiorul habitatului se află spaţii de dormit spartane, o zonă comună de lucru, sasuri de presurizare pentru intrare şi ieşire şi zone compacte de depozitare a echipamentelor, precum şi aparate de menţinere a vieţii: un generator de oxigen, un regulator de presiune atmosferică şi un sistem de reciclare a apei.

Marțianul

                Pentru amatorii de filme SF e un film care nu trebuie ratat. Vă las să urmăriţi trailer subtitrat în limba română:

P.S.: Nu ieşiţi de la film când începe genericul. Abia aştept să se lanseze pe Blu-ray 3D să-l revăd.

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise