O fată de milioane

0

E cam greu să fugi după un vis, atunci când lumea-ți spune NU! Ce poți să faci dacă nimeni nu te sprijină și nu găsești un om care să aibă încredere în tine? Nu mare lucru: continui drumul de unul singur, și te bați, și te zbați, pentru că de aia e visul tău, ca să-l urmărești tu, nu alții. Până la urmă, vei atrage de partea ta și sprijinul celor care se vor încrede în flerul tău și în pasiunea ta, și-atunci să te ții bine, căci visul va începe și el să alerge către tine. Scrap ne spune o astfel de poveste, a unei femei, Maggie Fitzgerald, care se bate, la propriu, pentru a-și atinge visul în care nimeni nu vrea să creadă. La 31 de ani, Maggie boxează și vrea să devină campioana lumii, dar are nevoie de un antrenor capabil să o învețe totul, pentru că voință are, curaj berechet, dar mișcările și regulile boxului nu a avut de la cine să le afle și asimileze. Frankie Dunn este alegerea ideală, un moșneag arțăgos, hărțuit de proprii demoni, care o respinge la început pe motiv că el nu antrenează fete, dar care ajunge să-i fie mentor și cel mai bun prieten, omul care are curajul unui martir și care-i poartă de grijă ca unei fiice. Cine-ar fi crezut că, într-un an și jumătate, chelnerița de 31 de ani, care-și întreține și familia de inapți, va ajunge pe culmile gloriei, purtată în istorie de frumosul nickname Mo chuisle, pe care i-l dă chiar antrenorul său. Cine-ar fi zis că ea va ajunge a million dollar baby?

mdb2

Million dollar baby a luat cu asalt premiile Oscar și Golden Globes în competiția din 2004; a câștigat 4 statuete, pentru cel mai bun film, cea mai bună actriță (Hilary Swank), cel mai bun actor într-un rol secundar (Morgan Freeman) și pentru cel mai bun regizor (Clint Eastwood) și 2 globuri, pentru cea mai bună actriță într-un film din categoria dramă și, desigur, cel mai bun regizor. Pe lângă aceste premii, filmul a mai primit 3 nominalizări la Oscar pentru cel mai bun montaj, cel mai bun actor (Clint Eastwood) și cel mai bun scenariu scris după un material și încă 3 la G.G. pentru cel mai bun film – dramă, cea mai bună coloană sonoră și cel mai bun actor în rol secundar. La vârsta de 74 de ani, faimosul Eastwood a devenit cel mai în vârstă câștigător al unui Oscar pentru regie, reușind să facă și un rol memorabil în această producție. Million dollar baby a fost al 25-lea film pe care l-a regizat Eastwood, al 57-lea în care a jucat și al 21-lea pe care l-a produs. Inițial, Morgan Freeman trebuia să joace rolul antrenorului, nu să fie vocea poveștii, dar el a preferat rolul din urmă, ceea ce a fost perfect, pentru că astfel am putut vedea 2 coloși într-un film de milioane. Filmat în doar 37 de zile, beneficiind de mâna unui mare regizor și de o poveste superbă pusă în scenă de actori foarte talentați, cea mai bună producție a anului 2004 a devenit unul din filmele mele preferate (sunt sigură că și al altor persoane).

mdb1

Hilary Swank merită toate laudele pentru felul în care a portretizat-o pe Maggie Fitzgerald, o femeie de-un curaj nebun și o voință uimitoare, capabilă să facă orice sacrificiu pentru a-și vedea dorința îndeplinindu-se. Pentru a putea intra în rol, Hilary a avut un program foarte strict în urma căruia a și câștigat câteva kilograme de masă musculară; Lucia Rijker, cea care îi este adversară în film (cel mai urâcios personaj by the way) a fost, în realitate, campioană la box și kick-box. Ea s-a ocupat de pregătirea lui Hilary Swank, învățând-o să boxeze, pentru ca rolul ei să fie credibil. Actrița a intrat atât de bine în pielea lui Maggie încât, în urma unei răni obținute la antrenamente, a refuzat să spună asta regizorului și să fie spitalizată, considerând că asta nu s-ar fi potrivit cu rolul ei. După descriere, filmul pare un îndemn optimist pentru oricine vrea să-și vadă visul cu ochii. De fapt, Million dollar baby este o dramă impresionantă, care nu arată doar calea spre victorie, ci și căzătura brutală de pe fragilul pisc al succesului. Ceea ce a reușit să facă ea într-un timp atât de scurt și tăria ei de caracter o recomandă ca fiind unul din personajele memorabile ale cinematografiei. Evit să vă dau un spoiler, spun doar că tema abordată la final este atât de cumplită, încât nu pot decât să laud prezența de spirit și luciditatea lui Maggie și să fiu de acord și să înțeleg dificila decizie luată de Frankie.

mdb6

Nu uita sa citesti

Nu trebuie uitat Paul Haggis, care s-a ocupat de crearea unui scenariu pe baza materialului scris de F X. Toole (Rope Burns) și a oferit o poveste frumoasă publicului, plină de emoție, bucurie, dar și durere. De obicei, primul lucru pe care-l apreciez la un film este scenariul, iar aici nu pot să am niciun reproș, am stat cu sufletul la gură de fiecare dată când am văzut filmul, sperând mereu că finalul se va schimba cumva și nu-mi va mai veni să plâng de ciudă și uimire. Un film care te poate face să tresari chiar și când îl revezi și știi deja ce s-a întâmplat, care te obligă să speri la o răsturnare de situație ce nu va veni, nu poate să fie decât unul bun, dar bun de tot.

mdb5

De coloana sonoră s-a ocupat tot Clint Eastwood, de parcă omul ăsta are mai multe ore într-o zi și mai multe vieți la dispoziție, trăiește pentru și în filme. Au fost mai multe melodii care mi-au purtat în vârtej amintirile și melancolia, dar cel mai mult mi-a plăcut They’re amateurs, unde pianul și vioara se îmbină ca să te lase pur și simplu fără cuvinte. Dacă nu mă credeți pe mine, ascultați voi înșivă:

[review]

[rwp-review id=”0″]

 

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar