Moana, noua prințesă Disney

0

                Moana e o animație lansată în 2016, regizată de Ron Clements și John Musker după un scenariu scris de Jared Bush. În România, dar și în alte țări din Europa, animația e cunoscută sub numele de Vaiana. Motivul nu e clar ,de ce numele a fost schimbat din Moana în Vaiana, dar sunt tot felul de presupuneri. Spre exemplu în Italia există o actriță porno cu acest nume și pentru a nu fi confundată animația cu această actriță a fost schimbat numele. În  Spania, Disney spune că există o marcă înregistrată pentru Moana, iar la noi Betty Ice ar fi avut o înghețată cu acest nume. Nu știu cât de mult pot influența toate acestea titlul unui film. Dar în fine… Cel mai nasol e de copilași. Ei vizionează animația Vaiana așa că vor jucării, ghiozdane, penare, caiete cu această prințesă Disney. Sunt curios când le vor primi și pe ele scrie Moana ce o să urmeze… probabil plânsete. Fiind o animație Disney, în România s-a lansat doar pe DVD. Cei care o vor pe Blu-ray și Blu-ray 3D trebuie s-o achiziționeze din alte țări. Care e motivul? Pirateria! La noi se piratează mai mult decât se cumpără.

                Povestea este inspirată în parte din istoriile transmise pe cale orală ale oamenilor şi ale culturilor din Oceania. Vreme de secole, cei mai mari navigatori din lume au explorat cu măiestrie vastul Pacific, descoperind multe insule din Oceania. Dar apoi, cu aproximativ 3,000 de ani în urmă, aceste călătorii au încetat timp de un mileniu, şi deşi există nenumărate teorii de ce s-a întâmplat acest lucru, nimeni nu ştie cu exactitate motivele. Cu ajutorul acestei animații producătorii încearcă să descopere motivele.

                La început exista doar ocean, până în momentul în care a apărut „insula mamă”, Te Fiti. Inima ei avea cea mai mare putere cunoscută vreodată. Putea crea însăși viața. Iar Te Fiti a împărtășit-o cu lumea. Dar cu timpul, unii au început să caute inima lui Te Fiti. Credeau că dacă o pot avea, marea putere a creației va fi a lor. Într-o zi, cel mai îndrăzneț dintre ei a călătorit peste imensul ocean ca să o ia. Era Maui, semi-zeul vânturilor și al mării. Era un războinic, unul care își putea schimba forma cu puterea cârligului său magic de pescuit.

                Dar fără inima ei, Te Fiti a început să se năruie dând naștere unui teribil întuneric. Maui a încercat să scape, dar s-a confruntat cu un demon de pământ și foc care căuta inima, pe nume Te Ka. Maui a fost doborât din cer și n-a mai fost văzut niciodată. Iar cârligul său magic și inima lui Te Fiti s-au pierdut în mare. Dar și acum, la 1000 de ani după aceste întâmplări, Te Ka și demonii din adâncuri încă mai caută inima. Legenda spune că într-o zi inima va fi găsită de cineva care va călători dincolo de recif, îl va găsi pe Maui și cu ajutorul acestuia va traversa oceanul pentru a-i reda inima lui Te Fiti și a salva omenirea.

Nu uita sa citesti

Fast X

Related Posts

                Moana, fiica unui șef de trib de pe insula Motunui, e aleasă de ocean să ducă inima zeiței Te Fiti. Doar că tatăl său nu o lasă să se apropie de ocean pentru că acesta în tinerețe a fost atras de ocean și alături de prietenul său cel mai bun a luat o canoe, a trecut de recif și a găsit un ocean nemilos și prietenul său s-a înecat. Moana încearcă să fie fiica perfectă dar se simte atrasă de ocean. În momentul în care pe insulă se strică nucile de cocos și în ocean nu se mai găsesc pești, Moana (voce Auli’i Cravalho) pornește în aventura vieții sale alături de cocoșul Hei Hei, căruia îi lipsește inteligența minimă și Maui (voce Dwayne Johnson), pentru a  reda inima lui Te Fiti. Dar până la confruntarea cu Te Ka, îi vor mai avea de înfruntat pe Kakamora și pe crabul gigant Tamatoa.

                Producătorii au acordat o mare atenție atât costumelor cât și naturii înconjurătoare. Față de alte animații/filme, oceanul e de această dată un personaj în sine. Echipa de producţie a creat o instalaţie specială, de peste 15 metri, care să o ajute să facă animaţiile în largul oceanului. Specialiştii în efecte speciale au adăugat apa, stropii, picăturile. Pentru a crea cerul înstelat de acum 2.000 de ani, echipa de producţie a apelat la ajutorul astronomilor, care au documentat în detaliu scenariul acesta şi au făcut o listă cu toate stelele care au fost vizibile pe cer, în largul Pacificului, acum 2.000 de ani.

                Dar personajul care vă va tăia respirația e Tamatoa, un crab de peste 15 metri care trăieşte într-o bizară lume bio luminescentă pe tărâmul monștrilor Lalotai, situat dincolo de fundul oceanului. De aici Maui trebuie să-și recupereze cârligul magic. Din păcate n-am vizionat animația la cinema pentru că distribuitorii au adus animația doar în versiune dublată (care e destinată copiilor până în 10 ani pentru că nu reușesc să citească destul de repede).

                Din punct de vedere vizual Moana este echivalentul filmului Viața lui Pi. Acolo aventura are loc tot pe ocean și are un 3D magnific. Moana e animația care are unele din cele mai spectaculoase imagini. Moana a primit 2 nominalizări la Oscar pentru: cea mai bună animaţie și cea mai bună melodie originală (How Far I’ll Go). Moana s-a lansat la noi pe DVD și e disponibil în toate magazinele din țară.

P.S.: Nu opriți animația când începe genericul final. Veți mai avea o scenă după genericul de final cu Tamatoa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata