Nimeni nu este perfect în “Unora le place jazz-ul”

0

Some like it hot (“Unora le place jazz-ul”) este o comedie americană regizată de Billy Wilder și lansată în 1959. În rolurile principale îi putem vedea pe Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon și George Raft.

“Some like it hot” are toate ingredientele unei comedii excelente: regie, scenariu și distribuție de nota 10!

“Unora le place jazz-ul”

Joe (Tony Curtis) și Jerry (Jack Lemmon) interpretează doi muzicieni din Chicago care se deghizează în femei pentru a nu fi uciși de niște gangsteri. Cei doi sunt martori la masacrul de Sfântul Valentin din 1929. Când răufăcătorii din Chicago, conduși de Colombo (George Raft), îi văd, Joe și Jack decid să se ascundă pentru a-și salva viața. Și cum să reușească să fugă din oraș? Deghizându-se în femei. Astfel, Joe devine Josephine, iar Jerry devine Geraldine, deși, ulterior, își schimbă pseudonimul în Daphne.

“Unora le place jazz-ul”

Cei doi, având o nouă identitate, se alătură unei orchestre de fete care se îndreaptă spre Florida. Aici, Josephine și Daphne o întâlnesc pe Sugar Kane (Marilyn Monroe), o cântăreață care visează să se căsătorească cu un milionar. Joe pretinde că este un milionar și încearcă să o cucerească, în timp ce Jerry, deghizat în Daphne, “se logodește” cu un adevărat milionar, Osgood Fielding III (Joe E. Brown).

Joe îi reamintește lui Daphne că nu este o femeie “Ești un bărbat! De ce un bărbat vrea să se căsătorească cu un bărbat?”, iar răspunsul lui Daphne este unul pe măsură “Din motive de securitate!”.

4

Atât Joe, cât și Jerry mint, în primul rând, se deghizează în femei pentru a se alătura orchestrei de fete, iar, apoi, Joe o minte pe Sugar Kane că este milionar și Jerry îl minte pe Osgood, prefăcându-se că este femeie. Cum vor reacționa Sugar Kane și Osgood? Vă las pe voi să aflați. Ultima replică din film mi se pare cea mai bună și se potrivește perfect poveștii prezentate în film.

Marilyn Monroe, Tony Curtis și Jack Lemmon formează un trio perfect. Marilyn Monroe este convingătoare în rolul lui Sugar Kane, blonda frumoasă, căreia îi plac bărbații care poartă ochelari și visează să se căsătorească cu un milionar. Iar Tony Curtis și Jack Lemmon sunt perfecți în rolurile lor. Unele din cele mai amuzante scene îi revin lui Lemmon, cum ar fi scena în care anunță că este “logodită” cu Brown.

5

În film, Monroe cântă celebra melodie “I Wanna Be Loved by You”. Cântecul este scris de Herbet Stothart, Harry Ruby și Bert Kalmar. Acest film reprezintă a doua colaborare a lui Monroe cu regizorul Billy Wilder după filmul “The Seven Year Itch” (1955). Totuși, Monroe nu a fost prima opțiune a regizorului pentru rolul lui Sugar Kane, Wilder se gândea să îi ofere rolul actriței Mitzi Gaynor.

Nu uita sa citesti

“Some like it hot” a fost bine primit atât de critici, cât și de public. A câștigat premiul Oscar pentru “Cele mai bune costume” și a primit nominalizări la următoarele categorii – “Cea mai bună realizare cinematografică – film alb-negru”, “Cea mai bună scenografie – film alb-negru”, “Cel mai bun actor (Jack Lemmon)”, “Cel mai bun regizor (Billy Wilder)” și “Cel mai bun scenariu scris după un material (Billy Wilder)”.

În concluzie, “Some like it hot” (“Unora le place jazz-ul”) este o comedie care nu trebuie ratată.

Regie – Billy Wilder

Scenariu – Billy Wilder și I.A.L. Diamond

Distribuție

Sugar Kane (Kovalchick) . . . . . Marilyn Monroe
Joe (Josephine) . . . . . Tony Curtis
Jerry (Daphne) . . . . . Jack Lemmon
Spats Colombo . . . . . George Raft
Mulligan . . . . . Pat O’Brien
Osgood Fielding 3d . . . . . Joe E. Brown
Little Bonaparte . . . . . Nehemiah Persoff
Sue . . . . . Joan Shawlee
Toothpick Charlie . . . . . George E. Stone
Beinstock . . . . . Dave Barry
Spats Colombo’s Henchmen . . . . . Mike Mazurki
Harry Wilson
Poliakoff . . . . . Billy Gray
Dolores . . . . . Beverly Wills
Nellie . . . . . Barbara Drew
Paradise . . . . . Edward G. Robinson Jr.

Some-like-it-hot

“Some like it hot” (“Unora le place jazz-ul”) – Trailer

[review]

[rwp-review-form id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar