Nume de cod: Spionul de noiembrie, profesor vs învățăcel

                Azi, la un an și 2 luni de când a fost lansat în cinematografe, am revăzut pe blu-ray Nume de cod: Spionul de noiembrie, titlu original The november man. Regizorul peliculei, Roger Donaldson, cunoscut pentru The Bank Job, Species, Dante’s peak şi The Recruit, a regizat acest thriller cu spioni, distribuit în cinematografele din România de Freeman Entertainment. Cu un scenariu care are la bază bestseller-ul internaţional There Are No Spies, semnat de Bill Granger, The november man este un film despre elita spionajului internaţional, în care provocările constante şi jocurile de culise sunt ridicate la rang de artă. There Are No Spies (1987) este al nouălea roman din seria dedicată spionului din rolul principal. Rezultă un thriller cu spioni plin de acțiune cu: urmăriri cu mașini, conspirații la nivel înalt, implicații politice, trădări, răsturnări de situație și dialoguri tăioase între profesor și elev, pornite din impulsuri de admirație sau reproșuri.

noiembrie

                Ce avem?! Un fost Bond cu burtică, care este convingător în înfătișarea de agent secret, chiar dacă are 61 de ani. Acesta luptă împotriva tânărului său elev pentru supraviețuire.

noiembrie

                În anul 2008 are loc o misiune de rutină ai cărei protagoniști sunt agentul CIA Devereaux și Mason, partenerul și prietenul pe care-l antrena. Din păcate, misiunea ia o turnură gravă, atunci când sunt implicate victime colaterale.

noiembrie

                Cinci ani mai târziu, retras din activitate, Devereaux este căutat și momit de un fost superior de-al său cu informații despre treburile lăsate neterminate. Trebuie să o protejeze pe Alice Fournier, un martor cheie capabil să divulge adevărul din spatele unei conspiraţii, care timp de câteva decenii a distrus numeroase vieţi. Ceea ce Peter nu ştie însă este că tocmai această misiune îl transformă într-o ţintă pentru cel care până nu demult îi era cel mai bun prieten, David Mason, unul dintre cei mai valoroşi oameni ai CIA-ului. În momentul în care toţi încep să suspecteze existenţa unei scurgeri de informaţii în interiorul agenţiei, pentru Devereaux nu mai există nicio regulă şi nicio persoană în care să mai poată avea încredere.

noiembrie

Pierce Brosnan este Peter Devereaux, aka Spionul de noiembrie, un om care a fost multă vreme în misiuni. Este un tip educat şi inteligent, dar este şi asasin, un agent profesionist, extrem de sigur pe sine, care e torturat şi traumatizat de meseria sa. A ajuns să se bucure de un dram de normalitate, cu toate acestea este încă bântuit de „păcatele” vieţii sale din trecut. Când îl cunoaştem noi, el va fi trecut deja prin cele două lumi în care trăieşte: viaţa sa întunecată de agent CIA şi viaţa civilizată şi liniştită din Lausanne;

november

Luke Bracey este David Mason, partenerul și prietenul antrenat de Devereaux. Mason are o replică care mi-a rămas întipărită în minte: „You’re bringing out the best of me”. David este neînfricat, curajos şi are talent de asasin;

david

Olga Kurylenko este Alice Fournier;

alice

Bill Smitrovich este John Hanley, fostul superior al lui Peter. Acesta îl repune pe Peter în drepturi;

john

Will Patton este Perry Weinstein, superiorul lui John;

perryAmila Terzimehić este asasinul Alexa, trimisă de Arkady pentru a „rezolva” problema;

Lazar Ritovski este generalul rus Arkady Federov, care candidează la președinția Rusiei.

Nu uita sa citesti
Related Posts

federov

                Având vasta experiență de spion (James Bond), Pierce Brosnan reușește să facă un rol remarcabil, dar totuși diferit. Mi-a fost dor să-l revăd în rol de spion. Până să-l văd interpretându-l pe agentul 007 în cele 4 filme, nu mi-a fost drag deloc de el ca actor. Brosnan face din personajul său un tip experimentat și inteligent și, în același timp, un asasin extrem de sigur pe sine. De ce Brosnan este poreclit de către colegii săi Spionul de noiembrie?! Pentru că… în urma lui nu rămâne nimic în viață. Pierce Brosnan a fost și producătorul acestui thriller cu spioni.

noiembrie

                Cel mai important este faptul că Pierce Brosnan nu și-a pierdut farmecul, acel stil caracteristic de a interpreta un spion cu replici tăioase și haioase. Subiectul filmului la început s-ar putea să vi se pară ambiguu. Dar totul vi se va clarifica pe parcurs. Dar să nu vă faceți iluzii. Când veți crede că totul s-a terminat, acțiunea o va lua în altă direcție. Spionul de noiembrie este un thriller care nu duce lipsă nimic. Veți întâlni tipe cu picioare lungi, bărbaţi cu abdomene bine lucrate şi, bineînţeles, împuşcături şi gloanţe care nu ating niciodată personajele principale. Dar până la urmă, cam aşa trebuie să fie un film cu spioni. Apropo, nu va lipsi scena în care Brosnan se delectează cu scotch, specific filmelor cu agentul 007.

noiembrie

                Pierce Brosnan a ales să lucreze atât în faţa camerei de filmat, cât şi în spatele ei, ca producător. Brosnan declara: „Mi s-a părut o idee minunată. Ca actor, mergi pe instinct şi pe intuiţie de cele mai multe ori, dar lucrarea lui Bill Granger este foarte bună. Devereaux este foarte bine conturat. Scenariştii au preluat toate nuanţele cărţii. Publicul iubeşte acest gen şi, atunci când filmul are sentiment şi scene de acţiune bune, speri să ai un film bun.”

noiembrie

                Scenaristul Gajdusek spunea: „Scopul adaptării poveştii pentru marele ecran a fost să dăm o imagine şi o voce personajelor extraordinare create de Granger. Prin Devereaux, am vrut să-i rămânem fideli lui Granger, prin Mason am găsit mijlocul de a ne adapta la timpuri”.

noiembrie

                Cum seria originală de cărţi se baza pe Războiul Rece şi pe istoria acelor vremuri, Finch şi Gajdusek au simţit nevoia unei actualizări. Finch spunea: „Aveam nevoie să aducem povestea în prezent, ceea ce însemna că trebuia să găsim locul geografic şi politica potrivite pentru realităţile actuale. Povestea pe care am folosit-o în scenariul nostru este una actuală, dar aminteşte prin desfăşurare şi dezvăluiri de perioada Războiului Rece şi de cumplitele seminţe aruncate la acea vreme.”

noiembrie

                Deşi în scenariul original, acţiunea se desfăşura la Berlin, costurile filmărilor acolo i-au făcut pe producători să caute alte locaţii, astfel că producătorul Sriram Das a vizitat multe dintre capitalele Europei de Est. Regizorul Roger Donaldson a fost aşa de impresionat de Belgrad, încât l-a văzut imediat ca pe un personaj în film şi a profitat de varietatea şi stilul peisajelor oferite de oraş. Scopul era să şteargă imaginea gri şi deprimantă de fostă metropolă comunistă şi să prezinte oraşul aşa cum este el: colorat, vibrant, cu o paletă culturală şi arhitecturală amestecată şi adesea unică.

noiembrie

                Dacă iubiți acest gen de film, Spionul de noiembrie este un film care nu trebuie să lipsească din colecția voastră de filme originale. Spionul de noiembrie a avut un succes moderat (la un buget de 15 milioane de dolari a avut încasări globale de 35 de milioane de dolari, din care 25 de milioane de dolari s-au încasat doar în SUA), dar Pierce Brosnan a anunțat că pregătește o continuare. Eu unul abia o aștept.

Spionul de noiembrie s-a lansat în România pe DVD și Blu-ray.

noiembrie

P.S.: Cu Luke Bracey ne vom reîntâlni în Point Break 3D, care va intra în cinematografe pe 1 ianuarie 2016. El îl va interpreta pe agentul FBI Johnny Utah în acest remake, rol care a fost al lui Keanu Reeves în originalul din 1991.

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise