Povești de groază americane

62

Îmi place foarte mult să mă uit la seriale, dar și mai mult îmi place să mă uit la seriale care au adunat măcar 4-5 sezoane, ca să nu agonizez săptămânal așteptând ca obsedata un nou episod. De aceea Povești de groază americane mi s-a părut o alegere perfectă, judecând și după subiectul antologiei. American Horror Story este acel gen de serie care își schimbă povestea și distribuția de la sezon la sezon – ador chestia asta, mai ales când apuc să văd un actor jucând 3-4 roluri diferite în același serial. În creația lui Ryan Murphy și Brad Falchuk, singurii actori care apar în toate cele 6 sezoane sunt Evan Peters (preferatul meu), Sarah Paulson și Lily Rabe. După cum o spune și titlul, serialul încântă publicul cu povești de groază, în care supranaturalul își face de multe ori de cap.

O altă parte bună a seriei este că numărul episoadelor per sezon nu e atât de mare încât să te plictisești, nu ai scene de umplutură. Având maxim 13 episoade fiecare, sezoanele reușesc să te înfioare, dar și să te emoționeze, deoarece creatorilor le place aparent conceptul de „poetic justice”, astfel încât nu vă așteptați să moară toată lumea la final și să vedeți numai mațe peste tot. Din contră, fiecare poveste are tonul său, nuanțele specifice, chiar dacă îți vor stârni aceleași reacții, motivele vor fi cu siguranță diferite. Am urmărit mult timp din umbră acest serial, așteptând momentul perfect să mă apuc de el, și chiar înțeleg de ce e atât de popular și continuă să impresioneze, deși, cum era de așteptat, calitatea sezoanelor a început să scadă nițel, în comparație cu primele 2-3. Acestea fiind spuse, iată și câteva amănunte despre fiecare sezon în parte:

Sezonul 1 – Murder House (12 episoade)

Acesta e sezonul care a dat tonul acțiunii, teleportând publicul într-o ditamai vila (care există și în realitate), în care se mută o familie destul de dezbinată, în încercarea de a-și regăsi drumul. Nu înțeleg ideea asta prezentă în multe filme de groază: de ce te-ar ajuta mutatul în altă parte să rezolvi o problemă? La urma urmei, durerea o porți în tine, supărările le cari cu tine oriunde te-ai duce. Cel puțin așa mi se pare mie. Oricum ar fi, acest sezon, urmărește evoluția lui Vivien, Ben și a fiicei lor, Violet, în Murder House, care e mai aglomerată decât s-ar fi așteptat ei. Folosindu-se de fantome în cel mai subtil mod, fără scene în care-ți apar în față spectre schimonosite sau alte cele, Murphy și Falchuk bagă groaza în tine pentru că-ți arată cum poate să funcționeze judecata bolnavă a unora.

Connie Britton, Dylan McDermott și Taissa Farmiga duc greul poveștii, alături de Jessica Lange (în rolul vecinei băgăcioase), Francis Conroy (menajera) și de Evan Peters (un adolescent cu probleme psihice destul de serioase). Nici ceilalți actori nu se lasă mai prejos, portretizând diferiți foști locatari ai casei: un cuplu de homosexuali care știu doar să se certe, doctorul nebun care a construit casa pentru soția sa, și alte fantome care au sufletul prins în această vilă. Violet mi s-a părut a fi cel mai fain construit personaj, de care te atașezi rapid și în care te și regăsești, la urma urmei, toți am fost adolescenți rebeli cu gura mare. A fost ca o gură de aer proaspăt să văd o poveste despre oameni și fantome în care fantomele știu ce sunt și interacționează cu cei vii de parcă ar avea același statut. Thumbs up pentru ideea asta!

Sezonul 2 – Asylum (13 episoade)

Obiectiv, mi s-a părut a fi cel mai bun sezon al seriei, armonizând extraordinar de frumos o suită de elemente aparent incompatibile. Avem un azil de nebuni condus cu o mână de fier de sister Jude (Jessica Lange), populat de ființe cu mințile împrăștiate, de criminali care necesită disciplină și de o mână de oameni aruncați acolo fără să aibă vreo vină. Fiind adepta dragostei cu forța, Jude încearcă să-i „ajute” pe cei de care este responsabilă, dar nu neapărat prin metode convenționale (rugăciune), ci și prin terapie cu electroșocuri, băi opărite și chiar ore întregi petrecute în spații închise, fără lumină – un soi de carcere. Locuitorii azilul începe să o razna de tot în momentul care își bagă diavolul coada – la propriu, și o serie de personaje încep să pretindă a fi fost răpite de extratereștri.

În poveste mai apar și un doctor odios care face experimente pe pacienți, un criminal în serie, care ia pielea victimelor ca suveniruri și o reporteriță obsedată să afle ce se întâmplă în spatele zidurilor groase ale azilului. Din nou, o mână de actori strălucesc mai tare ca alții, printre care Lange, Sarah Paulson, Even Peters, Lily Rabe și Zachary Quinto (mi-a părut rău că el nu mai apare și în alte sezoane). Răsturnările de situație și vâna anumitor personaje, care nu vor nicicum să se dea bătute, imprimă un ritm nebun poveștii, care te uimește tot mai tare de la episod la episod. Scena de dans în care se sincronizează toți nebunii și încep să cânte mi se pare fantastică, e raza de lumină dintr-un sezon întunecat și dureros, pentru că are rădăcinile bine fixate în realitate.

Sezonul 3 – Coven (13 episoade)

Subiectiv vorbind, e sezonul meu preferat: avem vrăjitoare clasice, care au puteri speciale (unele mai rele, altele mai bune), vrăjitoare care fac voodoo (Angela Bassett este absolut uimitoare la prima sa apariție în serial), o facțiune de vânători de vrăjitoare (deși frații Winchester ar fi intrat în pământ dacă i-ar fi văzut), un personaj care nu poate să moară (și ce rol face actrița – nu spun cine!!), ce să-ți dorești mai mult? Povestea acestui sezon se învârte în jurul unui sabat cam slăbit din New Orleans, în care au mai rămas doar Cordelia (Sarah Paulson), Queenie (Gabourey Sidibe), Nan (Jamie Brewer), Madison (Emma Roberts) și Zoe (Taissa Farmiga is back!!), noua achiziție. Desigur, mai există Suprema, Fiona Goode (Jessica Lange în cel mai elegant și spectaculos rol), cea mai puternică vrăjitoare care ar trebui să conducă sabatul și să aibă grijă de el, dar pe ea o doare undeva de asta.

De partea cealaltă, o avem pe Marie Laveau (Bassett), o vrăjitoare voodoo extraordinar de puternică, a cărei facțiune intră în conflict cu cea a Fionei, iar noul război dintre vrăjitoare chiar lasă victime, nu glumă. Pe parcurs mai apar și alte vrăjitoare în peisaj, unul dintre cele mai interesante fire narative fiind cel care urmărește evoluția viitoarei Supreme – nimeni nu știe cine va fi, ci doar că una din vrăjitoare va începe să capete noi puteri și va putea astfel să treacă Testul celor 7 minuni. Pe lângă Bassett, Paulson și Lange care fac ravagii cu prestațiile lor, Kathy Bates are și ea o interpretare memorabilă. Ăsta chiar e un sezon pe care trebuie să-l vezi indiferent dacă îți place AHS sau nu.

Nu uita sa citesti
Related Posts

Sezonul 4 – Freak Show (13 episoade)

Aici povestea o ia razna de tot – o avem pe Elsa Mars, care conduce propriul spectacol cu ciudați, din care fac parte tot soiul de specimene pe care societatea le urăște, pentru că se teme de ele. Un băiat cu clești de homar, o femeie cu trei sâni, un bărbat cu mâini nedezvoltate complet, o prințesă mică de mărimea unei păpuși, o femeie cu barbă, o tipă cu o putere de bărbat – iată adunătura pe care o conduce Elsa, o cântăreață ratată care încă mai speră să ajungă faimoasă. În poveste mai intervin un băiat de bani gata care vrea neapărat ca toți să-i facă pe plac, un clovn ucigaș, o pereche de profitori care vor să scoată bani de pe urma „ciudaților” și, piesa de rezistență, o femeie cu două capete. Sarah Paulson e fără discuție starul sezonului, trebuind să filmeze scenele de două ori (din cauza celor două capete).

Să mai menționez vocea extraordinară pe care o are? Cred că acesta e sezonul cu cel mai bun soundtrack, pentru că și Evan Peters și Elsa Mars mai au numere muzicale, pe lângă personajul jucat de Paulson. În ceea ce privește impactul și profunzimea mesajului, mi se pare că Freak Show chiar pune niște probleme care se manifestă și în societatea din zilele noastre – modul cum tratăm oamenii diferiți, maniera în care aceștia sunt adesea găsiți țapi ispășitori, cruzimea omului care refuză să cunoască, vrea doar să scape de ce-i deranjează lui rutina… E un sezon cu o notă foarte tristă, pentru că ciudățenia nu se aplică doar aspectului, poți fi considerat „un monstru, un ciudat” și datorită felului în care ești pe dinăuntru.

Sezonul 5 – Hotel (12 episoade)

Iată și mult așteptatul moment în care Lady Gaga își face apariția ca o regină pe scena AHS. Acțiunea desfășurându-se într-un hotel suspect de gol pentru cât e de mare, nu-i de mirare că personajele care totuși locuiesc pe-acolo sunt extrem de diferite. Vampiri, un polițist bântuit de un criminal în serie căruia nu-i poate da de urmă, un recepționist care se îmbracă în rochii și se machiază, pretinzând a fi noua Liz Taylor, fantome ale celor care au murit în chinuri în hotel… Amestecul e surprinzător, dar rezultatul nu se ridică la nivelul sezoanelor anterioare, deoarece spaima nu mai e provocată așa des de povestea în sine, ci de kilogramele de sânge în care se scaldă unii. Și atunci nu prea mai e spaimă, e scârbă.

Poate că absența Jessicăi Lange e motivul, oricum ar fi, sezonului îi lipsește ceva, atât la nivel de poveste, cât și de legături între personaje. Trecând peste toate acestea, trebuie neapărat remarcată Lady Gaga, care-și face debutul în televiziune ca un star, fiind pe cât de convingătoare în rolul Contesei, pe atât de remarcabil de elegantă. Firul narativ care urmărește povestea ei e cam cel mai interesant, deși nici povestea polițistului jucat de Wes Bentley nu e de lepădat. Mi-a plăcut în mod special episodul în care, de Halloween, se întâmplă și aici o minunăție cu fantomele (și în Murder House există o scenă foarte faină care se petrece tot atunci). De asemenea, am apreciat faptul că Paulson joacă un personaj care nu prea mai are așa multe nuanțe pozitive ca în trecut.

Sezonul 6 – Roanoke (10 episoade)

Iată că am asistat și la schimbarea formatului: nu mai avem de-a face cu povestea clasică, care se întâmplă într-un singur loc, cu o mână de personaje care interacționează timp de câteva episoade. De data aceasta, povestea e spusă sub forma unei serii TV: martorii care au supraviețuit unei situații oribile își povestesc pățaniile, ca la un interviu, întrerupți doar de cadrele în care actorii care le dau viață retrăiesc, pentru public, îngrozitoarele întâmplări. Apare desigur și sequel-ul, care te pune și mai rău pe fugă, dacă primul sezon nu te-a speriat destul.

Avem trei personaje importante: Shelby (jucată când de Lily Rabe, când de Sarah Paulson), soțul ei, Matt (Andre Holland/Cuba Gooding Jr.) și Lee, cumnata lui Shelby și sora lui Matt (Adina Porter/Angela Bassett), care se mută într-o casă aflată, se pare, pe un teritoriu blestemat. După ce Shelby și Matt se mută în maiestuosul conac sperând că-și vor lua viața de la capăt, lucrurile încep să o ia razna, ceea ce-l împinge pe Matt să o cheme pe Lee să facă puțin pe dădaca pentru Shelby, care devine terorizată la gândul că ar putea rămâne singură în casă. Cine terorizează familia Miller? The Butcher, jucată excelent de Kathy Bates, lidera coloniei Roanoke, care a dispărut fără urmă cu sute de ani în urmă.

Fantome, criminali, canibali, sânge, vrăjitoare, fantome asiatice (că asta mai lipsea), totul se combină pentru a băga spaima în familia Miller, care nu vrea să plece de pe teritoriul lui The Butcher, fantoma răzbunătoare căreia îi place să sfințească locul cu sângele musafirilor nepoftiți. Cred că sezonul ăsta a băgat cel mai tare frica în mine, e misterios, plin de tensiune, cam plin de sânge și mațe, e drept, dar excelent realizat, vizual vorbind. N-are rost să mai zic de actori, sunt geniali ca întotdeauna (păcat că Evan Peters apare așa puțin). Explorând teme precum abuzul de droguri, matriarhie vs. patriarhie, rasism, goana după faimă, „Roanoke” chiar impresionează publicul și-l ține alert, mereu pe punctul de a țipa. Abia aștept să văd ce va urma în sezonul 7.

62 Comentarii
 1. Cwfyrt spune

  cenforce post – cenforce vein brand viagra pills throb

 2. Vhuwyg spune

  cialis soft tabs online hunt – cialis super active online pink1 viagra oral jelly brain

 3. Qyimue spune

  cialis soft tabs pills city – viagra oral jelly fumble viagra oral jelly polite

 4. Oyeryb spune

  brand cialis night – zhewitra space penisole spot

 5. Gchvak spune

  priligy explode – aurogra life cialis with dapoxetine pant

 6. Oucgdt spune

  buy viagra professional fork – viagra professional dismal levitra oral jelly online own

 7. Akopne spune

  simvastatin halt – zocor influence lipitor private

 8. Wbjgtv spune

  rosuvastatin usual – ezetimibe forward caduet buy drug

 9. Qnfgdc spune

  order nitroglycerin without prescription – indapamide 1.5mg pills buy valsartan pill

 10. Ptgkkj spune

  buy generic metoprolol 100mg – buy cozaar 25mg adalat 30mg oral

 11. Ncuopv spune

  order lanoxin 250 mg online – digoxin 250mg tablet how to get lasix without a prescription

 12. Xtflik spune

  buy generic famvir for sale – order generic famciclovir 250mg buy generic valcivir 500mg

 13. Tyrndt spune

  oral ketoconazole 200mg – brand itraconazole 100 mg sporanox sale

 14. Jucllu spune

  order prandin 2mg – order prandin 2mg without prescription order jardiance 25mg sale

 15. Iitqot spune

  buy micronase 5mg without prescription – glyburide 5mg tablet order forxiga for sale

 16. Ycrxau spune

  depo-medrol without a doctor prescription – purchase astelin nasal spray astelin 10ml us

 17. Xgxulo spune

  desloratadine online – generic flixotide strongest over the counter asthma

 18. Yzejwy spune

  zithromax 500mg cheap – buy cheap generic tinidazole buy ciplox for sale

 19. Enocsj spune

  clindamycin sale – order generic cefixime purchase chloramphenicol online

 20. Tdstbe spune

  buy cheap generic amoxicillin – generic cefadroxil 500mg order ciprofloxacin pills

 21. Nhwgwy spune

  buy amoxiclav sale – cipro 1000mg generic brand cipro 1000mg

 22. Xejcjz spune

  hydroxyzine oral – nortriptyline 25mg sale order endep 25mg for sale

 23. Bvppjx spune

  order clomipramine 50mg online – purchase amoxapine pills buy doxepin generic

 24. Dvryot spune

  generic seroquel – buy cheap generic ziprasidone eskalith pill

 25. Lafvao spune

  order clozaril 100mg online cheap – buy glimepiride 4mg generic buy famotidine 20mg pills

 26. Dptnwj spune

  cost zidovudine 300 mg – purchase zyloprim pills

 27. Kqtmtt spune

  glucophage pills – glycomet 1000mg cost lincocin for sale

 28. Odrjdf spune

  furosemide medication – candesartan online order buy capoten without a prescription

 29. Qukdxp spune

  acillin oral buy doxycycline sale amoxil canada

 30. Srhdhk spune

  order flagyl 200mg without prescription – azithromycin order buy zithromax generic

 31. Mjjfdc spune

  buy valacyclovir 500mg without prescription – valtrex 500mg pill order acyclovir 800mg sale

 32. Coqcau spune

  where can i buy flagyl – clindamycin cheap zithromax 500mg drug

 33. Xngkwo spune

  where to buy baycip without a prescription – clavulanate pills augmentin 625mg tablet

 34. Kaqevz spune

  proscar without prescription buy generic diflucan diflucan 100mg uk

 35. Qskell spune

  order finasteride generic diflucan 100mg pills buy diflucan without a prescription

 36. Nkhdle spune

  buy zofran generic purchase ondansetron buy aldactone online

 37. Waglid spune

  flomax 0.4mg drug tamsulosin medication buy celecoxib 200mg generic

 38. Xajgtg spune

  cost cialis cost cialis 5mg discount cialis

 39. Qfraff spune

  synthroid buy online synthroid 150mcg generic cheap synthroid online

 40. Caypju spune

  purchase amoxiclav for sale clavulanate pills buy augmentin 375mg generic

 41. Xxmwcw spune

  semaglutide 14mg sale purchase semaglutide sale buy semaglutide generic

 42. Gwmlyw spune

  buy clomiphene pill buy clomid 100mg pill serophene ca

 43. Botrig spune

  vardenafil 20mg pills levitra 20mg tablet

 44. Fywlwt spune

  order synthroid pills levothyroxine over the counter levothyroxine for sale online

 45. Unzdyw spune

  albuterol uk albuterol 4mg for sale buy albuterol pills

 46. Gceleg spune

  amoxil online buy amoxil without a prescription amoxil without prescription

 47. Nhlawn spune

  prednisolone ca cheap prednisolone tablets prednisolone 40mg without prescription

 48. Chdsst spune
 49. Sweevu spune

  generic azithromycin 250mg buy azithromycin cheap buy generic azithromycin for sale

 50. Wwivap spune

  purchase gabapentin pill cost neurontin 100mg

 51. Zznouw spune

  buy azithromycin 250mg online zithromax 250mg canada buy generic azithromycin for sale

 52. Nvuuvn spune

  sleeping pills online buy modafinil for sale

 53. Poavrn spune

  order generic isotretinoin order isotretinoin 20mg pills buy isotretinoin generic

 54. Vyunkc spune

  dr prescribed acne medication oral crotamiton best teen acne treatment products

 55. Rgkvjx spune

  heartburn medication that works fast buy zyloprim online cheap

 56. Btkcne spune

  deltasone over the counter prednisone 10mg for sale

 57. Bwpihi spune

  prescription drug for sleep promethazine without prescription

 58. Hanwmd spune

  different types of allergy medicine allergy medication without side effects strongest otc allergy med

 59. Aurelian spune

  Într-adevăr Avramescu, o recenzie excelentă. O să mă pun și eu să-l caut. Pare bun din ce a scris Mona. Și să știi că și pe mine m-a plictisit Game of thrones. În schimb mi-a plăcut Westowrld. Poate o să scrieți o recenzie și la acest serial, mai ales că am văzut că vă documentați și dați detalii despre cum a fost făcut. Astfel de chestii mă interesează. 🙂

  1. Mona Carla Gîlcă spune

   Mulțumesc! ^_^ Probabil Alex va face recenzie la Westworld, eu tocmai m-am apucat de Better Caul Saul 😀

 60. Avramescu Alexandru Virgil spune

  M-ai innebunit. Poate o sa-i mai acord o sansa. Dar eu ma uit la un episod. M-am invatat de la Game of thrones. M-am fortat sa vad 3 sezoane desi nu mi-a placut de la primul episod. Eu asa fac de atunci. Vad un episod. Nu-mi place nici nu ma mai uit. Dar asa frumos ai scris de acest serial ca o sa incerc sa-l vizionez si sa nu ma opresc dupa primul episod. Cine stie?! Poate va reusi sa ma prinda.

  1. Mona Carla Gîlcă spune

   :)) poate nu ți-a plăcut tema primului sezon, alege unul din sezoanele care te-ar atrage ca subiect și începe cu ăla, au legături între ele sezoanele, dar foarte subtil, nu-i musai să le vezi în ordine ^_^

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata