Prieten și dușman, un thriller fascinant și dur

                Ultimul film al marelui regizor Alan J. Pakula, Prieten și dușman, titlu original The devil’s own, este un thriller realizat în anul 1997. Trebuie să recunosc că atunci când l-am văzut prima dată pe HBO nu mi-a plăcut. Singurul lucru pe care l-am ținut minte este că a fost foarte captivant, dar că nu mi-a plăcut finalul. Înainte nu-mi plăceau filmele care nu se terminau cum dorea suflețelul meu. Între timp, am mai crescut și privesc cu alți ochi filmele. Cum am văzut că a fost reeditat în România de Empire Film și am dat de el pe un raft la prețul de 10 lei, n-am putut să mă abțin și l-am cumpărat. Cu această ocazie l-am revăzut și pot să spun că cei 2 actori din rolurile principale sunt excepționali. Cu această ocazie veți revedea turnurile gemene din New York care au fost doborâte în anul 2001. Turnurile gemene au fost un adevărat simbol și au apărut în foarte multe filme realizate la Hollywood. Dar despre ce este vorba în acest thriller?!

Prieten și dușman

                În anul 1972, tânărul de 8 anișori Frankie McGGuire a văzut cum tatăl său este ucis de soldații Armatei Britanice, pentru că acesta era un simpatizant al Armatei Republicane Irlandeze (IRA). Frankie avea să crească cu o ură inimaginabilă pentru Armata Britanică, sperând ca într-o bună zi să-i ucidă pe criminalii părintelui său. Astfel, în anul 1992, adultul Frankie și alți 3 simpatizanți IRA sunt vânați de trupele comando ale Armatei Britanice în Belfast.

Prieten și dușman

                Frankie McGuire, în această răzbunare, a devenit un fanatic IRA. Devine răspunzător pentru moartea a 11 soldați din armata regulată, 7 ofițeri RUC și a nenumărați membri ai forțelor paramilitare loialiste. Nu a fost prins niciodată, astfel nu a făcut nici măcar o zi de închisoare.

Prieten și dușman

                Acesta părăseşte Irlanda în timpul unei reprize de negocieri privind încetarea focului, având asupra sa o sumă mare de bani. Se îndreptă spre New York pentru a cumpăra rachete STINGER. Fără aceste rachete cei de la IRA nu au nicio șansă împotriva elicopterelor care-i vânează. Ajuns în New York, Frankie primește ajutorul unui judecător american partizan al cauzei irlandeze, Peter Fitzsimmons.

Prieten și dușman

                Astfel, Frankie ajunge să locuiască în casa unui poliţist onest, Tom, care nu are habar cine este în realitate bărbatul care i s-a prezentat sub numele Rory Devaney. Rory îşi respectă mandatul şi încearcă să cumpere rachetele de la un traficant, Billy Burke, dar lucrurile scapă de sub control, odată cu presiunea din partea britanicilor. Frankie ajunge să se înțeleagă cu familia lui Tom și cei 2 devin prieteni. Tom află însă prea târziu pe cine a adăpostit sub acoperiș. Întrebarea care trebuie să v-o puneți este: cine va învinge? Prietenia sau datoria de polițist?! Nu veți afla decât urmărind acest thriller încântător.

Prieten și dușman

                Cei 2 actori din rolurile principale sunt cei ma bine cotați actori ai ultimului deceniu: Harrison Ford și Brad Pitt.

Harrison Ford este sergentul Tom O’Meara. Este însurat cu Sheila (Margaret Colin) și are 3 fete: Bridget (Julia Stiles), Morgan (Ashley Carin) și Annie (Kelly Singer);

Prieten și dușman

Brad Pitt este Frankie McGuire, un fanatic IRA, care se prezintă sub numele de Rory Devaney;

Prieten și dușman

Rubén Blades este Edwin Diaz, partenerul lui Tom;

Prieten și dușman

Treat Williams este Billy Burke, traficantul de arme care face rost de rachetele STINGER;

Prieten și dușman

George Hearn este Peter Fitzsimmons, judecătorul judecător american partizan al cauzei irlandeze, care îi găseşte lui Frankie gazda;

Prieten și dușman

Natascha McElhone esta Megan Doherty, dădaca familiei Fitzsimmons. Ea este sora prietenului decedat al lui Frankie.

Prieten și dușman

                Prieten şi duşman este un film pe care n-aveţi voie să-l rataţi. Pelicula vă va prinde din primele clipe, iar genericul este fantastic cu ochii lui Frankie şi melodia irlandeză God be with you. Este un film impresionant!!! „Un thriller fascinant şi dur!” (Neil Rosen, NY 1).

                Cel mai corect rezumat ar fi: „Un om captiv în propriul destin, altul la datorie. Doi oameni, fiecare de partea cealaltă a legii, sunt pe cale să pornească un RĂZBOI.”

Prieten și dușman

                În continuare vă invit să urmăriți trailerul acestui thriller fascinant:

                Prieten și dușman s-a lansat în România pe DVD.

dvd

10 lei

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.

Cmentariile sunt închise