Primul om pe Lună

„Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire.”

1

Neil Armstrong e una dintre personalitățile despre care au auzit foarte mulți, dar despre care puțini știu multe detalii. Într-adevăr, a fost primul om pe lună dar, în rest, nici eu nu știam prea multe în ceea ce privește viața sa personală, caracterul său sau munca depusă ca să ajungă să aibă acest privilegiu. Aseară, am avut ocazia să urmăresc filmul biografic First Man – Primul om pe lună în avanpremieră, la Grand Cinema din Băneasa, de unde am plecat convinsă că am urmărit prima peliculă pe anul ăsta nominalizată la „Cel mai bun film” la Oscaruri. Damien Chazelle, cel care a ajuns să regizeze filmul în locul lui Clint Eastwood, și-a adus la bord echipa cu care a câștigat șase Oscaruri acum doi ani. Nu știu dacă filmul va da lovitura la aceleași categorii ca La La Land, dar Justin Hurwitz (coloana sonoră) și Ryan Gosling ar merita cu prisosință să fie premiați. Justin Hurwitz, aflat la a patra colaborare cu Chazelle, ține spectatorii pe jar cu o coloană sonoră extraordinară. Când auzi teraminul la final, parcă și muzica îți pare de pe altă lume, nu doar reușita extraordinară a unei echipe de temerari.

Filmul e amețitor, la propriu și la figurat. Nici nu începe bine și parcă te ia de cap. Camera joacă încontinuu și te face să te simți ca bieții astronauți care trebuie să se adapteze unor condiții terifiante ca să fie trimiși în spațiu. Nu e un film pentru persoanele care suferă de claustrofobie sau care amețesc după ce se apleacă să se lege la pantofi. Lăsând gluma la o parte, camera te ajută să intri și tu în viața personajelor, ai aceleași senzații fizice și trăiești aceleași emoții ca ele atunci când se lansează o rachetă sau când afli că experimentul a eșuat și participanții au murit. Mi-a plăcut enorm că regizorul a insistat să surprindă multe prim-planuri, fiindcă Ryan Gosling și Claire Foy au niște ochi albaștri care vorbesc neîncetat. M-a impresionat cât de bine a jucat Claire Foy în rolul lui Janet Armstrong, soția marelui astronaut. A fost unul dintre rarele filme în timpul căruia, deși am ținut cu personajele, am refuzat să mă pun în locul lor, fiindcă n-am nici măcar curaj să-mi imaginez cum aș fi reacționat eu în locul lor.

Bazat pe cartea First Man: The Life of Neil A. Armstrong, scrisă de James R. Hansen, scenariul îndulcește numeroasele secvențe pline de dialoguri tehnice oferind publicului și destule secvențe despre familia Armstrong. Astfel, avem șansa de a afla și caracterul omului care a pășit prima oară pe Lună. Cap de familie, tată și soț devotat, prieten loial, Neil Armstrong pare a fi un bărbat model. Dar asta nu-l scutește de tragedii, care îi scot la iveală firea taciturnă și ușor aspră. Mi-a plăcut mult și contrastul dintre el și Buzz Aldrin, cei doi oameni care au pășit pe Lună (Michael Collins, al treilea membru al echipajului, a rămas pe orbită pe tot parcursul aselenizării). În timp ce Buzz (Corey Stoll) este guraliv, ahtiat să placă publicului, cam plin de sine și egoist, Neil este tăcut, concentrat, interesat de misiunea în sine, nu de rolul lui în ea. Spre deosebire de colegul său antipatic de volubil, Neil își vede de treaba lui și nu se dă bătut nici măcar când publicul se întoarce împotriva proiectului NASA, odată cu politicienii.

Primul proiect regizat de Chazelle care nu are ca temă muzica s-a dovedit a fi o biografie încântătoare, cu multe nuanțe dramatice. Deși tânăr, acest regizor promițător își încântă fanii cu un nou proiect emoționant, care nu plictisește nici măcar o clipă. Deși nu există niciun personaj negativ propriu-zis, există tensiune, momente copleșitoare și durere. Stau și mă gândesc și tot nu pot să înțeleg tăria și curajul unor asemenea oameni, dispuși să-și riște viețile ca să descopere ceva în folosul omenirii, nu în folosul lor, personal. Nu înțeleg nici puterea soțiilor care și-au așteptat bărbații și n-au luat-o razna de emoție. Nu le înțeleg, dar le aplaud, fiindcă oamenii dispuși să facă ceva ca să ajute omenirea să înainteze sunt adevărații eroi, cei care ar trebui slăviți. Ca de obicei, îți poți da seama că un film e bun atunci când te ține cu sufletul la gură, deși știi foarte bine cum s-au încheiat evenimentele în viața reală. Ro Image 2000 vă invită să vedeți First Man – Primul om pe Lună în cinematografe începând cu data de 12 octombrie. O lecție de istorie pe care o veți reține pentru totdeauna!

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

1
Postează un comentariu

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
filme online Recent comment authors
filme online
Vizitator

super film. ryan joaca magnific ca intodeauna