Prințul Persiei: Nisipurile timpului, aventuri în timpuri preistorice

0

                Prințul Persiei: Nisipurile timpului, titlu original Prince of Persia: Sands of Time e un film de aventuri lansat în 2010, regizat de Mike Newell, după un scenariu scris de Boaz Yakin şi Doug Miro. Vă sună cunoscut titlul?! Probabil cei care adoră jocurile pe PC sau console vor recunoaşte acest titlu. Scenariul a fost inspirat din jocul Prince of Persia creat de Jordan Mechner. Chiar dacă filmul se bazează pe jocul Sands of Time cu siguranţă veţi recunoaşte elemente din Warriror Within şi The Two Thrones. Cei care nu au jucat acest joc cu siguranţă vor fi uimiţi de cascadoriile care vă vor tăia răsuflarea.

Prințul Persiei

                Se spune că unele vieți sunt legate de-a lungul timpului, legate de o chemare străveche care are ecou peste secole: DESTINUL. Cu mult timp în urmă într-un tărâm îndepărtat, s-ar dicat un imperiu ce se întindea de la  stepele din China până la țărmurile Mediteranei. Acest imperiu era Persia.  Fioroasă în bătălii, înțeleaptă în izbânzi,  acolo unde mergea sabia persană, urma ordinea.

Prințul Persiei

                Acțiunea ne poartă în orașul regal Nasaf, unde regele persan Sharaman, domnea împreună cu fratele său Nizam după principiile loialității și fraternității. Regele avea 2 fii care-i audceau mare bucurie. Dar în ochii zeilor familia regelui nu era completă. Nu până în ziua în care a văzut un act de curaj al unui orfan pe nume Dastan de pe străzile din Nasaf.  Mișcat de ce văzuse, regele l-a adoptat pe orfan, un fiu dără sânge regal care nu tânjea la tronul său. Dar poate se mai pregătea ceva în acea zi, ceva  dincolo de simpla înțelegere, ziua în care un băiat provenit dintr-unul din cele mai neașteptate locuri devenea un prinț al Persiei.

Prințul Persiei

                15 ani mai târziu acțiunea ne poartă în orașul sfânt Alamut. Problema e că o iscoadă a persanilor a descoperit că în Alamatut se dac săbii, sulițe, arme care sunt vândute inamicilor. Cei 3 frați, Tus, Garsiv și Dastan se ceartă care din ei să atace Alamut. Doar că Dastan crede că în zorii zilei va fi masacru, așa că pe timp de noapte Dastan atacă de unul singur orașul luptându-se cu gărzile imperiale. . Astfel, Dastan intră în posesia prețiosului pumnal.

Prințul Persiei

                Dastan îi dăruiește tatălui mantia de rugăciune a regentului din din Alamut, cea mai sfântă din ținuturile răsăritene. Doar că… Când regele o partă, acesta moare, iar Dastan e acuzat de trădare și uciderea regelui. Pentru a-și dovedi nevinovăția tânărul prinț împreună cu prințesa Tamina și pumnalul fermecat cor încerca să împiedice Nisipurile Timpului să cadă în mâini nepotrivite. De ce e așa important Pumnalul Timpului?! E o armă în stare să controleze timpul: să-i încetinească scurgerea sau să-l dea înapoi. Nimeni nu și-ar da seama în afară de cel care folosește ce se întâmplă.

Prințul Persiei

Jake Gyllenhaal e prințul Dastan, leul din Persia. Dastan, înseamnă în limba persană „poveste”;

dastan

Gemma Arteron e Tamina, prințesa Alamutului viitoarea soție a lui Tus;

tamina

Ben Kingsley e Nizam, fratele regelui Sharman și unchiul celor 3 frați;

nizam

Alfred Molina e Sheik Amar un antrepenor necinstit;

amar

Toby Kebbell e Garsiv fratele mijlociu;

garsiv

Richard Coyle e Tus, fratele cel mare care trebuie să devină rege după moartea tatălui lor;

tus

Ronald Pickup e regele Sharaman, tatăl lui Tus și Garsiv și tatăl adoptiv al lui Dastan.

Sharaman

                Creatorul jocului a lucrat alături de echipă la dezvoltarea scenariului pentru a rămâne fideli viziunii lui Mechner. Bineînţeles una din grijile creatorului jocului era ca filmul Prinţul Persiei  să fie un film bun. El cchiar spunea: „Nimeni nu face un astfel de film mai bine decât Jerry Bruckheimer”.  Filmările ai avut loc în Maroc pentru că producătorul și regizorul au fost uimiți de peisaje. Cum spunea Bruckhaimer: „Filmul are loc într-un ținut îndepărtat, iar Marocul care peisaje uluitoare, de la munți și văi, până la deșert.”. Chiar și Newell spunea: „Ceea ce e minunat în Maroc e acest contrast surprinzător între verdele cel mai iridescent și ariditatea absolută.”

Prințul Persiei

                Cel mai mult timp le-a luat producătorilor să-și dea seama ce design de pumnal să aleagă. Era foarte importantpentru că acesta elibera Nisipurile Timpuluiși trebuia să corespundă acelei epoci, dar să fie și special. Au fost realizate 30 de pumnale până când a fost ales cel pe care-l vedem în film. Cei de la recuzită, decoruri, costume s-au dat peste cap să realizeze ceea ce producătorii aveau nevoie pe platoruile de filmare, nu doar din punct de vedere creativ, ci să contribuie în mod veridic la prezentarea acelei perioade.

Prințul Persiei

                Prima dată rolul lui Dastan i-a fost oferit lui Hrithik Roshan. Înainte ca Jake Gyllenhaal să primească rolul se zvonește că că rolul le-a fost ofertat și actorilor Orlando Bloom și Zac Efron. Criticii de specialitate au descris filmul ca fiind o confruntatre între Pirații din Caraibe și Regele Scorpion. Deși e ecranizarea cu cele mai mari încasări care are la bază un joc video, cei de la Disney nu a vrut să riște cu o continuare. La un buget de 150-200 de milioane de dolari, filmul a avut încasări de doar 336,4 milioane de dolari (doar 90,76 milioane de dolari în SUA).

                În România Prințul Persiei: Nisipurile timpului  s-a lansat pe DVD și Blu-ray. Pe Blu-ray veți putea viziona ca bonusuri scene șterse și cum s-a reliazat Prințul Persiei: Nisipurile timpului.

Prințul Persiei

[review]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar