Red Sparrow – un thriller seducător

1

Aseară am avut la cinematograful Cinema City din AFI Palace Cotroceni neașteptata plăcere de a o cunoaște pe Dominika Egorova (Jennifer Lawrence), o femme fatale pregătită de serviciile secrete rusești, în programul Red Sparrow. Filmul cu spioni Red Sparrow regizat de Francis Lawrence este distribuit de Odeon și este disponibil inclusiv în format IMAX din 2 martie.

Francis Lawrence (nicio relație cu actrița Jennifer Lawrence – pură coincidență de nume) este un regizor cunoscut pentru videoclipuri muzicale dar și pentru filme ca seria The Hunger Games în care Jennifer a fost tot protagonistă, I Am Legend sau Constantine (unul din preferatele mele). După ultimul capitol din Jocurile Foamei în 2015 revine la început de primăvară cu un thriller dur cu spioni ruși și americani. De data asta Jennifer Lawrence trece prin niște probe care fac Jocurile Foamei să pară jocuri de tabără pentru copii.

Balerina Dominkina Egorova se găsește în situația de alege între a fi redusă la tăcere definitiv sau a fi recrutată în programul Red Sparrow, după ce este martoră într-o operațiune secretă de asasinaj politic. Am mai auzit noi povești asemănătoare însă nu originalitatea subiectului te ține captiv până la final ci traseul protagonistei până acolo și maniera în care este executat acesta. De la o balerină cu piciorul rupt până la o spioancă seducătoare care își joacă inamicii personali pe degete.

Rating-ul N-15 ar fi putut la fel de bine să fie IM-18 pentru nuditatea afișată nu în puține scene. Adesea se argumentează că violența și sexul din filmele menite să fie blockbustere de sală IMAX sunt gratuite și nejustificate de altceva în afara dorinței de vinde bilete. În cazul Red Sparrow aș zice că lucrurile nu stau neapărat așa, cuplul violență-sex justificându-și în majoritatea timpului șederea, întărind duritatea poveștii. Bine, dacă stai să te gândești mai din ansamblu, parcă prea insistă pe ideea că spioancele rusești te înnebunesc în pat de le spui tot.

Jennifer Lawrence știe să joace, nu numai să-și arate trupul în toată splendoarea. Personajul ei are trăiri și reacții realiste, care demonstrează că nu se lasă cu una cu două și nu face aceeași greșeală de două ori. Fragilă la început, Dominika în scurt timp o armă umană peste așteptări de puternică. A fost o scenă de luptă care mi-a dat ceva fiori tocmai datorită realismului brutal cu care a fost executată. Lawrence știe cum s-o încaseze, nu doar să dea. Ce-i drept a sa vrabie mai are până o ajunge pe blonda atomică a lui Charlize Theron.

Joel Edgerton este spionul american a cărui încredere trebuie s-o câștige Dominika, Nate Nash (un nume parcă inspirat de filmele americane cu spioni). Acest actor încă nu a reușit să mă convingă pe deplin. Recent am putut să-l vedem sub formă de orc în Bright, un film Netflix subapreciat din punctul meu de vedere, unde joacă destul de bine chiar dacă nu-i vedem adevărata față, dând suflet personajului. Aici nu prea îi mai iese. Știu că este agent secret și ar trebui să nu arate prea multe emoții, chiar dacă scenariul îi cere să aibă o mică slăbiciune pentru Dominika. Dar aș fi vrut să-i dea mai multă credibilitate personajului său, să mă facă să cântăresc cu seriozitate și perspectiva din care vede el misiunea.

Alt actor cunoscut în rândul distribuției este Jeremy Irons. Rolul său de general în cadrul serviciilor secrete mi-a amintit puțin de cazul Assassin’s Creed, unde mi s-a părut că a fost racolat doar pentru fața cunoscută dar nu i-a fost scris un rol pe măsură. În Red Sparrow rolul este scris ceva mai bine dar parcă tot nu este mai interesant în afara de impresia că este un veritabil conducător și atât.

 

Din punct de vedere vizual nu mi se pare un film de văzut neapărat în formatul IMAX cu toate că nu-ți strică câteodată să savurezi mișcările seducătoare ale unor femme fatale pe cel mai mare ecran. Peisajele urbane în care se desfășoară acțiunea, ba sărăcăcioase ba luxoase în cazul unor camere de hotel comunică și ele ceva din răceala scenariului. Coloana sonoră nu este ceva deosebit, în afara piesei pentru balerine nu-mi aduc aminte de nimic..

Luat la bani mărunți, nu se distinge prea tare față de alte filme de gen, mai mult pentru că personajele nu reușesc să te convingă cu totul să ții la ele, altfel povestea în sine este captivantă. Cu siguranță este mai bun decât mă așteptam, având în vedere recenziile negative.

Deși nu m-a sedus până la capăt și nu m-a dat pe spate, Red Sparrow este un thriller chiar bunicel pentru cinefilii care știu să aprecieze un film reușit cu spioni.

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

1
Postează un comentariu

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
maria Recent comment authors
maria
Vizitator

Un film de nouta 6 Red Sparrow, in opinia mea