Scarface, un alt film excepțional cu gangsteri

                Scarface din 1983 este versiunea modernizată a clasicului film cu gangsteri al lui Howard Hawks, Scarface din 1932. Viziunea regizorului Brian De Palma, sângeroasă, excesivă, revoltătoare și splendid construită, se bazează pe un scenariu scris de Oliver Stone. Al Pacino face un rol de neuitat interpretându-l pe gangsterul Tony Montana. Al Pacino și Robert De Niro sunt 2 actori care parcă s-au născut să interpreteze roluri de gangsteri.

all

                În mai 1980, Fidel Castro a deschis portul Mariel, din Cuba, cu intenția aparentă de a lăsa o parte din cubanezi să se întâlnească cu rudele lor din SUA. În 72 de ore, 3.000 de vase americane se îndreptau spre Cuba. Curând a devenit evident că proprietarii vaselor erau obligați să aducă în SUA nu rudele, ci surplusul închisorilor cubaneze. Din cei 125.000 de refugiați, aproape 25.000 dintre ei aveau cazier.

dance

                Scarface începe cu imagini de arhivă ale fluxului de refugiați cubanezi în SUA, care dau de la început filmului o dimensiune politică esențială. Tony Montana și prietenul său apropiat, Manny Ray fug din Cuba și ajung refugiați în Miami. Tony ucide o personalitate puternică cubaneză, acesta fiind motivul pentru care Montana își câștigă dreptul de a fugi din lagărele de refugiați și ajunge să hoinărească prin SUA. După ce încearcă fără succes să își câștige „pâinea” în mod legal, Montana și Ray ajung să lucreze pentru Frank Lopez, un lord a drogurilor, pentru a vinde cocaină. Tony are o ascensiune rapidă și devine puternic, dar dușmanii săi și paranoia lui duc la distrugerea imperiului său.

friends

                Ascensiunea și căderea lui din statutul de gangster modern sunt prezentate ca un spectacol fulminant. Regizorul subliniază constant nebunia modei și a muzicii anilor ’70, pentru a le contrasta cu scenele de violență și trădare.

kill

                Cei mai importanți actori care dau viață personajelor sunt:

Al Pacino – Tony Montana, un emigrant cubanez care devine un lord al drogurilor. Pentru acest rol, Al Pacino a primit o nominalizare la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal;

al pacino

Steven Bauer este Manny Ray, cel mai bun prieten al lui Tony și mâna lui dreaptă. Steven Bauer, pentru acest rol, a primit o nominalizare la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar;

manny

Michelle Pfeiffer este Elvira Hancock, viitoarea soție a lui Tony și o dependentă de droguri. Până la acest rol, Michelle Pfeiffer era o actriță necunoscută, acest rol propulsând-o cu adevărat. Starul filmului, Al Pacino, și regizorul Brian De Palma s-au contrazis pe seama cooptării actriței;

michelle pfieffer

Mary Elizabeth Mastrantonio este Gina Montana, sora lui Tony;

mary elizabeth mastratonio

Nu uita sa citesti

Madame Web

Related Posts

Wish

Napoleon

Robert Loggia este Frank Lopez, un lord al drogurilor, care îl angajează inițial pe Tony;

frank lopez

Harris Yulin este Mel Brenstein, un ofițer de poliție corupt;

Mel Brenstein

Paul Shenar este Alejandro Sosa, un lord al drogurilor internațional.

sosa

                Criticii au declarat că acest remake este un film cu gangsteri „postmodern”. Scarface este o narațiune în stil clasic, iar deznodământul său este cutremurător. Scenaristul filmului, Oliver Stone, când a scris scenariul filmului se lupta cu dependența de cocaină.

cocaina

                Regizorul Brian De Palma, regizor ce va aduce în anul 1987 pe marile ecrane un alt film cu gangsteri, Incoruptibilii, duce la extrem, într-o manieră nouă, una din temele tradiționale ale filmelor cu gangsteri: obsesia eroului de a deține controlul asupra teritoriului său și pierderea inevitabilă a acestui control. Tony visează să aibă putere absolută asupra propriului corp, asupra inimilor și preferințelor celor apropiați, asupra imperiului său criminal (ceea ce ne aduce aminte de Nașul).

atac

                Alături de trilogia Nașul, Scarface este un din cele mai bune filme cu gansteri, cu un plot și personaje foarte bine creionate. Conform celor de la LatinoReview.com, Tony Montana va reveni pe marile ecrane într-un remake al acestei pelicule. Dar acesta va fi transformat dintr-un imigrant cubanez într-un dealear mexican de droguri. Eu, sincer, sper să nu-l strice.

vana

                În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul acestui film:

                Filmul s-a lansat și în România pe DVD și blu-ray. Eu l-am achiziționat din ziarul România Liberă pe DVD, dar din păcate, filmul are sunet stereo. Pe vremea când l-am cumpărat nu eram așa înnebunit după calitate (sunet și imagine).

bd

 

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise