Teroare în Istanbul, titlu original Taken 2, continuă aventurile fostului agent operativ CIA, Bryan Mills. După ce s-a văzut nevoit să-şi salveze fata, răpită în timpul unei excursii la Paris, din mâinile unor traficanţi de carne vie albanezi, de această dată rolurile se schimbă. Părinții sunt răpiți, iar Kim încearcă să-i salveze. De producție și scenariu s-a ocupat neobositul Luc Besson. Regizor, în schimb, a fost ales Olivier Megatron, regizorul filmelor Colombiana și Curierul 3. Tot el se va ocupa și de regia următorului film din serie. Am vrut să vizionez acest film la cinema. Am fost cu niște prieteni la Timișoara și, ca să merite drumul, aveam în plan să vizionăm 3 filme: 007: Skyfall, Looper și Taken 2. Am vizionat Skyfall, dar celor de la Cinema City li s-a stricat aparatura și nu am mai putut viziona celelalte 2 filme. Așa că, în momentul în care Teroare în Istanbul a fost lansat pe DVD și blu-ray, l-am achiziționat pe blu-ray.
La un an după evenimentele din Paris, Bryan pleacă într-o excursie in Istanbul. Acesta rămâne surprins primind vizita fiicei sale Kim şi a fostei sale soţii Lenore. Reuniunea fericită devină amară în momentul în care Lenore e răpită de oamenii care lucrează pentru Murad Hoxha. Murad e angajatorul oamenilor care, în clădirea Paris, au răpit-o şi omorât-o pe prietena lui Kim, Amanda. Murad este tatăl lui Marko, unul dintre infractorii pe care i-a asasinat Bryan Mills, și care a jurat să nu închidă ochii înainte de a-i plăti nord-americanului cu aceeaşi monedă pentru faptul că le-a îndoliat familiile. Cu Lenore ținută ostatic și Kim urmărită, Mills trebuie să utilizeze toate abilitățile sale letale pentru a le salva și pentru a elimina orice urmăritor care caută răzbunare împotriva lui.
După cum spuneam, pentru Teroare în Paris, Liam Neeson a primit un milion de dolari. Ceea ce nu am spus este că a semnat și un contract care stipula că nu va exista niciun sequel. Cu palmaresul mult mai încărcat, atunci când a venit timpul să negocieze pentru Teroare în Istanbul, actorul și-a permis să ceară un salariu impresionant de 10 milioane de dolari. Pentru Teroare în LA, actorul a fost remunerat cu 20 de milioane de dolari.
Actorii primei părți se întorc, singurul actor nou fiind tatăl lui Marko, Murad. Murad este interpretat de actorul croat Rade Serbedzija.
Evident, filmului nu-i lipsește acțiunea. Urmează un alt lanţ de crime, împuşcături, explozii, lupte corp la corp, urmăriri şi salturi de pe clădiri pe care fanii primului film le vor savura din plin. Din păcate, nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor mele. Mi s-a părut mai slab decât prima parte. Dar am așteptări foarte mari de la ultima parte.
Faptul că producătorii au mutat acțiunea din Paris în Istanbul este unul din plusurile acestui film. Capitala Turciei, cu bazarul ei ultra-aglomerat, străzile înguste şi arhitectura complicată de mileniile de demolări şi construcţii, complică și mai mult misiunea lui Mills, aceea de a scăpa de o întreagă armată de albanezi hotărâţi să-l facă să plătească, în cele mai dureroase moduri, pentru tratamentul aplicat fraţilor lor întru fărădelegi.
M-a dezamăgit enorm un singur lucru. Kim nu are carnet de conducere, dar Bryan a învățat-o să conducă. În timpul urmării, ea conduce mașina și o conduce așa de bine încât nu ai spune că nu are carnet de conducere. Se deplasează cu o viteză amețitoare pe acele străzi înguste, iar când ajunge la ambasada americană și militarii trag în mașină, nimeni nu pățește nimic și, nefiind atentă la drum, mai face și un viraj de dreapta strâmt. Foarte aberant. Dar, în rest, scenele de acțiune sunt credibile. Cinstit, sunt fericit că răpitorii sunt albanezi și nu sunt români. 🙂
Regizorul reuşeşte să creeze suficientă tensiune astfel încât să vă țină înțepeniți în fotolii în timp ce filmul rulează pe televizor.. Coloana sonoră este superb aleasă și are un ritm inspirat, potrivit urmăririlor de maşini şi confruntărilor fizice dintre protagonişti. Efectele sonore?! Super!!! Doar filmul are sunet DTS-HD 5.1 pe blu-ray. Se aud superb împușcăturile, motoarele mașinilor și bătăile cu pumnii.
Ca o comparație, Teroare în Paris a fost foarte imprevizibil, pe când Teroare în Istanbul este foarte previzibil. Am intuit fiecare mișcare a eroului transformat în Rambo. De ce tocmai Rambo?! Pentru că distruge de unul singur mafia albaneză.
Neeson a declarat că Bryan este sătul să mai ucidă oameni: „S-a transformat fizic într-un fel de maşină de ucis odată cu programarea scopului său, acela de a elimina tipii cei răi. Cred că una din cele mai mari griji ale sale este că această maşină va prelua controlul în detrimentul fiinţei umane. De dragul soţiei şi al fiicei sale, îşi doreşte să se oprească”.
În continuare vă invit să urmăriți trailer-ul acestui film:
Teroare în Istanbul s-a lansat în România, după cum spuneam și mai sus, pe DVD și blu-ray.
[review]
[rwp-review id=”0″]
[…] Mă aşteptam să fie cel mai bun film din serie, dar nu a fost aşa. Este mai bun decât Taken 2: Teroare în Instanbul, dar nu e mai bun decât Taken: Teroare în Paris. Olivier Megaton revine şi regizează aceast […]