Teenage Mutant Ninja Turtles, mușchetarii moderni

                Ieri am văzut Teenage Mutant Ninja Turtles la Timișoara, la Cinema City. Am fost de la 14:20, pentru că rula în sala 1, a doua sală ca mărime. Cei ajunși deja pe la vârsta de 30 de ani știu probabil câte ceva despre Țestoasele Ninja și cine sunt ele. Ele au mai fost aduse pe marele ecran în ’90, ’91 și ’93. Cu siguranță picii au văzut desenele animate. Acum, la aproape douăzeci de ani distanță, iată că Țestoasele Ninja revin în cinematografe. Țestoasele Ninja este bazat pe personajele Teenage Mutant Ninja Turtles create de Peter Laird și Kevin Eastman, după un scenariu de Josh Appelbaum, André Nemec și Evan Daugherty. Producător e Michael Bay și regizor Jonathan Liebesman. Fiind o producție Michael Bay, filmul vine cu urmăriri de maşini, scene ingenios coregrafiate, pe o pantă înzăpezită sau pe turnul unei clădiri, şi nişte ţestoase pe care e imposibil să nu le iubiți, indiferent că ați văzut sau nu animațiile sau celelalte 3 ecranizări.

1

                Peste metropola New York s-a aşternut ÎNTUNERICUL. Shredder şi Clanul Piciorului controlează tot, de la poliţie la politicieni. Oraşul are nevoie de eroi. Patru fraţi orfani se ridică deasupra existenţei terne şi jalnice de sub pământ şi descoperă că destinul lor este să devină acei eroi: Ţestoasele Ninja. Pentru a salva oraşul de planul diabolic al lui Shredder şi al acoliţilor săi, Ţestoasele trebuie să facă echipă cu neînfricata jurnalistă April şi descurcăreţul său cameraman, Vern Fenwick.

2

                Țestoasele Ninja 3D este extraordinar: are scene spectaculoase de luptă, efectele speciale sunt bine lucrate, iar țestoasele sunt realizate cât de poate de realist. Însă cel care atrage atenția este eroul negativ, Shredder, o combinație între un samurai și robot, cu o armură tehnologizată și impozantă.

3

                Cine nu cunoaște Țestoasele Ninja? Probabil cei mai tineri care nu au crescut cu aceste animații. În continuare voi prezenta actorii care dau viață personajelor:

Pete Ploszek este Leonardo aka Leo (voce Johnny Knoxville). A fost numit după pictorul şi sculptorul italian Leonardo da Vinci. Arma preferată: Săbiile Katana. Culoarea măştii: albastru. Este cel mai mare dintre cei patru fraţi. E faimos pentru curajul cu care îşi asumă poziţia de lider. E expert în Kenjutsu, o disciplină a artei Ninjutsu care foloseşte sabia;

leo

Alan Ritchson este Raphael aka Ralph. A fost numit după pictorul şi arhitectul italian Rafaello. Arma preferată: Twin Sai. Culoarea măştii: roşu. Este „băiatul rău” dintre cele patru ţestoase. Are un temperament agresiv şi o fire irascibilă. E cel mai defensiv şi cel mai bătăios dintre cei patru fraţi. Deşi îşi necăjeşte mereu fraţii, e oricând gata să le ia apărarea;

raph

Noel Fisher este Michelangelo aka Mickey. A fost numit după artistul renascentist Michelangelo Buonarroti. Arma preferată: Nunceagul. Culoarea măştii: portocaliu. Este cel mai tânăr dintre fraţi. E mereu pus pe şotii şi pe glume. Mikey e cel care detensionează situaţiile cu umorul său şi adoră să le facă farse fraţilor săi. Îi plac jocurile video, dar cel mai mult îi place pizza;

mickey

Jeremy Howard este Donatello aka Donnie. A fost numit după artistul renascentist Donatello. Arma preferată: Bo Staff. Culoarea măştii: violet. Cel mai deştept dintre fraţi. Este inginer şi inventator. Cu siguranţă, cel mai puţin violent dintre cei patru;

donnie

Danny Woodburn este Splinter (voce Tony Shalhoub). Cum țestoasele erau ademenite de ispitele tinereții, Splinter știa că într-o zi cei 4 frați vor vrea să se ducă la suprafață și atunci vor fi respinși. Știa că trebuie să aibă grijă de ele și să fie ca un tată pentru ele. Trebuia să le pregătească pe plan mental și fizic. Pentru a le proteja, a învățat de unul singur tehnica ninjutsu. Țestoasele au învățat progresând incredibil de repede. Darul lor era totodată și pasiunea lor. Nu puteau trăi fără artele marțiale;

splinter

Megan Fox este reporterul April O’Neil;

april

Will Arnett este cameramanul Vern Fenwick, îndrăgostit de April;

vern

William Fichtner este Eric Sacks. Eric s-a născut în Japonia, într-o bază militară din Okinawa. Tatăl său a fost în Vietnam și nu s-a mai întors. Astfel, Eric a devenit un străin pe tărâm nou. Un ciudat și un deznădăjduit. Dar cineva… l-a salvat. L-a învățat lecții ce mai târziu le-a împărtășit tatălui lui April. În secolul 9, un comandant militar rău stăpânea Japonia. A otrăvit alimentarea cu apă. A adus epocile întunecate. Bolile și cei suferinzi au crescut vertiginos. Dar într-o zi s-a ridicat un erou. A descoperit antidotul la otrava comandantului militar. Remediul. Tatăl lui April cu Erick au încercat să recreeze remediul. Au dezvoltat un agent mutagen capabil să stimuleze auto-repararea la un nivel celular. În cazul unui atac chimic, acest mutagen ar fi putut inversa efectele lui. Dar o dată cu explozia laboratorului… mutagenul a fost distrus;

eric

Tohoru Masamune este Shredder, șeful Clanului Piciorului. El vrea să stăpânească orașul New York;

schredder

Nu uita sa citesti

Bad Boys for Life

Spies in Disguise

Whoopi Goldberg este Bernadette Thompson, șefa lui April;

Bernadette

Minae Noji este Karai, fiica înfiată a lui Shredder.

karai

                Ţestoasele au replicile şi atitudinea credibilă a unor adolescenţi şi alcătuiesc un soi de grup comic. Veselia lor debordantă, poantele, mai ales naive, dar distractive, vă vor molipsi cu bună-dispoziţie. Realizarea țestoaselor s-a făcut cu ajutorul animaţiei computerizate – CGI. Rezultatele muncii lor sînt uimitoare. Realizarea ţestoaselor e impresionantă, de la textura reptiliană a pielii, la pulsaţiile musculare şi mimică. Nu mai arată ca nişte costume de cauciuc vorbitoare (cum a fost realizată trilogia din anii ’90).

4

                Splinter, pe de altă parte, nu mai este maestrul Hamato Yoshi, din animație, ci un simplu şobolan de laborator care a suferit mutaţii. William Fichtner joacă un personaj suficient de complex, a cărui duplicitate şi inteligenţă depăşesc universul broscuţelor-adolescenţi. Megan Fox, din punctul meu de vedere, se achită bine de rol. Este expresivă și foarte potrivită pentru rol.

5

                Sunt voci din industria animaţiei și a efectelor vizuale care spun că animaţia din film este mediocră, că designul broaștelor nu este OK. Aceste personaje, create în 1984 de Peter Laird și Kevin Eastman, Ţestoasele Ninja, încearcă să cucerească publicul cu aventurile lor. Nu este un film în care se pune accentul pe violenţă. Luptele lor, în stilul artelor marţiale, sînt completate cu replici înţelepte preluate de la senseiul lor, șobolanul Splinter.

6

Ce spun criticii de peste ocean despre Teenage Mutant Ninja Turtles?

1. „Filmul este, în esenţă, un nou Transformers: o producţie tipică Michael Bay, cu distrugeri în masă, panică generală, trăsnete, replici naive, promovări de mărci, explozii şi, evident, Megan Fox. Shredder (Tohoru Masamune) este un samurai care îşi pune pe el o armură, esenţializând toată gloria lui strălucitoare, metalică, agresivă, ce îl transformă practic într-un Megatron japonez. Urmează o bătălie în toată legea, în care mii de new-yorkezi sunt prinşi la mijloc. Într-una din secvenţe se răstoarnă un zgârie-nori, iar eroii sunt suspendaţi sus în aer, pe fundalul unui strălucitor cer albastru, exact ca în al treilea Transformers”.

7

2. „Un film impresionant, cu multă acţiune şi cu umor, dar cu o acţiune naivă care, deopotrivă, îl avantajează şi îl dezavantajează. Noul film nu îi va convinge pe cei care nu sunt deja fani, însă, privind dincolo de modificările la nivel vizual, fanii vor găsi multe lucruri pe care le vor îndrăgi. Una dintre scenele remarcabile are loc pe o pantă înzăpezită a unui munte (deşi e discutabil dacă există aşa ceva lângă New York), atunci când ţestoasele şi adversarii lor alunecă la vale cu tot haosul de rigoare. Secvenţa este bine coregrafiată şi într-adevăr ţine publicul în priză, fiind una dintre scenele de acţiune remarcabile ale acestei veri”.

8

                La realizarea animaţiei filmului Teenage Mutant Ninja Turtles au participat peste 400 de animatori. Ada Bogoevici Soci, fondatorul blogului desenelecopilăriei.com, spunea că „Ţestoasele Ninja este una dintre acele francize care se pot metamorfoza și plia pe gusturile oricărui copil, ale oricărei generaţii. Deși s-a lansat în anii ’80, ani caracterizaţi prin excentricitatea lor, filmul Ţestoasele Ninja a reușit să facă cu succes tranziţia de la o serie de benzi desenate și un serial animat cu patru ţestoase copilăroase la un serial 3D, care păstrează componenţa ludică, dar îi adaugă și una mai serioasă, această nouă caracteristică fiind vizibilă și în noul film al lui Michael Bay”.

9

                Teenage Mutant Ninja Turtles  este un film perfect pentru o după amiază de week-end, aşa că mergeţi să vedeţi aventurile eroilor care ne-au marcat copilăria, într-o versiune hollywoodiană explozivă. Un film pentru toate vârstele şi de mii de ori mai bun decât prima trilogie! Continuarea este programată pentru 3 iunie 2016.

10

                În continuare vă invit să urmăriţi trailer-ul acestui film:

P.S.: Abia aştept să se lanseze pe blu-ray 3D să-l revăd şi, bineînţeles, să-l adaug la colecţia de filme originale!!!

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Cmentariile sunt închise