Am stat și m-am gândit destul de mult până m-am decis dacă să scriu sau nu despre un serial foarte promițător, care a fost din păcate suspendat, după 3 sezoane. Acum 2 ani a apărut ultimul sezon deci nu mai există, din păcate, șanse să mai fie continuată povestea. Serialul în cauză se numește Lie to me, mi-a fost recomandat de mulți prieteni cu gusturi excelente, cinematografic vorbind, iar acum a venit rândul meu să-l recomand mai departe. Deși sunt super frustrată și enervată de faptul că producția a fost sistată, sunt recunoscătoare măcar pentru cele 3 sezoane pe care le-am putut viziona. Vă spun sincer, de la House încoace n-am mai văzut un personaj atât de nebun, plin de sine, dar charismatic, inteligent și surprinzător. Plus că are un accent, de înnebunești. Dr. Cal Lightman este un expert în citirea limbajului corpului și a expresiilor faciale, de aceea nici o tentativă de înșelăciune sau fraudă nu rămâne nedescoperită, tipul e ca un poligraf ambulant (plus că e mai practic și eficient), citește cele mai intime gânduri ale unui om doar uitându-se la felul în care zâmbește, își așază părul sau își ascunde privirea. Lightman Group, firma pe care o deține în coproprietate cu dr. Gillian Foster, are clienți care mai de care mai diferiți, de la miliardari înșelați până la tineri rebeli, de la Casa Albă și până la FBI. De aceea fiecare episod cuprinde 2 cazuri de cele mai multe ori, pe care Lightman și Gillian le tratează în paralel, dar pe care nu le lasă niciodată fără răspuns. Pentru cei interesați, puteți citi cărțile lui Paul Elkman, cel mai cunoscut expert în recunoașterea expresiilor faciale, ale cărui cercetări au stat la baza serialului Lie to me.
Pentru că firma este foarte solicitată, Lightman (Tim Roth) are și 2 învățăcei, Eli Loker (Brendan Hines) – cel care își petrece mai mult timp în laborator, analizând materialele audio și video care constituie probe în diferitele procese sau investigații, și Ria Torres (Monica Raymund) – un talent înnăscut, capabilă să analizeze orice micro-expresie și s-o identifice corect, fără să-și fi muncit creierii ani de-a rândul pentru a învăța tehnici de depistare a minciunilor. Interacțiunea dintre cei 2 și ‘maestru’ stârnește râsul mai mereu, pentru că Lightman se contrazice mai tot timpul cu Ria, iar pe Loker îl tratează de parcă ar fi musca de pe perete; cu toate acestea, cei doi nu dezertează și continuă să aducă o contribuție importantă în rezolvarea cazurilor; se pare că stilul pe care Lightman îl abordează când vine vorba de mentorat angajații chiar dă roade. Relația cu asociata sa, Gillian Foster (Kelli Williams) este și mai interesantă, pentru că ea îi este și cea mai apropiată prietenă: loialitatea care-i unește pe cei doi, respectul și grija pe care și le poartă unul altuia, riscurile pe care și le asumă ca să-și protejeze firma îi transformă în adevărați camarazi, nimic nu pare imposibil pentru această echipă atât de unită și inteligentă. Plus că în poveste mai apar și diferiți agenți FBI sau simpli polițiști, care sunt mereu dispuși să dea o mână de ajutor atunci când un caz pare imposibil de dus la capăt. Și vă dați seama că odată cu acești reprezentanți ai legii apar și situațiile explozive, gloanțele ce nu-și ratează ținta și tot soiul de psihopați.
Nici viața privată a doctorului nu este neglijată, așa că din primele episoade ne sunt prezentate fiica și fosta sa soție, 2 personaje pe cât de interesante, pe atât de amuzante. Fosta apare mai rar, dar mereu produce răsturnări de situație demne de tot râsul, dar fiica, Emily (Hayley McFarland), e prezentă în aproape toate episoadele. La fel de șireată și spirituală ca tatăl său, Emily îl aduce mereu cu picioarele pe pământ și reușește să-l descifreze atunci când nimeni nu pare să-i înțeleagă comportamentul. Pentru că incredibila capacitate a lui Lightman de a citi oamenii este direct proporțională cu imposibila misiune de a-l citi pe el, reacțiile sale sunt mereu imprevizibile, iar spiritul său nonconformist e mereu pregătit să atace, pentru a-și ascunde mai bine propriile gânduri. Incisiv, arțăgos, intuitiv, viclean și pe alocuri șocant, Cal Lightman este un personaj de neuitat; mic și rău, dacă ar fi să-i fac cea mai scurtă descriere; ce să mai spun despre replicile lui care-s pur și simplu geniale, raționamentele lui și spiritul de observație ieșit din comun, capacitatea de a planifica în detaliu diferitele maniere de a aborda suspecții. Tipul e un geniu, fără îndoială, iar fiecare scenă cu el fie te învață ceva nou despre comportamentul uman sau felul în care fața unui om poate să mintă, fie te face să te tăvălești pe jos de râs. Ori amândouă. Vizionați-l – lupta pentru descoperirea adevărului n-a fost nicicând atât de antrenantă și îndrăzneață!
Coloana sonoră merită și ea lăudată, dar cel mai tare e de departe intro-ul, pe care vă invit să-l ascultați! Sigur îmi veți da dreptate!
[review]
[rwp-review id=”0″]