Tombstone, se va face dreptate!

0

                Tombstone e un western regizat de George P Cosmatos după un scenariu scris de Kevin Jarre (care trebuia să fie și regizorul) lansat în 1993. Scenariul are la bază evenimentele din Tombstone, Arizona și include împușcăturile de O.K. Corral și răzbunarea lui Earp. Tombstone (Piatră de mormânt) e un oraş care s-a dezvoltat rapid situat  în sudul statului Arizoma în comitatul Cochise, din SUA, în apropiere cu granița cu Mexicul. Localitatea a fost întemeiată în anul 1877 de geologul Edward L. Schieffelin, care a descoperit în regiune zăcăminte de argint. De-a lungul timpului s-au realizat alte 11 filme care merită menționate cu acest șerif: Wild Bill Hickok (1923), Forntier Marshal (1934, 1939), Tombstone, the town too tough to die (1942), My darling Clementine (1946), Wichita (1955), Gunfight at the O.K. Corall (1957), Hour of the gun (1967), Doc (1971), Wyatt Earp (1994) şi Wyatt Earp’s revenge (2012).

Tombstone

                În 1879, războiul civil s-a terminat, iar înflorirea economică ce a urmat a încurajat migrația spre vest. Fermieri, agricultori, prospectori, ucigași și hoți își caută norocul. Mânătorii de turme transformă orașele în tabere înarmate cu rata crimei mai mare decât în New York-ul și Los Angeles-ul de azi. Din acest haos s-a ivit legendarul om al legii, Wyatt Earp, care a renunțat la insignă și la armă pentru a duce o viață liniștită alături de familia sa. Prietenul lui Earp, John „Doc” Holliday, un gentleman din sud, devenit pistolar și cartofor, se duce în vast, sperând că în clima uscată tuberculoza lui se va vindeca. În Arizona se descoperă argint. Tombstone devine regele orașelor cu dezvoltare rapidă, în care se vând cele mai moderne articole din Paris, direct din căruțe.

Tombstone

                Atrași de această atmosferă de lăcomie, peste 100 de răufăcători exilați din Texas se adună ca să formeze o bandă nemiloasă, cunoscută după brâurile lor roșii. Ei sunt primul exemplu de crimă organizată din America. Își spuneau Cowboy-i.  Doar că Wyatt Earp (Kurt Russell) își face apariția în Tombstone alături  de cei 2 frați ai săi: Virgil (Sam Elliott) și Morgan (Bill Paxton) pentru a duce o viață liniștită și să se îmbogățească. Doar că cei 3 împreună cu Doc Holiday (Val Kilmer) se pun rău cu banda răufăcătorilor condusă de De „Curly Bill” Brocius (Powers Boothe) și Johnny Ringo (Michael Biehn).  Bineînțeles totul va culmina cu o confruntare sângeroasă.

Tombstone

                Kurt Russell a citit o mulțime de povești ale lui Wyatt Earp la care a avut acces prin Wyatt Earp III. Producătorii au vrut să recreeze povestea cât mai fidel față de realitate. Frații Earp nu a venit să civilizeze orașul. Au venit să se îmbogățească la fel cum au făcut și cowboy-i sau speculanții care vin într-un oraș prosper. Au venit să facă afaceri ca facă bani. Din punctul meu de vedere Kurtt Russell și Kevin Kostner (versiunea din 1994) sunt cei mai buni interpreți ai lui Wyatt Earp. Doar că în acest film e prezentată latura umană a lui Earp.

Tombstone

                În celelalte filme Wyatt Earp e doar un om al legii. Un om al legii corect. Nu au fost explorate celelalte laturi ale caracterului său. Avea o latură întunecată. Era un bărbat care nu se ferea să trișeze la cărți sau să-și înșele soția. E o ființă umanp, are defecte, păcate. A făcut lucruri bune, rele și intermediare. El nu e Waytt Earp eroul, ci Waytt Earp omul, iar Kurt Russell îl portretizează magistral pe acest erou al Americii.

Tombstone

                Față de celelalte ecranizări mi-a plăcut prezentarea lui Doc Holliday și a lui Waytt Earp. Au o relație foarte interesantă, de-a dreptul bizară. Doc l-a ajutat să găsească un om pe care-l urmărise în Texas, pe vremea când Earp era șerif, și de atunci au devenit prieteni. E un cuplu ciudat, pentru că Earp era un om al legii corect, pe când Doc era… Jocul de cărți era o profesie respectabilă, își putea apăra onoarea ucigându-i pe cei care-l făceau trișor. Au fost tot timpul unul alături de celălalt. Niciodată nu încălcau anumite limite. În celelalte ecranizări a fost sugerată o rivalitate între ei.

Nu uita sa citesti

Fast X

Related Posts

Tombstone

                Doc Holliday era fiul lunui aristrocat foarte educat din sud, năsut în 1851, pe malul râului Chattahoochee,  iar tatăl lui a devenit primar în Valdosta, Georgia. S-a îndrăgostit de verișoara lui primară, care s-a călugărit.  De aceea s-a dus în nord, după Războiul Civil, și a studiat stomatologia. Apoi a aflat că are tuberculoză și s-a dedicat plăcerilor sale, care erau: să bea, să ucidă și să joace cărți. Era un ucigaș cu sânge rece care te putea omorî în orice clipă. Fiind deja condamnat la moarte din cauza bolii, își trăia fiecare zi de parcă ar fi fost ultima. Nu-i era frică nimeni și de nimic.

Tombstone

                Virgil Earp reprezintă legea din orice epocă. E încăpățânat, puternic, dur și are principii. Nu avea insignă când a ajuns în Tombstone, dar imediat după ce a ajuns a vrut s-o obțină.  Morgan Earp e mezinul familiei. E un tip romantic care crede în doctrina spiritualistă. Își idolatrizează frații mai mari și vrea să devină demn de ei.

Tombstone

                Josephine Satah Marcus (Dana Delany) era o fată bogată din San Francisco, provenită dintr-o familie evreiască care a fugit de acasă cu o trupă de teatru. Avea fantasma romantică a Vestului și a eroului tipic din Vest. Era o femeie energică. Era înnebunită după Waytt pentru că el reprezenta imaginea eroului puternic și tăcut, care rezolvă totul.

Tombstone

                Toate personajele sunt complexe, dezvoltate. În distribuție îi veți mai recunoaște pe: Charlton Heston, Stephen Lang, Thomas Haden Church, Michael Rooker,  Billy Bob Thornton, John Corbett, Billy Zane și Terry O’Quinn.

                Tombstone s-a lansat în România pe Blu-ray. Ca bonusuri veți putea viziona: cum s-a realizat Tombstone, scenariul original al regizorului, trailere și spoturi TV toate subtitrate în limba română.

Tombstone

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata