0

Il traditore / Trădătorul este o dramă scrisă şi regizată de Marco Bellocchio, despre viaţa lui Tommaso Buscetta, primul informator din interiorul mafiei siciliene a anilor 1980. 

Din distribuţie fac parte: Pierfrancesco Favino, Maria Fernanda Cândido, Fabrizio Ferracane, Fausto Russo Alesi şi Luigi Lo Cascio.

Am văzut Il traditore / Trădătorul la Cinema Elvire Popesco. Acţiunea se întinde pe parcursul a 30 de ani, de la începutul anilor 1970 până la sfârşitul anilor 1990. Filmul are aerul autoritar al istoriei oficiale: uneori solid şi cu sclipiri de inspiraţie, alteori cu dialoguri mult prea lungi în sala de judecată şi momente statice.

Tema centrală a peliculei este procesul senzaţional împotriva mafiei siciliene din 1986, în care sute de mafioţi au fost condamnaţi pe baza mărturiilor unor informatori, cel mai important dintre aceştia fiind Tommaso Buscetta. El a fost cel care a uimit pe toată lumea atunci când a săvârşit păcatul suprem: a trădat Cosa Nostra.

Il traditore ne prezintă viaţa lui Buscetta, de la un tânăr din Palermo care începe să lucreze în lumea crudă a mafiei, până la un bătrân care cumpără în mod paranoic arme semiautomate de la supermarketul local doar pentru că au o reducere specială.

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

Marco Bellocchio îşi începe filmul cu un eveniment uriaş: întâlnirea clanurilor mafiei din 1980 care pun la cale un plan detaliat de a face afaceri cu heroină. Se simte tensiunea dintre membrii clanului. Însuşi Tommaso este furios pentru dependenţa fiului său de heroină, acesta fiind, de altfel, singurul moment în care filmul ne arată ce efecte devastatoare are consumul de heroină.

La scurt timp de la această întâlnire, Tommaso îşi duce familia la Rio de Janeiro şi îşi controlează afacerile de acolo. Însă, absenţa sa din Italia este o greşeală gravă. Membrii familiei sale rămaşi în Italia sunt atacaţi de mafie, iar în Brazilia Tommaso este arestat şi apoi extrădat.

Din cauza presiunilor, el ia o decizie ce va schimba istoria Mafiei: aceea de a-l întâlni pe judecătorul Giovanni Falcone și de a-și trăda jurământul de credință făcut clanului Cosa Nostra.

Trădătorul / Il Traditore este cel de-al 26-lea film al lui Marco Bellocchio (80 de ani), care i-a adus acestuia cea de-a şaptea nominalizare la Palme d’Or şi a reprezentat propunerea Italiei pentru Oscar 2020.

Distribuit de Independenţa Film, Trădătorul / Il Traditore a ajuns în cinematografe vineri, 21 februarie 2020. Vizionare plăcută!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata