Trilogia Lord of the Rings

                Filmul este ecranizarea trilogiei scrise de J.R.R. Tolkien, The Lord of the Rings. Această trilogie regizată de Peter Jackson trebuie considerată o singură operă. Urmărită consecutiv, trilogia formată din The Fellowship of the ring (2001) (Frăţia inelului), The two towers (2002) (Cele două trunuri) şi The return of the king (2003) (Întoarcerea regelui) curge unitar, de la prologul spectaculos până la genericul de final, fiind o epopee.

                Această trilogie a avut un succes fenomenal și a luat o mulțime de Oscar-uri. Toate cele 3 episoade au fost filmate pe durata unei singure perioade de 16 luni. Până în prezent, a încasat aproape 3 miliarde de dolari, mai mult decât orice trilogie, depășind ca încasări până și filmele Star Wars. Peter Jackson nu a reușit să uimească doar spectatorii, ci și criticii. Fiecare film a figurat în vârful clasamentelor de toate felurile, iar trilogia a reușit performanța să aibă 30 de nominalizări la Oscar.

                Dacă ați văzut filmele, nu vă va surprinde faptul că toate 3 au câştigat Oscarul pentru efecte vizuale. Cu toate aceastea, figura lui Gollum a captat atenția publicului. Cu mintea și corpul distruse de dependența de puternicul inel, Gollum trece de la ură la autofobie și chiar la voioșie. Creat pe baza mișcărilor și a vocii actorului Andy Serkins, Gollum a fost creat în totalitate pe calculator și totuși este credibil, ca un personaj real.

gollum

                Poate că aceasta este marea realizare a lui Jackson: a ținut cont de faptul că spectacolul și efectele tehnice nu sunt de ajuns pentru a face un film mare. Deși este plin de hobiți, elfi și vrăjitori, personajele din film sunt foarte umane. Gollum are regrete, încearcă să fie bun și îl ia peste pe picior pe „hobitul cel gras” Sam, interpretat magistral de Sean Astin.

sam

                Vrăjitorul Gandalf este perfect interpretat de Sir Ian McKellan – uneori nebunatic, puterea şi autoritatea sa rămân, însă incontestabile.

gandalf

                Hobiţii Frodo şi Sam se transformă din nişte aventurieri bravi, dar naivi, în adevăraţi eroi, atunci când pe coastele Muntelui de Foc, li se revelă teribilul adevăr al misiunii lor.

friends

                Decorurile sunt aproape la fel de memorabile ca personajele. Trilogia a fost filmată în întregime în Noua Zeelandă, ţara natală a lui Peter Jackson, şi a fost adăugată un pic de magie digitală pentru a crea peisaje uluitoare. Una din cele mai memorabile scene din finalul spectaculos al filmului este aprinderea semnalelor luminoase; pe măsură ce muzica tot creşte în intensitate, camera trece de la un vârf de munte la altul, imaginea fiind copleşitoare.

brothers

                Este remarcabil că Jackson, împreună cu scenariştii Fran Walsh şi Philippa Boyens, a reuşit să stăpânească şi să controleze o cantitate mare, densă şi greu de manevrat de material sursă, transformând-o într-o poveste antrenantă şi fermecătoare.

fellowship

                Prima parte a trilogiei, începe cu un prolog scurt, dar dramatic, aflăm că Sauron şi-a investit puterea într-un inel, pe care l-a pierdut într-o bătălie cumplită împotriva unei coaliţii formate din elfi şi oameni. După un parcurs complicat, inelul ajunge la micuţul hobit Frodo Baggins. Tot ce știe Bilbo despre Inel este faptul că, în clipa în care îl pune pe deget, devine invizibil, dar el habar nu are că se află în posesia celui mai puternic Inel creat vreodată. Ajuns la bătrânețe, cu ocazia împlinirii a 111 ani, Bilbo îi dă inelul moștenitorului său – Frodo Baggins, la insistențele marelui vrăjitor Gandalf cel Gri, care bănuia puterea care zace în inel. După ce suspiciunile îi sunt confirmate, rămâne de datoria lui Frodo să ducă inelul departe de Comitat și să-l distrugă, pentru a împiedica supremația lui Sauron. Împreună cu bunii lui prieteni, Sam, Merry și Pippin, Frodo pornește într-o călătorie periculoasă, unde întâlnește obstacole la tot pasul, dar este ajutat de elfii Elrond, Legolas și Arwen și de bravul Aragorn.

fellowship of the ring extended

                Frăţia inelului, pentru că despre acest film este vorbaa fost premiat cu 4 premii Oscar pentru: cea mai bună imagine, cele mai bune efecte vizuale, cel mai bun machiaj şi cea mai bună coloană sonoră. The Lord of the rings: The Fellowship of the ring a avut o durată de 178 minute. Varianta extinsă a acestuia, care apărut şi la noi pe blu-ray are 228 minute.

two towers

                În The Lord of the rings: The two towers, lupta pentru supravieţuire continuă pe Pământul de Mijloc. După întâlnirea pe care a avut-o cu ceata de Uruk-hai şi moartea lui Boromir, Frăţia s-a rupt în două: Frodo şi Sam au plecat singuri în încercarea lor de a distruge inelul, în timp ce Aragorn, Gimli şi Legolas pleacă în urmărirea Uruk-haiilor ce îi au prizonieri pe Merry şi Pippin. Într-o seară, Uruk-haii sunt atacaţi şi ucişi de ceata lui Eomer, iar Merry şi Pippin folosesc acest atac pentru a scăpa în pădurea Fangorn unde îl întâlnesc pe Arbore Bărbos, un Ent al pădurii. Cei trei pleacă spre consiliul enţilor pentru a vedea dacă enţii se implică şi ei în acest război. Aragorn, Gimli şi Legolas îl reîntâlnesc în pădure pe Gandalf, transformat acuma în Gandalf cel Alb. Cei patru pleacă spre regele Theoden şi reuşesc să îl scape pe acesta de sub vraja lui Saruman. Theoden îşi conduce oamenii spre cetatea Helm’s Deep, unde se pregătește să înfrunte oastea de Uruk-hai a lui Saruman. Pe drum, grupul este atacat însă de wargi, iar Aragorn este aproape ucis. În tot acest timp, Frodo îl capturează pe Gollum şi cu ajutorul acestuia ajunge la Poarta Neagră. În încercarea de a găsi un alt drum, este capturat de Faramir, fratele lui Boromir. După ce cetatea în care Frodo, Sam şi Gollum sunt ţinuţi este atacată, Faramir îi eliberează şi le permite să-şi continue drumul spre a distruge inelul Puterii. La Helm’s Deep armata regelui Theoden, ajutat şi de elfi, se pregăteşte să înfrunte măreaţa oaste a lui Saruman. Astfel, prima mare bătălie de pe Pământul de Mijloc din acest ev începe.

two towers extended

                The Lord of the rings: The two towers a primit doar două premii Oscar, pentru cel mai bun mixaj sonor și cele mai bune efecte vizuale. Varianta cinematografică ține 179 minute, pe când varianta extinsă ține 235 minute.

return of the king

                În ultima parte a trilogiei, The Lord of the rings: The return of the king, lupta pentru distrugerea inelului și a lui Sauron continuă.  Pe măsură ce Sam și Frodo se apropie de „Muntele Blestemat”, cu scopul de a distruge Inelul, Gandalf și Pippin încearcă să apere Gondorul. Merry rămâne cu Eowyn și cu ceilalți luptători ai regatului Rohan, iar Aragorn, Legolas și Gimli caută ajutorul celor care trăiesc în Munții Blestemați. Toate aceste bătălii au un singur scop: distragerea Ochiului lui Sauron și câștigarea de timp pentru ca Frodo să poată distruge odată pentru totdeauna Inelul.

return of the king extended

                The Lord of the rings: The return of the king, alături de Ben-Hur și Titanic, este singurul film din serie care a obținut 11 Oscar-uri pentru: cel mai bun film, cea mai bună scenografie, cele mai bune costume, cel mai bun sunet, cel mai bun montaj, cele mai bune efecte vizuale, cel mai bun machiaj, cea mai bună muzică originală, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu scris după un material. Din nou, versiunea cinematografică ține 201 minute, pe când versiunea extinsă are 263 minute.

                Dar cine sunt actorii care interpretează aceste personaje magnifice?

Elijah Wood este Frodo Baggins;

frodo

Liv Tyler este Arwen, iubita lui Aragorn;

arwen

Nu uita sa citesti

Expend4bles

The Nun II

Related Posts

Viggo Mortensen este Aragorn;

aragorn

Cate Blanchett este Galadriel;

galadriel

John Rhys-Davies este Gimli;

gimli

Billy Boyd este Pippin (Peregrin Took);

pippin

Dominic Monaghan este Merry (Meriadoc Brandybuck);

merry

Orlando Bloom este Legolas, un prinț elf și un foarte bun arcaș;

legolas

Christopher Lee este Saruman;

saruman

Hugo Weaving este Elrond, lordul din Rivendell și tatăl lui Arwen;

elrod

Sean Bean este Boromir;

boromir

Ian Holm este Bilbo Baggins;

bilbo

Bernard Hill este Regele Théoden, Regele din Rohan;

King Théoden

Miranda Otto este Eowyn, nepoata lui Théoden, care îl iubeşte în secret pe Aragorn;

eowyn

David Wenham este Faramir şi este fratele lui Boromir.

faramir

                În ciuda imensei „pânze” pe care Jackson și-a „pictat” lucrarea, această trilogie este în esență, despre oameni, relațiile dintre ei și deciziile bune sau rele pe care le iau. Prietenia și sacrificiul de sine sunt în prim-plan, la fel și un sentiment permanent al morții; scenele finale arată că victoria poate fi nobilă, și totuși se cucerește cu prea mari sacrificii personale.

ring

                Din punctul meu de vedere, orice cinefil trebuie să vadă versiunea extinsă a acestei trilogii. Filmul a apărut pe blu-ray în România, fiecare film conținând 2 blu-ray-uri (filmul) și 3 DVD-uri (elemente speciale). Sunt scene care nu trebuiau șterse, dar noroc cu versiunea extinsă. Este o trilogie care nu trebuie să lipsească din colecția nimănui.

trilogia

Cumpără acum

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise