0

Woman King este un film regizat de Gina Prince-Bythewood după un scenariu scris de Dana Stevens.

Din distribuție fac parte: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim și John Boyega.

***

Am văzut Woman King la Cinema City, Afi Cotroceni, la invitația primită de la IntercomFilm. Viola Davis revine pe marile ecrane cu un personaj ce simbolizează curajul. Woman King este literalmente diferit de orice film pe care l-am văzut. Pentru prima dată, Hollywood oferă o epopee istorică despre femeile războinice de culoare din Africa. Davis împreună cu o distribuție sublimă oferă o narațiune cuprinzătoare care atinge multe subiecte dificile. Dar călătoria lor nu este definită doar de durere și suferință. Personajele experimentează dragostea, bucuria și scopul misiunii lor, în timp ce își apără stilul sacru de viață. Viola Davis are șanse mari la o nominalizare Oscar.

Acțiunea are loc în anul 1823 în Africa de Vest, unde regatul Dahomey se confruntă cu o amenințare existențială. Adversarii lor mai mari și mai puternici, Imperiul Oyo, au atacat satele din Dahomey. Ei ucid, violează și iau prizonieri pentru a fi vânduți ca slavi. Negustorii de sclavi portughezi așteaptă pe coasta unui port încărcătura umană. Oyo adună arme și cai sub nemilosul general Oba Ade (Jimmy Odukoya).
Generalul Nanisca (Davis) conduce Agojie, un grup de femei „soldați virgine”, într-un raid pentru a recupera un sat din Dahomey. Ea se întoarce la Regele Ghezo (John Boyega) și îl informează că Oyo încalcă teritoriul lor fără teamă. Ei trebuie să riposteze acum pentru a trimite un mesaj clar. Ghezo are încredere în sfatul înțelept al lui Nanisca.

Între timp, încăpățânata Nawi (Thuso Mbedu) își dezamăgește tatăl pentru ultima dată, iar acesta o lasă la porțile palatului ca un cadou regelui. Oamenii de rând nu au voie să intre în palat sau să se uite la Agojie. Nawi se angajează să se alăture grupului Agojie și să-și aleagă propriul destin. Este remarcată de Izogie (Lashana Lynch), care simte că fata are potențial uriaș. Totuși, mândria lui Nawi nu o impresionează pe severa Nanisca.

Nu uita sa citesti

Creed III

Related Posts

Dahomey își pregătește plata tributului pentru Oyo care sosește. Aceștia l-au adus și pe Malik (Jordan Bolger), un marinar portughez birasial a cărui mamă din Dahomey a fost furată ca sclavă. Nanisca tremură la vederea lui Oba Ade, căci este un bărbat îngrozitor din trecutul ei.

Woman King te cufundă în viața din Dahomey. Regizorul Gina Prince-Bythewood (Love & Basketball, The Old Guard) explică nuanțele culturii tribale africane. Regele Ghezo este înconjurat de soțiile sale, precum și de Agojie ca protectoare loiale. Nanisca este forțată să se ocupe de soția favorită a lui Ghezo, Shante (Jayme Lawson), și liderul competitiv al infanteriei (Sivuyile Ngesi). Intriga palatului adaugă un element politic unui complot sofisticat. Nanisca trebuie să-l convingă pe Ghezo că Dahomey trebuie să se schimbe pentru a supraviețui. Oyo și europenii vor să le exploateze pământul, resursele abundente, precum și trupurile.

Scenele brutale te vor face să tresari. Filmul descrie realist comerțul cu sclavi și consecințele sălbatice ale războiului. Violul, tortura și condițiile îngrozitoare sunt arătate așa cum sunt. Prizonierii sunt tratați mai rău decât animalele. M-am înfiorat la licitațiile de sclavi și la atacurile sexuale. Publicul trebuie să vadă cum s-au construit bogăția și stabilitatea națiunilor occidentale pe sângele Africii.

Lupta Naniscăi pentru a-și salva oamenii forțează o introspecție dureroasă. Este o luptătoare și tactician de neegalat, dar se luptă și cu traume și regrete. Mai multe întorsături de situații explodează ca niște grenade narative. Vedem costul îngrozitor pe care Nanisca a trebuit să îl plătească pentru a ajunge la comanda Agojie. Davis este magnifică emoționând prin frământările interioare ale personajului, precum și prin priceperea pe câmpul de luptă. Din punctul meu de vedere, Woman King este cu singurață unul dintre cele mai bune filme ale anului.

Distribuit de IntercomFilm, Woman King a ajuns în cinematografele din țară. Vizionare plăcută!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata