Zi de instrucție, o linie care nu trebuie trecută

0

                Zi de instrucție, titlu original Training day, e un thriller lansat în 2001 regizat de Antoine Fuqua după un scenariu scris de David Ayer. E un thriller realist a cărui acțiune e plasată în lumea ambiguă din punct de vedere moral a investigațiilor făcute de polițiștii sub acoperire. Într-un moment în care poliția din toată țara se luptă cu o imagine publică de corupție excesivă, utilizare de narcotice, plasare de probe și brutalitate exagerată în timp ce patrulează pe cele mai sărace străzi din America, Zi de instrucție descrie portretul realist și palpitant al războiului dus în liniile de front urbane și cât de mari pot fi costurile acestei bătălii.

Zi de instrucţie

                Zi de instrucție prezintă veșnica luptă dintre bine și rău transpusă în relația a doi polițiști (un boboc și un polițist cu o experiență de 13 ani) pe durata a 24 de ore. Alonzo Harrris e cel desemnat să-l instruiască pe Jack Hoyt. Jake Hoyt are la dispoziție o zi și doar o zi pentru a-i dovedi lui Alonzo că e în stare să lucreze la brigada narcotice Los Angeles. Doar că Alonzo susține că tehnicile învățate la Academia de poliție sunt inutile pe străzile controlate de gangsteri, traficanți de droguri și de carne vie. Îi cunoaște foarte bine pe infractori și nu este intimidat de aceștia, chiar dimpotrivă, însă Jake nu este de acord cu modul crud și ilegal în care Alonzo tratează problemele străzii, deoarece are mentalitatea unui polițist corect până la paroxism și asta îl face să pară naiv. Pe parcursul următoarelor 24 de ore, Jake va fi influențat din ce în ce mai mult de logica strâmbă a lui Alonzo în timp ce amândoi își vor risca viețile și carierele, fiecare înțelegând în felul său noțiunea de a face dreptate.

Zi de instrucţie

Denzel Washington e Alonzo Harris, un ofițer veteran de la brigada de narcotice, cu o experiență de 13 ani, ale cărui metode de lucru îndoielnice depășesc linia dintre legalitate și corupție. Credința sa în victoria legii s-a erodat demult ca urmare a misiunilor la care a participat în cartierele în care, dacă acționezi după lege, poți să mori pe loc. Iar ca să ducă la îndeplinire misiunea, Alonzo și colegii săi sunt nevoiți adesea să încalce legea pe care ar trebui să o aplice;

alonzo

Ethan Hawke e Jake Hoyt un debutant idealist care este  novice în brigada narcotice din Los Angeles și are nevoie de inițiere.

jake

                O statistică din anul 1998 realizată de ziarul Los Angeles Times în 51 de secții mari de poliție din orașe relevă că, în medie, orice secție de politie „se poate aștepta să aibă zece ofițeri acuzați pe an de abuz de autoritatea polițienească, cinci arestați pentru crimă, șapte pentru infracțiuni, trei pentru furt și patru pentru violență în familie”. Los Angeles, New York, Chicago, Philadelphia, New Orleans și Washingon D.C. se află printre numeroasele orașe americane care s-au confruntat cu scandaluri majore în rândul poliției în ultimii ani, cele mai multe fiind deținute de brigada narcotice. Orașul Los Angeles, a fost zguduit recent de cel mai mare scandal din istoria poliției: acuzații că ofițeri ai diviziei Rampart, de luptă împotriva crimei organizate și a marilor bande, au fost implicați în acte de brutalitate, de fabricare a probelor și de înmânare a unor rapoarte mincinoase despre investigarea delictelor, în timp ce au furat bani și droguri de la traficanți.

Zi de instrucţie

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

                Scenaristul David Ayer și Antoine  Fuqua au crescut în zona dură a orașului Pittsburgh. Amândoi erau familiarizați cu confruntările zilnice dintre polițiștii și criminalii orașelor din America.  David Ayer a copilărit în aceeași zonă a orașului Los Angeles, unde a fost martor ocular la modul în care membrii duri ai unor bande de cartier și polițiștii la fel de duri ai orașului „dansau” unii în jurul celorlalți. Cu mult timp înainte de sandalul din cartierul rău famat Rampart, Ayer a dorit să arate cum este într-adevăr în aceste zone „de război” din interiorul Americii si cât de greu este să faci diferența între polițist și criminal într-un loc în care niciunul mila nu există.

Zi de instrucţie

                Ayer a folosit tot ce a învățat despre cum și de ce folosesc polițiștii metode josnice, pentru a realiza personajul lui Alonzo, „un tip care a ajuns bun expert în meserie, pierzându-și sufletul”. Tensiunea și intensitatea filmului derivă din viziunea regizorului Antoine Fuqua, care s-a străduit să arate publicului spectator nu numai ce fac ofițerii de poliție la suprafață ci și partea nevăzută a meseriei lor în care se războiesc cu o lume imorală de traficanți de droguri, criminali, violatori și hoți. E un film dur și prezintă partea întunecată a „războiului” împotriva drogurilor.

Zi de instrucţie

                Antoine Fuqua i-a ajutat pe Washington si Hawke să se pregătească pentru rolurile lor oferindu-le ocazia să se întâlnească cu oameni care locuiesc în unele dintre cele mai notorii cartiere din Los Angeles, inclusiv membrii ai unor bande de cartier și traficanți de droguri. Fuqua i-a încurajat pe cei doi actori principali să stea de vorbă cu câțiva consultanți pe probleme de poliție. Pentru a păstra autenticitatea filmului, s-a apelat la serviciile unor consultanți de specialitate. Cel mai mult mi-a plăcut cum îl instruieşte Alonyo pe Hoyt: „Trebuie să te hotărăști dacă ești o oaie sau un lup, dacă vrei să ajungi în mormânt sau dacă vrei să ajungi acasă.” Din distribuția filmului Zi de instrucție mai fac parte actorii Scott Glenn, Cliff Curtis, Eva Mendes şi Tom Berenger dar în roluri mai mici.

Zi de instrucţie

                Denzel Washington pentru acest rol a fost nominalizat la Globurile de aur pentru cel mai bun rol şi a câştigat Oscarul pentru cel mai bun actor. Ethan Hawke s-a ales cu o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar. Washington şi Hawke fac din nou echipă pentru Cei 7 magnifici care rulează în cinematografele din România din 23 septembrie 2016.

                Zi de instrucţie s-a lansa în România pe DVD iar la elemente speciale puteţi viziona: Documentar în spatele scenelor, scene suplimentare, trailer, final alternativ şi 2 videoclipuri.

Zi de instrucţie

[review]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata